VERT vadovas R. Pocius: elektros ir dujų kainos išliks panašios į dabartines | Diena.lt

VERT VADOVAS R. POCIUS: ELEKTROS IR DUJŲ KAINOS IŠLIKS PANAŠIOS Į DABARTINES

Rugsėjį vidutinei elektros kainai pakilus iki didžiausios šiemet Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) vadovas Renatas Pocius teigia, kad ji augo dėl objektyvių priežasčių, o rinka yra stabili ir kaina artimiausioje ateityje išliks panaši, kaip dabar. Dujų kaina, anot jo, taip pat neturėtų smarkiai kisti. 

„Kalbant apie rugpjūčio mėnesio šiek tiek didesnę kainą, palyginus su ankstesniais laikotarpiais, tai iš esmės ją nulėmė remontai, kurie buvo atlikti nacionalinėse jungtyse, – konkrečiai kalbame apie „Nordbalt“ jungtį, kuomet elektros energijos turėjome importuojamos mažiau iš Skandinavijos“, – pirmadienį LRT radijui teigė R. Pocius.

„Šiais metais išties galima apibūdinti situaciją elektros rinkoje kaip stabilią, palyginus su tuo, kas buvo praėjusiais metais“, – pridūrė jis.

Rugsėjį elektros vidutinė kaina „Nord Pool“ biržoje siekė 11,7 cento už kilovatvalandę (kWh) ir buvo 14,7 proc. didesnė nei rugpjūtį (10,2 cento).

Anot VERT vadovo, taryba prognozuoja, kad ateityje elektros kaina išliks panaši, kaip dabar.

„Žvelgiant į priekį, kaip tik reguliavimo taryba kitų metų pirmam pusmečiui nustatė prognozuojamą rinkos kainą, kuri galėtų siekti apie 100 eurų už megavatvalandę (MWh), tai šiandien dienai matome, kad rinka neįžvelgia kažkokių rimtų priežasčių elektros energijos kainų svyravimui, tai kaina, ji turėtų išlikti maždaug panašiame lygyje“, – teigė jis.

Šiandien matome, kad rinka neįžvelgia kažkokių rimtų priežasčių elektros energijos kainų svyravimui, tai kaina, ji turėtų išlikti maždaug panašiame lygyje.

 

Tuo metu visuomeninė elektros kaina, kuri yra aktuali beveik 450 tūkst. nepriklausomo tiekėjo nepasirinkusių trečiojo rinkos liberalizavimo etapo vartotojų, anot R. Pociaus, kitų metų pirmąjį pusmetį turėtų išlikti panaši arba nežymiai didėti. Ji turėtų būti patvirtinta iki spalio pabaigos.

Šiuo metu galioja 22,264 cento (su PVM) už kWh visuomeninis elektros tarifas. Garantinio tiekimo vienos laikos zonos standartinis tarifas rugsėjį, palyginti su rugpjūčiu, išaugo 13,5 proc. iki 21,8 cento už kWh.

Biržoje smarkiai atpigus dujoms, o vieninteliam dujų tiekėjui „Ignitis“ jų nusipirkus už didesnę kainą, R. Pocius teigia, kad buitiniai vartotojai didesnių kainų už dujas kitąmet nemokės.

„Šiandien dienai vidutinė apdrausta dujų kaina siekia apie 125 eurus už MWh, kuri yra įskaičiuota į tarifą. Tik reikia atkreipti dėmesį, kad vartotojai realiai šito nejaučia, nes vartotojams reali kaina, kurią moka už kubinį metrą dujų, yra 53 eurai už MWh“, – sakė VERT vadovas.

„Vartotojas, ar būtų „Ignitis“ apdraudusi dujas, ar būtų šiandien biržos kaina, mokėtų lygiai tiek pat, kiek moka šiandien, turbūt vienintelis dalykas yra tas, kad ta didesnė dujų kaina, ji pareikalavo biudžeto pinigų, tai reiškia kompensacijos, kad iki šiandien dienai nustatyto tarifo būtų padengiamas dalinis tarifas“, – teigė R. Pocius.

Nyderlandų TTF prekybos taške ICE biržoje spalio ateities dujų sandorių kaina pirmadienį buvo 34,8 euro už MWh, tuo metu 2023–2024 metų žiemos mėnesių sandorių kainos svyravo nuo 48,9 iki 51 euro.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kodel

ES atpigo,o pas mus - "panasi"!?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS