Valstybinė ligonių kasa: už gydymo įstaigų paslaugas bus sumokėta anksčiau | Diena.lt

VALSTYBINĖ LIGONIŲ KASA: UŽ GYDYMO ĮSTAIGŲ PASLAUGAS BUS SUMOKĖTA ANKSČIAU

Už gydymo įstaigų paslaugas bus atsiskaitoma kiek galima anksčiau, skelbia Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK). Tokia galimybė atsirado gavus planuotas privalomojo sveikatos draudimo įmokas ir įvykdžius 2021 m. Privalomojo sveikatos draudimo (PSDF) biudžeto pajamų planą, teigiama VLK pranešime.

„Šiuo metu ruošiamės atsiskaityti su visomis sveikatos priežiūros įstaigomis už visas lapkritį suteiktas sveikatos priežiūros paslaugas, o su dalimi įstaigų – gydančių COVID-19 liga sergančius pacientus, – net ir už gruodį suteiktas paslaugas“, – teigia VLK direktorius Gintaras Kacevičius.

Pagal Sveikatos draudimo įstatymą, gydymo įstaigos sąskaitas už praėjusį mėnesį suteiktas gydymo paslaugas pateikia teritorinėms ligonių kasoms (TLK) sutartyse su jomis numatytais terminais. Šios ne vėliau kaip per 30 dienų nuo sąskaitos gavimo dienos jas apmoka.

„Įprastai už lapkritį suteiktas paslaugas gydymo įstaigoms sumokėdavome iki sausio vidurio. Atsiskaityti anksčiau nei pernai leidžia šių metų PSDF pajamos. Tai bent iš dalies padės gydymo įstaigoms su jų apyvartinėmis lėšomis, nes stebima, kad nemažai įstaigų, ypač ligoninių, dėl pandeminės situacijos trūksta apyvartinių lėšų. Be to, itin svarbu, kad padidintą darbo užmokestį gautų sunkiomis sąlygomis ir dideliu darbo krūviu dirbantys sveikatos priežiūros specialistai, gydantys ir prižiūrintys COVID-19 liga sergančius pacientus“, – sako G. Kacevičius.

Pasak VLK direktoriaus, dar viena gera žinia yra ta, kad ligonių kasos įsipareigoja apmokėti ir už daugiau paslaugų, nei numatyta sutartyse, suteikusioms gydymo įstaigoms. „Jei gydymo įstaigos ir ligonių kasos sulygtos sumos sumokėti už paslaugas nepakaks – tam bus skiriama papildomai PSDF lėšų“, – VLK pranešime cituojamas G. Kacevičius.

Kad privalomuoju sveikatos draudimu apdraustiems Lietuvos gyventojams būtų prieinama kuo daugiau sveikatos priežiūros paslaugų, ligonių kasos 2021 m. pradžioje sutartis pasirašė su 846 gydymo įstaigomis. Iš jų – 249 viešosios sveikatos priežiūros įstaigos ir 597 privačios įstaigos bei jų padaliniai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS