Valdžia tikina, kad socialinė sistema bus lankstesnė | Diena.lt

VALDŽIA TIKINA, KAD SOCIALINĖ SISTEMA BUS LANKSTESNĖ

  • 2

Valdžia tikina, kad antradienį ministrams pristatyta socialinės sistemos pertvarka leis ją padaryti kompleksinę ir lankstesnę, o kritikams atkerta, kad jie neįsigilino į projektus. Premjeras sako, kad siekiama pertvarkyti sistemą, kuri nebeatitinka realybės. Pertvarką ruošusios darbo grupės vadovas tikina, jog grupė siūlo subalansuoti visų pusių interesus ir sukurti sistemos visumą.

„Dabartinė socialinė sistema neatitinka realijų ir, manau, nesprendžia iškilusių problemų. Mūsų Vyriausybė siekė sukurti naują socialinį modelį, kuris apimtų darbo santykių reguliavimą, skatintų didesnį užimtumą, tvaresnį socialinį draudimą ir mažintų skurdą“, - žurnalistams po Vyriausybės pasitarimo teigė Algirdas Butkevičius.

Anto jo, Vyriausybė yra atvira įvairiems pasiūlymams, ir teigė, kad profsąjungų atstovų išsakoma kritika pertvarkai kyla dėl to, kad žmonės nėra įsigilinę į siūlomus pakeitimus.

„Aš pastebėjau kai kurių profesinių sąjungų vadovų pasisakymus, bet susipažinęs su pristatymu ir kas yra numatyta teisės aktų projektuose, tai, kas buvo kalbama, prasilenkia su projektais. Padariau išvadą, kad vis dėlto nėra susipažinta, nėra perskaityti dokumentai, o vis dėlto profsąjungos turėtų rūpintis kaip tik žmonių gynyba, kad jie būtų apsaugoti darbe, kas yra numatyta. Visiškai nesiruošiame atleisti darbuotojų, bet kaip tik sudaromos sąlygos kuo paprasčiau spręsti klausimus darbo ginčų komisijose, o ne eiti į teismus. Tie, kurie kalbėjo, kalbėjo visišką netiesą“, - tvirtino A.Butkevičius.

Jo nuomone, profesinės sąjungos pakeis nuomonę, susipažinusios su dokumentais, nes jie atitinka Europos ir pasaulio šalių reguliavimą.

Pertvarką ruošusios darbo grupės vadovas Tomas Davulis sakė, jog grupė siūlo subalansuoti visų pusių interesus, sukurti sistemos visumą, o kaip vieną pavyzdžių mini terminuotųjų sutarčių platesnį taikymą.

„Reikia matyti tam tikrą sistemą (...) Mes siūlome įtvirtinti tai, kas parašyta ES teisės aktuose, kaip terminuotų sutarčių plėtra, nes Lietuvoje terminuotos sutartys yra labiau draudžiamos nei leidžiamos (...) Socialinė atskirtis yra vienas šiandieninės Europos skaudulių ir jos mažinime mes matome galimybę, kuriant darbo vietas ir išlaikyti žmogų kiek įmanoma aktyviu darbo rinkoje“, - antradienį po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams sakė T.Davulis.

Pasak jo, svarbus prioritetas yra ir socialinio draudimo sistemos efektyvinimas, įmokų ir išmokų adekvatumas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė teigė, kad socialiniai ir darbo klausimai Lietuvoje iki šiol sprendžiami fragmentiškai.

„Mes pirmą kartą sistemiškai pasižiūrėjome į socialinę politiką. Ir tiek, kiek mes esame Europos Sąjungos sudėtyje, tiek metų gauname Europos Komisijos rekomendacijas, kad būtent socialinėje politikoje nėra jokių sisteminių struktūrinių pokyčių. Tai būtent šio projekto rezultatai - tiek Darbo kodeksas, tiek socialinio draudimo sistemos tvarumo užtikrinimas, pensijų reforma, užimtumo politika, būtent ir atitinka tas rekomendacijas“, - sakė ministrė.

Ji teigė, kad tikisi visuomenės supratimo ir palaikymo.

„Man atrodo, kad atėjo ta diena, kai mes iš tiesų neturėtume socialinėje politikoje gesinti gaisrų. Mes turėtume pradėti kalbėti apie socialinės politikos formavimą, o ne apie tai, kad reikia amortizuoti pasekmes“, - tvirtino A.Pabedinskienė.

Profesinių sąjungų atstovė Gražina Gruzdienė anksčiau skeptiškai įvertino projektą. Ji sakė, kad jis nėra sąžiningas darbuotojų atžvilgiu ir net pavojingas, įvertinant dabartinę geopolitinę padėtį, be to, projekte yra daug darbdaviams palankių pakeitimų.

Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos vadovas Danukas Arlauskas pareiškė, kad mokslininkų parengtas socialinis modelis lenkia laikmetį, o dėl žemo pilietinės galios indekso jų pasiūlymai gali būti neįgyvendinami. Jo vertinimu, tai, ką siūlo mokslininkai, gali neveikti, kaip neveikia dalis dabartinių Darbo kodekso nuostatų.

Modelį ruošusi mokslininkų grupė siūlo atleidimo iš darbo apribojimus ir garantijas iš Darbo kodekso perkelti į nacionalines kolektyvines sutartis, sutrumpinti įspėjimo apie atleidimą terminą ir suvienodinti išeitinę išmoką bei sumažinti ją iki 1 mėnesio. Be to, rekomenduojama palikti 40 valandų per savaitę.

Grupė siūlo įteisinti projektinio darbo, darbinės veiklos mokymo, nenumatytos apimties darbo, darbo keliems darbdaviams, darbo vietos dalinimosi sutartis.

Pasak projekto, siekiant paskatinti vaikus auginančius tėvus greičiau grįžti į darbą, siūloma dirbantiems antraisiais metais mokėti išmoką tik uždirbant mažiau nei iki vaiko gimimo ir tik 40 proc. prarastų pajamų. Pirmaisiais metais siūloma mokėti 70 proc. prarastų pajamų, jei motina ar tėvas dirba.

Darbo grupė siūlo bedarbiams mokėti iki 50 proc. algos nedarbo išmoką pirmus tris mėnesius ir ją mažinti neįsidarbinusiems ilgesnį laiką - iki 9 mėnesių, vėliau išmoka apskritai nebūtų mokama.

Pripažino: modelio viešinimas nebuvo sėkmingas

Vyriausybės atstovai pripažįsta, kad visuomenės nuomonė apie naujojo socialinį modelio projektą nėra pati palankiausia. Socialinės apsaugos ir darbo ministrė sako, kad apie jį buvo skelbiama fragmentiškai, o premjeras pareiškė, kad rengiamas modelis buvo nušviestas blogai.

„Pirmiausiai, tai švietėjiškas darbas kai kurių žmonių buvo atliktas neigiamas. Kada buvo pradėta kalbėti, kad išleisti pinigai ir niekas nėra sukurta, tai aš manau, kad kai kuriems Lietuvos žmonėms tai yra būdinga ir man gėda klausytis tokių dalykų, kad žmonės visiškai nematę dokumento skelbė pareiškimus ir, savaime suprantama, suformavo daliai žmonių, kad yra kuriama kažkas blogo“, - po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams sakė premjeras Algirdas Butkevičius.

Algimanta Pabedinskienė tvirtino, kad rengiant projektą jis buvo pristatomas visuomenei.

Tuo tarpu profesinių sąjungų atstovai BNS anksčiau tvirtino, kad visą projekto variantą jiems pavyko gauti likus vos savaitei iki Trišalės tarybos posėdžio antradienį.

„Kada buvo rengiamas projektas, profesorių komanda nuolat organizavo konferencijas, apskrito stalo diskusijas. Yra ir tinklalapis sukurtas, kuriame buvo talpinami teisės aktų, tyrimų fragmentai. Visuomenė buvo kviečiama, tačiau kiek ji dalyvavo - čia jau kitas klausimas“, - teigė ministrė.

Socialiniam modeliui pristatyti buvo sukurta svetainė socmodelis.lt bei puslapis socialiniame tinkle „Facebook“.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sausį per savo atstovą pareiškė, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos už 1,5 mln. eurų užsakytas mokslinis tyrimas, kuriam rengti įdarbinta ir 14 pačios ministerijos darbuotojų, yra „valstybės pinigų plovimas“. Prezidentės pasipiktinimą sukėlęs socialinio modelio sukūrimo projekto finansavimas patraukė ir Valstybės kontrolės dėmesį.

Prezidentė anksčiau pasisakė, kad išmokų sistema turi būti efektyvi, nesidubliuojanti, skatinanti žmones turėti daugiau ambicijų darbo rinkoje, o ne tik „sėdėti ant pašalpų sistemos“.

Europos Komisijos ataskaitoje apie 2014 metų pažangą, įgyvendinant nacionalines reformas, rašoma, kad susirūpinimą kelia socialinė atskirtis, nepakankamai efektyviai vykdoma pensijų reforma. Komisija taip pat atkreipė dėmesį, jog reikia veiksmingesnių priemonių nedarbui mažinti, mokesčių sistema turi būti labiau orientuota į augimo skatinimą.

Modelio viešinimui Socialinės apsaugos ir darbo ministerija nusamdė Projektų vadybos institutą, kuriam už darbą numatyta beveik 16,7 tūkst. eurų. Ministerija BNS pranešė, kad institutas surengė kelis renginius.

„Vykdytojas įsipareigojo ir suorganizavo keturis renginius, skirtus socialinio modelio viešinimui“, - BNS pranešė ministerijos atstovai.

Modelio viešinimo konkurse pernai dalyvavo 4 dalyviai - Projektų vadybos institutas, „Avenire“, „Maniakai“ bei Socialinio instituto ir bendrovės „Lietuvis“ konsorciumas.

Konkurso nugalėtoju pernai spalį išrinktas Projektų vadybos institutas, kurio pasiūlymo ekonominis naudingumas buvo aukščiausias - 88,6 punkto, o kaina mažiausia - 16,7 tūkst. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

pritariu komentatoriui ir dadursiu

Mums biški per anksti turėti tokį "liberalų" kodeksą, žinant kokie darbdaviai. Iš savo praktikos galiu pasakyti, kad darbo kodeksą pasiskaičiau tik 3čiais darbo metais, ir įdomių dalykų atradau kuriuos prieš tai darbdavys nutylėjo, pasirodo kasmetiniu atostogų per 1 metus yra ne 2 savaitės, o gerokai ilgiau, pasirodo numatytos apmokamos dienos ir laidotuvėms ir vestuvėms, ir dar mamadieniai egzistuoja, jau nekalbu apie viršvalandžius. Geriau PVM vel iki 18 gražinkite. Pastoviai susiduriu su godžiais darbdaviais ir pas mus dar negreit suliberalės jie.

na

kai mes pasieksim Europos ir išsivysčiusio pasaulio lygį, tai tada bandykim reguliuoti, o ne dabar, kai pas mus bujoja laukinis kapitalizmas ir darbuotojas yra visiškas beteisis padaras, su kuriuo darbdavys net nebando tartis ar derėtis.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS