Verslas priešinasi baudoms už nelegalų darbą, susietoms su apyvarta | Diena.lt

VERSLAS PRIEŠINASI BAUDOMS UŽ NELEGALŲ DARBĄ, SUSIETOMS SU APYVARTA

Verslui baiminantis milžiniškų baudų už nelegalius darbuotojus, jas siūlant susieti su įmonės apyvarta, viceministras sako, kad tokios baudos būtų skiriamos itin retai.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Vytautas Šilinskas sako, kad didelių baudų įmonės išvengtų, jeigu nustačius nelegalaus darbo atvejį dar iki baudos paskyrimo žmogus bus įdarbintas oficialiai sumokant jam trijų mėnesių minimalios algos (MMA) dydžio darbo užmokestį. Nuo sausio MMA sieks 924 eurų (iki mokesčių).

„Tada atsipirktų (už nelegalių darbuotojų įdarbinimą – BNS) minimalia bauda – trimis minimaliomis algomis. Praktikoje tų baudų nuo apyvartos neturėtų būti, nebent darbdavys prieštaraus ir nelegaliai dirbusio žmogaus neformins“, – Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitete penktadienį teigė viceministras.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos Verslo aplinkos ir ekonomikos departamento direktoriaus pavaduotoja Daiva Macijauskė siūlo baudos jokiais atvejais nesieti su įmonės metinėmis pajamomis.  

Pasak jos, pramonininkai taip pat siekia, kad visiems darbdaviams būtų nustatyta vienoda bauda  – nuo 3 iki 12 MMA.

Lietuvos Statybininkų asociacijos direktorius Dalius Gedvilas siūlo taikyti tik fiksuotas, kad ir didesnes baudas bei kitas priemones

„Administracinės baudos gal ir gali išspręsti problemas dalį šešėlio likviduojant statybos sektoriuje, tačiau manome, kad baudos skyrimas nuo metinės apyvartos yra visiškai nelogiška. Viešam interesui arba visuomenei padarytos žalos mastas dėl vieno žmogaus, jeigu jį pagauna nelegaliai dirbant statybose, nėra toks ženklus“, – komitete teigė D. Gedvilas. 

„Skaidriai dirbančio asmens kodo neturėjimas statybvietėje neturėtų sukelti kažkokių esmingų poveikio priemonių pačiai įmonei“, – pridūrė jis.

Pasak D. Gedvilo, nelegaliai dirbančius žmones įdarbinančios įmonės yra mažos, gauna nedideles pajamas ir todėl joms skirtos baudos yra nedidelės. 

„Jie išlošia konkurencinėje kovoje, nes moka nedideles baudas, o mums, gavus tokias baudas, iškyla veiklos tęstinumo klausimas“, – teigė D. Gedvilas. 

Užimtumo įstatymo projekte numatyta, kad darbdaviams už nelegalius darbuotojus būtų skiriama bauda nuo 2 iki 3 proc. metinių įmonės pajamų. Ji negalėtų būti mažesnė negu 3 MMA už kiekvieną „nelegalą“, bet ne didesnė negu 0,5 mln. eurų.

Pataisos dabar svarstomos Seime ir dėl jų parlamentarai apsispręs pavasarį.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Jums nekeista,

kad Europs salys naikina licenzijas ir konfiskuoja vilkikus is vergus nemokamai isnaudojanciu Lietuvos vezeju,o Lietuva,tuo tarpu - atnaujina tu paciu imoniu veikla ir toliau veza vergus is Rytu joms!?

ai

turbut konservatorijos remejai ir priesinasi...

Anonimas

Kas per valdzia ,kad nesusitvarko,visi sedi nemoksos poste,visur viksta korupcijos,
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS