Vienkartinių plastiko pakuočių apmokestinimo idėja: vieni pritaria, kitiems atrodo per brangu | Diena.lt

VIENKARTINIŲ PLASTIKO PAKUOČIŲ APMOKESTINIMO IDĖJA: VIENI PRITARIA, KITIEMS ATRODO PER BRANGU

  • 9

Perkant sveriamas salotas ar kokį kitą maistą turguje ar prekybos centre išsinešti netrukus gali tekti primokėti už pakuotę, informuoja LNK.

50 centų už vienkartinę plastikinę pakuotę perkant raugintus kopūstus, grybus ar salotas – dėl tokio mokesčio netyla diskusijos Estijoje. Netrukus apie tai, kaip mažinti plastiko, teks galvoti ir Lietuvoje.

„Apskritai negalima į rinką tiekti tokių gaminių, kurie yra pagaminti iš vienkartinio plastiko. O daugkartinio plastiko gaminiai galės būti toliau naudojami“, – teigė Aplinkos ministerijos Atliekų politikos grupės vadovė Vilma Slavinskienė.

Tačiau jų naudojimą bus privalu mažinti, vienas iš būdų – apmokestinti. Kai kurie prekybininkai tikisi, kad jų klientų mokestis už plastikinę pakuotę labai neišgąsdins.

„Į mūsų turgų apskritai ateina tie žmonės, kuriems reikalinga kokybė, o žmogus, kuris gali sau leisti įpirkti gerą produktą, tai jis tikrai neskaičiuos tų centų dėžutei, tarai ir pan.“, – teigė „Kadaginės“ atstovas Valeras Tamošiūnas.

Pirkėjai apie tai, kad gali tekti už plastikinę pakuotę susimokėti papildomai, pavyzdžiui, 50 centų, turi įvairių nuomonių. „Tai viskas gerai. Plastikas juk teršia visgi gamtą“, – teigė vyras.

„Jeigu reiks, tai sumokėsiu“, – tikino moteris.

„Reikia galvoti apie ateitį mūsų planetos. Na, ir gerai, tai pagreitis perėją prie popieriaus“, – mintimis dalijosi kitas pirkėjas.

„Jeigu nebus įmanoma grąžinti kaip depozito, tai nežinau, ar pirksiu, per brangu“, – kalbėjo kitas pašnekovas.

Kol kas Lietuvoje tokių sprendimų, kaip mažinti gėrimų ir maisto plastikinių pakuočių dar nėra. „Bus diskutuojama su ūkio subjektais, kaip detalizuoti ir kaip geriau prisitaikyti rinkai, kokias galbūt dar papildomas sąlygas numatyti“ – teigė Aplinkos ministerijos Atliekų politikos grupės vadovė.

Žmonių nuomone, vietoj paprasto apmokestinimo, valdžia turėtų pasiūlyti sprendimą. „Kažką kito reikėtų galvoti, gal stiklainėlius savo atsinešti, užsukamuosius. Manyčiau, kad taip reikėtų gal ir paskatinti žmones“, – siūlė pirkėja.

„Reikia ieškoti alternatyvų, bet ne paprastų žmonių sąskaita. Jeigu siūlo pasikeisti į naują vietą, turi pasiūlyti, kad geriau ir žmonėms būtų“, – nuomone dalijosi vyras.

Mažinant plastiko naudojimą, pirkėjai jau kurį laiką moka už plastikinius maišelius prekybos vietose. Taip pat susimokėti reikia ir už pietų išsinešti indelį.

„Didžiąja dalimi, galima sakyti praktiškai 99 proc. mūsų lankytojų, svečių džiaugiasi ir supranta naudą šito reikalo. Todėl nusiskundimų dėl pakuotės mokesčio mes tikrai neturime arba tai yra visiškai pavieniai atvejai“, – teigė įmonės „Saldi kava“ direktorė Žaneta Birbilienė.

Anot Atliekų politikos grupės vadovės, susitarti, kaip tvarkytis su vienkartiniais plastikiniais reikės jau kitąmet.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Pil.

Pradėsime neštis pakuotes iš namų. Pavz.kiaušinius galima persideti i savo pakuotę,persidejus paliksime parduotuvėje. Ir taip toliau. Pažiūrėsime bkur dės parduotuvės tas pakuotes mums jų nereikia, pigiau kainuos šiukšlių išvežimas.

Pil.

Prekių pakuotės yra įskaičiuotos i prekės kainą, kiek galima mokėti už vieną tą patį. Kada vieną kartą Lietuvoje baigsis žmonių apiplėšimas. Kada pradės veikti žmogaus teisių ginimo kontrolė.

Kas nezino

Yra plasiko perdirbimo technologija, gaunamas skystis kaip mazo koloringumo nafta. Net is to skyscio galima gauti degalus ir t.t. ... Taciau kam investuoti, nafta gi vos ne pati kyla i virsu, tad ir pelnas milijardinis ... tad investuoti naftos kompanijoms, atsisakyti dalies is savo milijardu, neapsimoka. ... Vis tiek susimokesim
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS