Verslas ragina Seimą priimti pluoštinių kanapių įstatymą | Diena.lt

VERSLAS RAGINA SEIMĄ PRIIMTI PLUOŠTINIŲ KANAPIŲ ĮSTATYMĄ

Lietuvos verslo asociacijos ir organizacijos bendru memorandumu kreipėsi į Seimą, šį ketvirtadienį svarstysiantį Pluoštinių kanapių įstatymo naują redakciją. Verslo atstovai prašo pritarti siūlomoms įstatymo pataisoms, kad galima iš pluoštinės kanapės augalo gaminti didesnės pridėtinės vertės gaminius bei produktus, teigiama pranešime spaudai.

„Tikimės, kad svarstymas bus sėkmingas. Naujos įstatymo redakcijos, kuri užpildytų dabartines teisinio reguliavimo dėl pluoštinių kanapių perdirbimo spragas, jau seniai laukia Lietuvos žemdirbiai, perdirbėjai ir mokslininkai“, – teigia memorandumą pasirašiusios Pluoštinių kultūrų augintojų asociacijos vadovas Tomas Danisevičius.

Šiuo metu Lietuvoje leidžiama gaminti produktus tik iš pluoštinių kanapių sėklų ir pluošto, kai kitose ES šalyse, JAV ir Kanadoje leidžiama perdirbti visą augalą ir iš jo gaminti aukštos pridėtinės vertės produktus.

Šių metų sausį dėl naujos Pluoštinių kanapių įstatymo redakcijos pateiktos dvi nepriklausomų ekspertų išvados, patvirtinusios, kad jis atitinka tarptautinius įsipareigojimus ir kuria pridėtinę vertę Lietuvai.

Jei siūlomas įstatymo projektas bus priimtas, Lietuvos verslas galės perdirbti visas pluoštinių kanapių dalis. Prognozuojama, kad šio sektoriaus sukuriama nauda Lietuvos ekonomikai vien per pirmus metus sugeneruotų 100 mln. eurų pridėtinę vertę.

„Aiškus ir mokslu grįstas teisinis pluoštinių kanapių verslo reguliavimas paskatintų gaminti didesnės pridėtinės vertės gaminius bei produktus, tarp jų – maistą ir maisto papildus, farmacijos produktus, kosmetiką, pašarus, veterinarijos produktus. Tai atneštų papildomų mokesčių į valstybės biudžetą̨, leistų kurti naujas darbo vietas, augtų eksportas ir tarptautinis šalies konkurencingumas“, – įsitikinęs Kanapių augintojų, perdirbėjų ir verslo inovatorių asociacijos vadovas Rimantas Čiūtas.

Valstybinės augalininkystės tarnybos duomenimis, per pastaruosius penkerius metus deklaruotų pluoštinių kanapių plotai Lietuvoje padidėjo beveik 9 kartus. 2019 metais pluoštines kanapes augino 273 ūkininkai.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

tam--Taduj ir kitiems pyderasteliams narkosom

visi zmones kuo puikiausiai zino kokias savybes turi tos pluostines kanapes , visi zino ,kad tai nera narkotikas ....bet kas garantuos kad tu apesejes kanapem 20ha zemes pluostinem kanapem apsesi tik pakrascius ,o vidurys visas bus is narkotiku turinciu kanapiu ....jos absoliuciai niekuo nesiskiria... antra --garantuotai tai bus tik priedanga narkotiniu kanapiu auginimo isplitimuj , tuoj visi verslianykai -narko dileriai sakys teismuose oi atsiprasau sejau pluostines bet isdygo narkotiku turincios kanapes ...cia ne mano klaida cia kalti kas sekla pardave ....vel advokatai su kysiais pas teisejus lakstys ,vel narko dileriai laisvi bludys ir narkotikus pardavines .......

Tadas

Pagaliau svarstys seimas ir gal priims tas pataisas. Dabartiniai draudimai prasilenkia su sveiku protu. Pluoštinės kanapės neturi TBC t.y svaigiujų medžiagų. Nuo jos neapsvaigsit. Visi tie kurie prieš net nežino kas tos pluoštinės kanapės

Nu

tik netrydaliokit dėl pluoštinių kanapių! Šimtmečių šimtmečius lietuviai ir kanapes, ir aguonas augino, bet narkomanų nebuvo. O kai uždraudė, tai tiek jų priviso, kad dėtis nebėr kur. Visai ne kanapės čia kaltos...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS