VATESI atsakymas S. Skverneliui: Astravo AE – tik Baltarusijos sprendimas | Diena.lt

VATESI ATSAKYMAS S. SKVERNELIUI: ASTRAVO AE – TIK BALTARUSIJOS SPRENDIMAS

Vyriausybė trečiadienio pasitarime pritarė Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) veiklos ataskaitai. VATESI vadovas Michailas Demčenko pasitarimo metu taip pat ministrui pirmininkui Sauliui Skverneliui teigė, kad Astravo atominės elektrinės (AE) paleidimas yra tik Baltarusijos rankose.

Kaip nurodoma dokumentuose, VATESI tinkamai vykdė uždaromos Ignalinos AE konstrukcijų, sistemų ir komponentų priežiūrą, Ignalinos AE išmontavimo ir dezaktyvavimo priežiūrą ir pan.

Teigiama, kad VATESI 100 proc. įvykdė branduolinės energetikos srities veiklos su jonizuojančiosios spinduliuotės šaltiniais licencijavimo procesus, išnagrinėjo 99,5 proc. pateiktų ataskaitų, projektų ir kitų dokumentų branduolinės energetikos saugos požiūriu, laiku parengė ir pateikė 100 proc. ataskaitų pagal tarptautinius įsipareigojimus branduolinio ginklo neplatinimo srityje ir pan.

VATESI vadovas pasitarime teigė, kad inspekcijos artimiausi prioritetai išlieka tokie patys, kaip ir pernai.

Galutinis sprendimas ir atsakomybė - Baltarusijos.

„2019-2021 m. prioritetai nesiskiria nuo praeitų metų - vykdyti sustabdytų Ignalinos AE energijos blokų ir jų eksploatavimo nutraukimo saugos priežiūrą, vykdyti radioaktyvių atliekų tvarkymo įrenginių statybos ir eksploatavimo saugos priežiūrą (...), pagal kompetenciją dalyvauti kaimyninių šalių, ypač vienos šalies, branduolinių elektrinių saugos vertinime, (...) taip pat pasirengti galimoms branduolinėms avarijoms Lietuvoje ir už jos ribų“, - pasitarimo metu sakė M. Demčenko.

S. Skverneliui paklausus, kas galėtų daryti įtaką Baltarusijai nepaleisti Astravo AE, M. Demčenko atsakė, kad tai - tik Baltarusijos atsakomybė.

„Čia Baltarusijos sprendimas. Kiekviena valstybė atsako už branduolinių elektrinių savo teritorijoje saugą. Visi kiti gali padėti, patarinėti (...). Galutinis sprendimas ir atsakomybė - Baltarusijos“, - sakė VATESI vadovas.

VATESI teigimu, Lietuva, remdamasi Europos šalių ekspertų pateiktų rekomendacijų svarbumu saugai užtikrinti, laikosi pozicijos, kad Baltarusijos BE energijos blokai neturi būti paleisti, kol nebus tinkamai įgyvendintos visos rekomendacijos, taip pat atsakyta ir į visus kitus Lietuvos keliamus saugos klausimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Anonimas

Lietuviškų ožių mekenimas baltarusiams vienodai rodo. Mekenkit į sveikatą toliau....

Nuomonė

Panašu, kad netrukus būsto kainos Vilniuje pradės stipriai kristi. Vos tik Astravas pradės dirbti...o kai pradės akyse garuoti šiltas Neries vanduo— prasidės masinis patriotų persikraustymas į Kauną.

nekonservas

O jei Skvernelis sutars,kaip tada losit koncerva su lyberaastaais.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS