Viceministrė: savarankiškai dirbančiųjų Lietuvoje daugės | Diena.lt

VICEMINISTRĖ: SAVARANKIŠKAI DIRBANČIŲJŲ LIETUVOJE DAUGĖS

Lietuvoje gyventojų, dirbančių savarankiškai, skaičius turėtų augti, o po penkerių-dešimties metų šis skaičius susilygins su darbo santykius turinčiais gyventojais, teigia finansų viceministrė Rūta Bilkšytė.

Pasak jos, mokestinė aplinka yra palanki imtis individualios veiklos, o savarankiškai dirbančiųjų Lietuvoje daugės, nes tokia tendencija yra visame pasaulyje.

„Ne dėl mokesčių didėjimo ar mažėjimo žmonės renkasi savarankišką veiklą. Dėl bendrų tendencijų, kad daug yra veiklų, kuo galima užsiimti“, – BNS aiškino viceministrė.

„Jaunimas kitaip žiūri į darbo santykius ir dažniau renkasi dirbą savarankiškai, daugėja veiklų, kur galima dirbti individualiai, darbo drausmės klausimas svarbus“, – pridūrė ji.

Pasak jos, savarankiško darbo naudą parodė ir koronaviruso pandemija. 

Viceministrė tvirtina, kad mokesčių pertvarka neturės įtakos savarankiškai dirbančiųjų gausėjimui.

„Nei pristabdys, nei skatins rintis individualią veiklą. Pristabdys tik dirbtinį išėjimo iš darbo santykių į savarankišką veiklą. Reforma bus neutrali šiuo klausimu“, – tvirtino ji.

Jaunimas kitaip žiūri į darbo santykius ir dažniau renkasi dirbą savarankiškai, daugėja veiklų, kur galima dirbti individualiai.

Viceministrė taip pat mano, kad gausėjant savarankiškai dirbančiųjų ir jiems beveik susilyginus su darbo santykius turinčiais gyventojais, pastariesiems būtų galima mažinti pajamų apmokestinimą.

„Jeigu ta tendencija toliau didės, kad individualia veikla užsiims daugiau žmonių, nes dabar pas mus savarankiškai dirbančiųjų yra apie 25 proc. lyginant su samdomu darbu, jeigu didės kaip Amerikoje ir santykis bus 50x50, esu tikra, kad bus galima priimti sprendimą mažinti GPM dirbantiems pagal darbo santykius“, – šią savaitę Trišalė tarybos posėdyje teigė R. Bilkšytė.

Ji prognozuoja, kad tai galėtų atsitikti po penkerių, o vėliausiai – po dešimties metų. 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Visi tie

"savarankiski" dirba pas stambuji versla! Tiesiog,taip pastarasis isvengia samdos ir mokesciu.

@

ko dauges, tai isvaziuojanciu is sito durnyno

SUSIJUSIOS NAUJIENOS