V. Vasiliauskas: santūresnės euro zonos raidos perspektyvos nėra gera žinia Lietuvai | Diena.lt

V. VASILIAUSKAS: SANTŪRESNĖS EURO ZONOS RAIDOS PERSPEKTYVOS NĖRA GERA ŽINIA LIETUVAI

  • 4

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas atvyko į Vašingtoną dalyvauti Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ir Pasaulio banko (PB) pavasario susitikimuose. Juose pasaulio centrinių bankų vadovai ir finansų ministrai aptars lėtesnės, nei tikėtasi, pasaulio ekonomikos raidos priežastis ir naujausias TVF prognozes, skelbiamas susitikimų metu.

„TVF pasaulio ekonomikos augimo prognozės yra mažesnės nei skelbtos šių metų pradžioje, ir tai bent iš dalies galima sieti su vis dar esama tarptautinės prekybos įtampa. Santūriau vertinamos ir euro zonos raidos perspektyvos. Tai nėra gera žinia Lietuvai, kadangi padėtis mūsų šalies ūkyje reikšmingai priklauso nuo ekonominės situacijos šalyse, su kuriomis mus sieja prekybos ryšiai“, - sako V. Vasiliauskas.

Pasaulio ekonomikos augimo 2019 m. prognozes TVF sumažino 0,2 proc. p. - iki 3,3 proc. (palyginti su 2019 m. sausio vertinimu). Numatoma, kad euro zonos ekonomika augs 1,3 proc. - 0,3 proc. p. mažiau, nei buvo tikėtasi. Ir toliau prognozuojama, kad Lietuvos ekonomika šiemet augs 2,9 proc. Latvijai numatomas 3,2 proc. (-0,1 proc. p.), o Estijai - 3,0 proc. (-0,2 proc. p.) augimas. Vienos svarbiausių Lietuvos eksporto rinkų - Vokietijos - augimo šiais metais prognozė sumažinta net 0,5 proc. p. - iki 0,8 proc. Kitos Lietuvos kaimynės - Lenkijos - ekonomikos augimo šiemet prognozė padidinta 0,3 proc. p. - iki 3,8 proc.

Pagal naujausias TVF prognozes, 2020 m. pasaulio ekonomikos augimas bus kiek spartesnis nei šiais metais ir sieks 3,6 proc., euro zonos - 1,5 proc. (-0,2 proc. p.), Lietuvos - 2,6 proc. (-0,1 proc. p.), Latvijos - 3,1 proc., Estijos - 2,9 proc. (-0,1 proc. p.), Vokietijos - 1,4 proc. (-0,2 proc. p.). Numatoma, kad kitąmet gana sparčiai augs kaimyninės Lenkijos ekonomika - 3,1 proc. (+0,1 proc. p.).

Lietuvos banko vadovas yra TVF valdančiosios valdybos narys ir dalyvauja du kartus per metus organizuojamuose TVF susitikimuose. Juose centrinių bankų vadovai ir finansų ministrai aptaria pasaulio ekonomikos aktualijas ir ieško jos augimo spartinimo būdų.

Vizito Vašingtone metu V. Vasiliauskas dalyvaus TVF Tarptautinio pinigų ir finansų komiteto posėdžiuose bei Šiaurės ir Baltijos šalių grupės susitikime, skaitys pranešimą apie centrinių bankų virtualiąsias valiutas aukšto lygio tarptautinėje konferencijoje, organizuojamoje idėjų kalvės (angl. think tank) „Reinventing Bretton Woods Committee“, bei dalyvaus dvišaliuose susitikimuose.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Litas

kaltas euras ir 141 darbas briuselio klerkam neatsizvelgiant i Lietuvos ir Tautos interesus.

Lietuvis

Kaimyninėje Lenkijoje viskas pigiau,ekonomikos augimas ir šiais ir kitais metais bus pliusinis,tai gal vertėtų Skverneliui su Vasiliausku pasiklausti patarimo,pas kaimyus jeigu patys nieko nemato o ir negirdi.

gailestis

dabar geleles statytinis pajuto pavoju is seimo todel virto jau ir pasisakanciu supranta kai jo uztareja iseis ji gali ismesti kaip musu is barsciu ir prie lovio neleist
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS