VERT pirmininkas: mažesnius gamtinių dujų tarifus lėmė situacija rinkoje | Diena.lt

VERT PIRMININKAS: MAŽESNIUS GAMTINIŲ DUJŲ TARIFUS LĖMĖ SITUACIJA RINKOJE

Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai (VERT) siūlant antrąjį pusmetį gamtinių dujų kainas buitiniams vartotojams su valstybės kompensacija sumažinti 4-5 centais už kubinį metrą, jos pirmininkas Renatas Pocius sako, kad tai lėmė rinkoje sumažėjusios dujų kainos.

„Nuo to laiko, kuomet buvo atlikti šitie (kompensacijų už dujas – BNS) skaičiavimai, gamtinių dujų rinkoje situacija pasikeitė. Gamtinių dujų kaina ir toliau mažėja, šiandien turime mažesnę negu 30 eurų už megavatvalandę kainą. (...) Prognozuojame, kad greičiausiai nuo liepos 1 dienos buitiniams vartotojams bus nustatytos mažesnės gamtinių dujų kainos – 4–5 centais už kubinį metrą, priklausomai nuo vartotojų grupės“, – žurnalistams pirmadienį teigė R. Pocius.

„Kompensacijos dydis, kuris buvo pateiktas ir šiuo metu yra Vyriausybės projekte, liktų nepakitęs, bet dėl to, kad keičiasi pati situacija rinkoje, tai leidžia vartotojams sumažinti kainą“, – pridūrė VERT pirmininkas. 

Vyriausybė šį trečiadienį svarstys Energetikos ministerijos siūlymą nuo liepos pratęsti valstybės kompensacijas už gamtines dujas buitiniams vartotojams.

Naujausiais VERT skaičiavimais, „Igničio“ tarifai su valstybės kompensacija mažėtų keliais centais: pirmai, mažiausiai dujų suvartojančiai grupei tarifas siektų 1,36 euro (dabar – 1,4 euro), antrai, dujomis namus besišildantiems buitiniams vartotojams, – 0,87 euro (dabar – 0,92 euro) ir trečiai, daugiausia dujų suvartojančiai grupei, – 0,83 euro (dabar – 0,88 euro).

Pasak R. Pociaus, galutinį tarifą gyventojams sudaro infrastruktūros dedamoji, valstybei mokamas pridėtinės vertės (PVM) mokestis, taip pat perdavimo ir skirstymo dedamosios. 

„Kaip mes kalbame apie patį gamtinių dujų tarifą biržoje, tai yra pačios prekės, pačių gamtinių dujų kaina. Tačiau tos gamtinės dujos turi pasiekti galutinį vartotoją ir tam yra infrastruktūra, kurią mes šiandien dienai turime – suskystintų gamtinių dujų terminalą, „Amber Grid“ valdomą perdavimo sistemą, skirstymo sistemą valdomą „ESO“, – teigė R. Pocius.

„Visos šios komponentės prisideda prie gamtinių dujų, kaip prekės, kainos ir taip pat, be abejo, mokamas pridėtinės vertės mokestis valstybei“, – pridūrė VERT vadovas. 

Naujas dujų kainas, kurios galios nuo liepos 1-osios iki gruodžio pabaigos, VERT turėtų patvirtinti šią savaitę.

Kompensacijos galiotų iki šių metų pabaigos. Joms reikės 54,48 mln. eurų iš pirmąjį pusmetį nepanaudotų valstybės pasiskolintų lėšų.

Europos Komisija (EK) praėjusią savaitę pranešė rekomenduojanti Lietuvai nebemokėti kompensacijų už elektrą ir dujas, o jei energijos kainos vėl smarkiai šoktų aukštyn, parama turėtų būti skirta tik pažeidžiamiems namų ūkiams ir įmonėms bei turėtų skatinti taupyti energiją.

Vyriausybė elektros ir gamtinių dujų kompensacijoms šių metų pradžioje skyrė iki 556,8 mln. eurų, iš jų iki 174 mln. eurų skirta įmonėms (nuo sausio iki kovo pabaigos), o iki 382,8 mln. eurų – buitiniams vartotojams (nuo sausio iki birželio pabaigos).

2023 metų biudžete visiems metams gyventojams už dujas ir elektrą buvo skirta iš viso 812 mln. eurų kompensacijų.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Anonimas

vagys , nieko asmenisko

Pil.

Kaip vasarą atėjo, jie geri pasidare.Duju kainas ruošiasi mažinti , kada dujos bus mažiau naudojamos.Vasarą nereikia šildyti butų , namų, kas šildosi dujomis.Ačiū gerb šalome visą žiemą o dabar tų dujų kaip ir nereikia.

tiesiai sviesiai

viskas sikniciui, viskas kreiviems akcininkams, viskas partijai...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS