Vidutinės Lietuvos gyventojų pajamos vasarį augo 12,3 proc. | Diena.lt

VIDUTINĖS LIETUVOS GYVENTOJŲ PAJAMOS VASARĮ AUGO 12,3 PROC.

Vidutinės dirbančių šalies gyventojų pajamos vasarį buvo 12,3 proc. didesnės negu prieš metus, skelbia „Sodra“.

SEB banko ekonomisto Tado Povilausko teigimu, šiemet, tikėtina, vidutinis darbo užmokestis augs daugiau negu prognozuotas 8,3 proc. augimas.

„Auganti minimali mėnesio alga (pvz. įtaka apsaugos darbuotojams, padavėjams, valytojams) ir nemažai padidėjęs tam tikrų valstybės sektoriaus darbuotojų finansavimas (švietimo, sveikatos sektoriaus specialistai) daro didžiausią įtaką“, – feisbuke antradienį teigė ekonomistas. 

Pasak T. Povilausko, daugiausia atlyginimai šiemet kilo valstybiniame sektoriuje ir ten, kur augo MMA, pavyzdžiui, padavėjams.

„Daugiausiai kilo teisėjų (algos – BNS), matau – 66 proc.“, – BNS sakė analitikas.

Iš populiariausių profesijų daugiausia didėjo gydytojų (20 proc.) ir slaugos specialistų (16 proc.), krovininių transporto priemonių vairuotojų (16 proc.), apsaugos darbuotojų, mokytojų, virėjų (po 14 proc.), padavėjų (13 proc.), statybininkų, žurnalistų, personalo specialistų, parduotuvių pardavėjų, pardavimo ir rinkodaros vadovų (po 12 proc.) atlyginimai.

T. Povilausko teigimu, „Sodros“ paskelbti duomenys – tik preliminarūs, juos vėliau įvertins Valstybės duomenų agentūra, įvertinusi  žmonių pajamas „į rankas“, kiek etatų ji dirba ir panašiai.

„Sodra“ skelbia vidutines apdraustąsias pajamas ir čia nėra tas pats, kaip Valstybės duomenų agentūra skelbia ketvirtinius duomenis (apie gyventojų atlyginimus – BNS), čia yra tiesiog tai, ką įmonės atraportuoja pildydamos deklaracijas apie draudžiamąsias pajamas – jos padalintos iš darbuotojų skaičiaus, bet jos pakankamai koreliuoja su tuo, ką skelbia Duomenų agentūra“, – aiškino ekonomistas.

Jo teigimu, dabar bus svarbu stebėti algų pokyčius kovo-balandžio mėnesiais, kai dauguma privačių bendrovių peržiūri darbuotojų atlyginimus. Anot jo, manoma, kad algų augimas šiemet bus mažesnis nei pernai.

„Labiausiai, ką žiūrėsime, tai koks bus tas metinis pokytis kovo-balandžio mėnesį, nes tada dažniausiai yra peržiūrimos algos privačiame sektoriuje ir tie pokyčiai nulemia, kokia ta alga bus artimiausiais mėnesiais. (...) Ką girdim iš verslo, kad peržiūrint darbo užmokestį vis tiek tas algų augimas, jis turėtų būti mažesnis lyginant su praeitais metais, tai manau, kad tas pokytis kovą-balandį jau turėtų būti mažesnis ir balandį gal jau pereiti į vienaženklį skaičių“, – BNS antradienį teigė jis.

„Verslas kalba, kad algas didins 5-6 proc., bet pasižiūrėsim, kas faktiškai bus. Bet čia kalba eina apie tą sektorių, kuriam neaktualus MMA (minimalus mėnesinis atlyginimas – BNS), kur algos yra didesnės“, – pridūrė ekonomistas.

Anot jo, sparčiai didėjantys atlyginimai padeda valstybei kompensuoti nesurinktą pridėtinės vertės mokestį (PVM).

„Spartesnis algų augimas naudingas gyventojams ir biudžetui (pajamos iš GPM (gyventojų pajamų mokesčio – BNS) sėkmingai viršija prognozę ir iš dalies padeda dengti nesurinkimą iš PVM), tačiau tik dar labiau aštrėja konkurencingumo klausimai, nes šalies nominalus BVP tiek neauga, kiek didėja atlyginimai (vadinasi, mažėja pelno ir mokesčių dalis)", – feisbuke teigė jis.

Valstybinės duomenų agentūros duomenimis, 2023 metų ketvirtąjį ketvirtį vidutinis darbo užmokestis „į rankas“ siekė 1,3 tūkst. eurų ir buvo 11 proc. didesnis nei 2022 metais tuo pačiu metu.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

geda

viska i viena katila pamaiso ir padalina ir visi laimingi pagal statistika ir tie kurie galu nesuduria ir tie kurie nezino kur det eurus

Lietuvoje yra dvi gyventojų kategorijos: tie, kurie atlyginimus užsidirba ir tie, kurie gauna. Pastariesiems jie kyla visada, nes pakanka atsiraitoti rankoves ir kišti į biudžeto šulinį nagelius, pasiimant tie, kiek reikia, kiti gi - stumdomi kaip pavyksta, nes prieeigos prie biudžeto neturi. O sudėjus, pvz. valstybinės įmonės direktoriaus 15 000 algą su prekybcentrio baudžiauninkų alga , žiū, vidurkis, koks išeina, taigi, atlyginimų augimas - sparčiausias Europoje.

asas

lgbt lansbergine propaganda
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS