Verslo atstovai Kinijos sprendimo dėl vizų nesureikšmina | Diena.lt

VERSLO ATSTOVAI KINIJOS SPRENDIMO DĖL VIZŲ NESUREIKŠMINA

Lietuvos verslininkai nesureikšmina Kinijos sprendimo stabdyti vizų išdavimą Lietuvoje. Jų teigimu, pastaruoju metu kelionės į Kiniją nėra dažnos, be to, esant poreikiui vizas galima išsiimti kitose šalyse esančiose Kinijos ambasadose.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidento Vidmanto Janulevičiaus teigimu, Kinijos sprendimas neprisideda prie šalių santykių vystymosi ir verslui nuo to nėra geriau, tačiau didelių problemų dėl to taip pat nekyla.

„Aišku, kad nieko iš to gero nėra, bet labai didelių problemų irgi nematau. Jeigu visgi reikės vykti į Kiniją, tai teks važiuoti vizų į gretimas šalis – Lenkiją ar Latviją“, – BNS sakė V. Janulevičius.

Pasak pramonininkų vadovo, iki pandemijos ir tarpvalstybiniai vizitai, ir verslo kontaktai su Kinija buvo gerokai intensyvesni, tačiau šiuo metu kelionės į šią šalį vien dėl COVID-19 apribojimų yra labai apsunkintos.

„Vykti ten (į Kiniją – BNS) šiuo metu ir taip yra labai sudėtinga, nes reikia labai ilgam izoliuotis, nepaisant visų paskiepijimų, sertifikatų ir testų, todėl šiai dienai tie vizitai dėl kovido yra sukaustyti, beje, iš abiejų (Lietuvos ir Kinijos – BNS) pusių“, – aiškino V. Janulevičius.

„Aš pats paskutinį kartą Kinijoje buvau 2019 metais“, – pridūrė jis.

Pasak „Norfos” įmonių grupės savininko Dainiaus Dundulio, Kinijos sprendimas dėl vizų įtakos jo atstovaujamam verslui neturi, nes jau dvejus metus įmonės darbuotojai dėl pandemijos į Kiniją nevyksta.

„Iki pandemijos tikrai dažnai važinėdavome į Kiniją – per metus mažiausiai 10 žmonių vykdavo į įvairias parodas, o nuo 2019 metų rudens ten nebevykstame. Tai šiuo metu mums tas dalykas (vizų išdavimo sustabdymas – BNS) nelabai aktualus, bet kai baigsis pandemija poreikis tikrai atsiras“, – sakė D. Dundulis.

Anot „Norfos“ įmonių grupės savininko, dėl Lietuvos ir Kinijos diplomatinio konflikto bendrovė jau praranda tiekėjus. 

„Šiandien jau yra Kinijos tiekėjų, kurie mus pradeda stabdyti – pavyzdžiui, paprašė visus pinigus sumokėti avansu, o tai yra didelis pavojus, nes su Kinija taip nedirbama, taip gali iš viso nieko negauti. Aišku mes tų tiekėjų turime labai daug, bet tendencijos nėra geros“, – teigė  D. Dundulis. 

Kelionių organizatoriaus „Baltic Clipper“ vadovas Egidijus Vaišvilas sako, kad didelės įtakos kelionių verslui Kinijos sprendimas neturės, be to, pastaruoju metu ir keliaujančių į šią šalį nėra daug.

„Šiuo metu paklausa į Kiniją nėra didelė, todėl didelės įtakos trumpalaikėje perspektyvoje tai neturės. O ateičiai žiūrėsime, kokios galimybės yra kitose šalyse esančiose Kinijos ambasadose užsakyti savo klientams vizas“, – BNS sakė E. Vaišvilas.

„Kitose ambasadose būtų galima, tik ieškome, kur tai būtų paprastesnė ir lankstesnė procedūra“, – pridūrė jis.

Pasak E. Vaišvilo, kelionių agentūroms nuostolio tai nesukels, tačiau bus papildomų nepatogumų klientams gaunant vizas – tai užtruks ilgiau, gali kainuoti brangiau.

Kelionių agentūros „Estravel Vilnius“ vadovė bei Nacionalinės turizmo verslo asociacijos ir Lietuvos turizmo rūmų prezidentė Žydrė Gavelienė sako, kad trumpuoju laikotarpiu vizų išdavimo stabdymas nėra didelis galvos skausmas, tačiau ateityje šį klausimą reikės spręsti.

Pasak jos, šiuo metu į Kiniją galima vykti būtinais ekonominiais, technologiniais ar humanitariniais tikslais, tačiau taikomi papildomi reikalavimai: kelionė gali būti tik su vienu tranzitiniu sustojimu, kelionės pradžios šalis turi sutapti su keliautojo pilietybės šalimi, koronaviruso testai atliekami ir prieš išvykimą, ir

tranzitinėje šalyje, be to, atvykus taikoma 14 dienų saviizoliacija, o visą informaciją būtina patalpinti specialioje duomenų bazėje ir tik gavus leidimą galima tęsti kelionę.

„Šios aplinkybės visiškai nepatrauklios nei verslo, nei laisvalaikio keliautojams. Trumpuoju periodu Kinijos vizų sustabdymas nėra toks didelis galvos skausmas, bet ilgalaikėje perspektyvoje, kad turizmo srautai su Kinija galėtų atsistatyti – yra tikrai būtina šį klausimą išspręsti“, – BNS teigė Ž. Gavelienė.

Kinijos ambasada ketvirtadienį pranešė, kad stabdo vizų išdavimą Lietuvoje. Ambasada nurodė, kad išdavimas stabdomas dėl techninių priežasčių, tačiau tai nutiko tęsiantis Lietuvos ir Kinijos santykių krizei dėl Vilniaus ryšių su Taivanu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS