V. Vasiliauskas: dabar būtų sunku kalbėti apie NT mokestį | Diena.lt

V. VASILIAUSKAS: DABAR BŪTŲ SUNKU KALBĖTI APIE NT MOKESTĮ

Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas mano, kad nekilnojamojo turto (NT) mokestis būtų mažiausiai žalingas, o dėl jo įvedimo turėtų būti rastas bendras sutarimas.

„Kalbant apie nekilnojamojo turto apmokestinimą, diskusijos visada labai svarbios. Tai yra seniai keliamas klausimas. Mes pasiūlymus dėl nekilnojamojo turto apmokestinimo sistemos esame pateikę dar praėjusiais metais, nuolat gauname rekomendacijas iš tarptautinių organizacijų, kasmet gauname rekomendacijas iš Europos Komisijos“, – sakė V. Vasiliauskas.

„Suprantame, kad dabartiniame politinio ciklo etape būtų sunku kalbėti apie patį sprendimą (NT mokesčio įvedimo. – ELTA)“, – pridūrė LB valdybos pirmininkas.

Jo teigimu, NT mokestis yra mažiausiai žalingas mokestis.

„Tai – neutralus mokestis, mažiausiai žalingas, lengviausiai administruojamas, todėl tai yra papildomas pajamų šaltinis“, – sakė jis.

LB valdybos pirmininkas nebuvo linkęs leistis į NT mokesčio įvedimo detales, tačiau pabrėžė, kad šiuo klausimu reikalingas bendras sutarimas.

„Nenoriu nerti į detales, bet bazė platesnė (apmokestinimo. – ELTA), apimanti gyventojų nekilnojamąjį turtą. Tarifas diferencijuotas priklausomai nuo nekilnojamojo turto vertės. Ašis galėtų būti, bet čia reikia pirmiausia susitarimo ir bendrai sutarti, kad tai yra reikalinga. Šiame etape diskutuoti būtų sudėtinga“, – teigė V. Vasiliauskas.

Jo teigimu, tiek NT mokestis, tiek kiti mokestiniai tarifai prisideda prie kainų nestabilumo suvaldymo, todėl laiku įgyvendinant šias priemonės, jos padėtų išvengti NT burbulų susiformavimo, nors šiuo metu situacija NT rinkoje, anot jo, yra stabili.

„Paskolų srautas namų ūkiams yra apie 9 proc., kainų didėjimas – tarp 6-7 proc., darbo užmokesčio augimas – 9-10 proc., tai iš finansinių perspektyvų nematome jokių burbulų formavimosi“, – pridūrė V. Vasiliauskas.

LB valdybos pirmininkas taip pat patvirtino, kad NT mokesčio įvedimas darytų įtaką NT kainoms.

Finansų ministras Vilius Šapoka Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) posėdyje yra sakęs, kad NT ir automobilių taršos mokesčiai Lietuvoje yra reikalingi, bet juos įvesti trukdo rinkimai.

„Vėliau ar anksčiau turime grįžti prie gilesnės diskusijos dėl nekilnojamojo turto ir automobilių taršos mokesčių. Manau, kad šie mokesčiai – neišvengiami. Kai bus politinė valia, tada jie atsiras. Dabar turime kelerius rinkimus, nežinau, kiek tai realu, bet aš nuo pat pradžių aiškiai palaikau šiuos mokesčiusׅ“, – BFK posėdyje sakė V. Šapoka.

Anot finansų ministro, įvedant NT mokestį reikia atsižvelgti į tai, kad Lietuvos situacija, lyginant su skandinavais, labai skiriasi.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

Reikia kalbėt ne apie NT, o apie infrastruktūros mokestį!

AS manau

Pradedant kalbeti apie NT mokesti pirmiausia reikia perziureti turtuoliu,politiku nekilnojamo turto vertinima.Tai pasityciojimas is visu kai buvo paskelbti ivertinimai butu,rumu ir namu.Tai kainos kaip mazu butuku.Kodel ypac politikai ir busimas Prezidentas sitaip elgiasi.Be sazines ir teisingumo.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS