Vaistinėse elektroninėmis cigaretėmis siūloma prekiauti tik gydant priklausomybę | Diena.lt

VAISTINĖSE ELEKTRONINĖMIS CIGARETĖMIS SIŪLOMA PREKIAUTI TIK GYDANT PRIKLAUSOMYBĘ

Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) nesutinkant, kad elektroninėmis cigaretėmis būtų prekiaujama vaistinėse, Seime registruotas dar vienas siūlymas dėl jų prekybos apribojimų.

Vaistinėse siūloma leisti prekiauti tik tomis e. cigaretėmis, kuriomis būtų gydoma priklausomybė nuo tabako – kaip pagalbos metantiems rūkyti priemonė.

Beveik trys dešimtys įvairioms frakcijoms priklausančių parlamentarų siekia, kad e. cigaretėmis ir jų pildyklėmis būtų leidžiama prekiauti vaistinėse, jei jos būtų priskiriamos vaistiniams preparatams ar kompensuojamosioms medicinos pagalbos priemonėms.  

Parlamentarai registravo atitinkamą siūlymą Seime birželį pradėtoms svarstyti Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisoms. Jų iniciatorius – „valstietis“ Aurelijus Veryga.

SAM Vyriausybei siūlo nepritarti siūlymui leisti e. cigaretėmis ir jų pildyklėmis prekiauti tik vaistinėse ir su receptais. Anot jos, Pasaulio sveikatos organizacija ir Europos Komisija nepripažįsta, kad e. cigaretės turi mažesnį žalojantį poveikį sveikatai ar padeda mesti rūkyti. Be to, tokia tvarka neatitiktų Tabako produktų direktyvos, o tokios cigaretės – vaisto sąvokos. 

Vaistinės galėtų prekiauti tokiais produktais, jei jie išties būtų skirti padėti žmonėms mesti rūkyti.

 

Konkurencijos tarybos vertinimu, pataisos sudarytų palankesnes konkurencines sąlygas tabako gamintojams ir importuotojams, nes jų gaminiai taptų labiau prieinami nei e. cigaretės. Be to, ji nurodo, kad tai skatintų draudžiamą prekybą, nes jų būtų galima lengvai įsigyti visose ES šalyse, kuriose nėra tokio draudimo.

Jeigu Seimas tokioms pataisoms po svarstymo pritartų, jas tektų notifikuoti Briuselyje, o vėliau vyktų galutinis balsavimas Seime.

Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė yra sakiusi, kad vaistinės galėtų prekiauti tokiais produktais, jei jie išties būtų skirti padėti žmonėms mesti rūkyti.

Seimo teisininkai siūlomus yra sukritikavę, tvirtindami, kad nauja tvarka e. cigarečių ir jų pildyklių prieinamumą apribotų ne tik  jaunimui, bet smarkiai susiaurintų galimybes jų įsigyti visiems žmonėms apskritai, o licencijas turinčios įmonės negalėtų prekiauti šiais produktais, nors jie, teisininkų teigimu, vargu ar galėtų būti laikomi pavojingesni ar kenksmingesni sveikatai nei patys tabako gaminiai.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Jei

priklausomybes gydysite tabaku ir alkoholiu,tai as - priklausomas nuo visko! Ir viskio tame tarpe!

Pil.

Argi vaistas elektronines cigaretes ??? Atsipeikekit.Balkone kaip užrūko ją tai nerūkančiam galva sukasi ir bloga darosi iki pykinimo.Taip rūko šalimais lango kaimynas, kurio balkonas šalia mano lango.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS