Verslui už elektros taupymą sumokės? | Diena.lt

VERSLUI UŽ ELEKTROS TAUPYMĄ SUMOKĖS?

  • 7

Ieškant būdų, kaip gelbėti verslą, Valstybinė energetikos reguliavimo taryba siūlo pramonės įmonėms, prekybos centrams ir kitiems dideliems elektros vartotojoms dalyvauti elektros rinkos balansavime. Tai reiškia dirbti lanksčiai ir kaskart esant elektros trūkumui rinkoje, susimažinti elektros vartojimą, pasakojama LNK reportaže.

Kitose Europos šalyse tokia rinkos praktika – seniai nebe naujiena, o Lietuvoje apie tokią galimybę uždirbti daugelis nė negirdėjo. Skaičiuojama, kad tokiu būdu Lietuvos įmonės galėtų išsidalinti maždaug 40 mln. eurų.

„Išjungėme išorines reklamas lauke, tai kai parduotuvė nedirba tamsiu paros metu galima pastebėti, kad mūsų tinkle šviesos nedega“, – kalbėjo „Maxima“ atstovė Rima Aukštuolytė.

Tačiau dabar verslui, kuris naudoja daug elektros, pavyzdžiui, prekybos centrams, vandenvalos, šaldymo ir kitoms pramonės įmonėms, siūloma dalyvauti elektros balansavimo rinkoje.

„Tas balansavimas yra vienas iš sprendimų taupyti. Kol kas dar sunku kalbėti apie rezultatus, nes jų dar nėra. Po kokio mėnesio, kai išsitestuosime šį sprendimą, bus galima įvertinti jo rezultatus“, – tęsė R. Aukštuolytė.

„Per piko momentus jie gauna pagalbos prašymą iš balansavimo operatoriaus ir jie trumpam sumažina elektros vartojimą per tuos prietaisus, kuriuos gali. Dėl to, kad jie sumažina vartojimą, jiems gaunamos papildomos pajamos“, – sakė UAB „Fusebox“ atstovas Lietuvoje Karolis Kiguolis.

Tai reiškia, kad už tai, pavyzdžiui, kad porai valandų sumažins elektros vartojimą, apšvietimą, šaldymą, ventiliavimą, kai rinkoje elektros trūkumas, verslas gaus pinigų iš elektros telkėjų, kurių Lietuvoje kol kas tik trys.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Leistų atsisakyti to trūkstamos nedidelio kiekio komponento ir tokiu būdu sumažinti kainas subalansuojant tinklą“, – teigė „Enefit“ generalinis direktorius Vytenis Koryzna.

Tolygus elektros kiekis rinkoje leistų apsisaugoti nuo tokių kainų šuolių kaip rugpjūčio pabaigoje, kai Lietuvoje elektros kilovatvalandė kainavo keturis eurus.

Dabar, kai kainos šoktelėjo 4–10 kartų, tai ir požiūris į taupymą arba atsakingą vartojimą keičiasi visur.

„Kadangi augantis atsinaujinančios elektros kiekis ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje skatina didelį disbalansą, nes saulė ir vėjas yra nepastovu. Tuos nepastovumus balansavimo operatorius turi subalansuoti“, – kalbėjo K. Kiguolis.

Verslas, koreguodamas elektros sunaudojimą pagal jos poreikį rinkoje, iš elektros telkėjų per mėnesį galėtų gauti papildomas dešimtis tūkstančius eurų.

„Lietuvoje potencialas balansavime mūsų skaičiavimais yra daugiau nei 40 mln. eurų, kurie guli ir kuriuos reikia pasiimti“, – tęsė K. Kiguolis.

Tačiau daugelis verslų apie tokią galimybę net negirdėjo, nors kitose Europos valstybėse tai – jau ne naujiena.

„Dabar, kai kainos šoktelėjo 4–10 kartų, tai ir požiūris į taupymą arba atsakingą vartojimą keičiasi visur“, – teigė Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis.

Ekspertai įsitikinę – apie vidinės elektros rinkos balansavimą ministerija kalbėti turėjo jau seniai.

„Galimybė atsirado tik tada, kai nutrūko komerciniai ryšiai su „Intera“, nes anksčiau būdavo pakankamai pigiai subalansuota ir konkuruoti su „Intera“ nebuvo galimybės“, – kalbėjo energetikos ekspertas Martynas Nagevičius.

Tiesa, verslo prisitaikymas padės sutaupyti, tačiau įtakos biržai neturės.

„Šią dieną tas mechanizmas nėra susietas su „Nord Pool“ biržos mechanizmu, kad gali būti daroma įtaka susiformuojančiai kainai“, – sakė  V. Koryzna.

Ekspertų teigimu, netolimoje ateityje prie elektros rinkos balansavimo galėtų prisidėti ir gyventojai, mat artimiausiu metu toks poreikis sparčiai augs, ypač tokioms šalims, kaip Lietuva, kuri importuoja du trečdalius elektros energijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Ne sumokes,

o sumokesime mes visi! Kaip visada.

Antanas

Ligi šiolei balansavimą vykdydavo tam paskirtos sistemos režiminės ES. Joms reikėdavo pastoviai laikyti "karštą (garų}" arba "pakeltą vandens " rezervą, kas (ypač pirmasis būdas) ne menkai kainavo. Vartotojo balansavimas - gal kiek neįprastas, tačiau daug racionalesnis ir geriau apsaugo sistemą esant perkrovimui nuo visiško subyrėjimo. Sistema subyra tuomet, kai esant ilgalaikei perkrovai automatika pradeda atjunginėti ES generatorius, kad jie nenukentėtų. Subyrėjusios sistemos atstatymas, labai nuostolingas, reikalauja daug laiko, o svarbiausia - sukelia mirtiną pavojų gydymo įstaigose ir kaipkuriose gamybose. Dabar praktikuojama "Max. srovės" apsaugos sistemos. Teks įsirengti dar ir "Min. įtampos" sistemas.

Ai tu

Kai sistema valdo Kreiviai taip ir buna.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS