Veterinarijos tarnyba kreipėsi į Lenkiją dėl salmonelėmis užkrėstos vištienos | Diena.lt

VETERINARIJOS TARNYBA KREIPĖSI Į LENKIJĄ DĖL SALMONELĖMIS UŽKRĖSTOS VIŠTIENOS

  • 4

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) kreipėsi į Lenkiją dėl padažnėjusių atvejų, kai į Lietuvą įvežama salmonelėmis užkrėsta vištiena, trečiadienį pranešė TV3 žinios.

„Šiais metais į Lietuvos rinką nepateko (...) apie 100 tonų salmonelėmis užkrėstos vištienos“, – televizijai teigė VMVT atstovė Rūta Bubulienė.

„Lenkijai, sukaupus tam tikrą pranešimų kiekį arba pamačius tam tikrą kiekį tų teigiamų atvejų, yra paruoštas raštas, kuriame yra surašyta visa apibendrinanti informacija ir prašoma atkreipti į tai dėmesį“, – sakė ji.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) pirmadienį pranešė, jog Lietuvoje šiemet penktadaliu išaugo sergamumas salmonelioze ir kampilobakterioze.

ULAC duomenimis, per septynis šių metų mėnesius Lietuvoje užregistruoti 434 susirgimai salmonelioze ir 630 susirgimai kampilobakterioze. Tai maždaug penktadaliu daugiau nei praeitais metais.

Šiomis ligomis užsikrečiama suvalgius gyvūninio ar kito šių ligų sukėlėjais užteršto maisto, sąlyčio būdu su sergančiais gyvūnais, retais atvejais – nuo sergančio žmogaus.

Anot ULAC, didžiausią rizika kyla vaikams iki penkerių metų, vyresniems nei 65 metų asmenims ir sergantiems lėtinėmis ligomis, dėl kurių yra susilpnėjusi imuninė sistema.

Tarnybos duomenimis, dažniausiai salmonelioze ir kampilobakterioze žmonės užsikrečia vartodami vištieną, vištų kiaušinius ir jų produktus.

Salmoneliozės protrūkiai šiais metais buvo užregistruoti šešiose ikimokyklinio ugdymo įstaigose, kur susirgo 57 vaikai.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

...

O kuo apsikrėtęs mūsų Broileris?.. :s

Anonimas

Visa užkrėstą vištiena parduodama LIDL parduotuvėse !!!!!

......

Kiekvieną mėsą reikia deramai apdoroti o ne velgyti pusžale.Steikai ir kiti kepsniai,kurie yra nedakepti ,neiškepti ,turi tikimybę suvalgius tokį kepsnį susirgti.Kraujas ir mėsa neužkrečiama tik toka, kurią pats auginsi ir žinosi, sirgo tas gyvūnas ,ar ne.Sekmės ėsti žalią mėsą ir sirgti įvairiom ligom.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS