Vilkaviškio rajone kaimo bendruomenei atnaujintas vandens tiekimas vartoti maistui | Diena.lt

VILKAVIŠKIO RAJONE KAIMO BENDRUOMENEI ATNAUJINTAS VANDENS TIEKIMAS VARTOTI MAISTUI

  • 0

Viešai tiekiamo geriamojo vandens sauga ir kokybė Lietuvoje atidžiai stebima ir karantino laikotarpiu. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad nustačius, jog geriamasis vanduo yra saugus ir atitinka leistinas normas, nuo kovo 30 d. jo tiekimą leista atnaujinti iš Vilkaviškio rajono Trilaukio kaimo bendruomenės vandenvietės.

Geriamojo vandens tiekimas iš šios vandenvietės buvo sustabdytas šių metų kovo 17 d., pakartotinai nustačius padidintą arseno kiekį. Savikontrolei paimtame geriamojo vandens mėginyje arseno kiekis (15 µg/l) viršijo leistiną normą, kuri yra 10 µg/l. Padidėjusi arseno koncentracija šioje vandenvietėje jau buvo nustatyta 2019 ir 2018 m.

Nesaugų vandenį uždraudus vartoti maistui, gyventojams apsirūpinti fasuotu geriamuoju vandeniu padėjo Vilkaviškio rajono savivaldybė.

Naujausiais tyrimų duomenimis, šiuo metu arseno kiekis vandenyje neviršijo nustatytos normos, todėl priimtas sprendimas leisti šios vandenvietės tiekiamą vandenį naudoti ir maistui. Tačiau VMVT įpareigojo vandens tiekėją privalomai kiekvieną mėnesį imti mėginius arseno koncentracijos kitimo stebėsenai. Susirūpinimą kelia tai, jog Trilaukio kaimo bendruomenei priklausantys vandenvietės įrenginiai yra nusidėvėję, o pati bendruomenė nepajėgi užtikrinti geriamojo vandens saugos ir kokybės. Todėl spręsdama šią problemą Vilkaviškio rajono savivaldybė yra įpareigojusi bendrovę „Vilkaviškio vandenys” perimti vandenvietę ir užtikrinti iš jos tiekiamo vandens saugą bei kokybę.

VMVT primena, kad arsenas yra cheminis vandens rodiklis, kuris kontroliuojamas dėl galimo kenksmingo poveikio žmonių sveikatai. Arsenas vandenyje gali būti gamtinės kilmės ar atsiradęs kaip teršalas. Šis cheminis elementas natūraliai aptinkamas aplinkoje – dirvožemyje, gruntiniuose vandenyse ir augaluose. Taršos šaltiniai – įvairūs dažikliai, medienos konservantai, odos apdirbimo, stiklo, farmacijos pramonės medžiagos ir žemės ūkyje naudojami pesticidai.

Per 2019 m. VMVT, vykdydama sustiprintą arseno geriamajame vandenyje kontrolę, iš viso ištyrė beveik 700 geriamojo vandens mėginių. Nustačius, kad arsenas viršija didžiausią leistiną normą, 2019 m. buvo laikinai uždrausta vandenį naudoti maistui ir gėrimui iš penkių mažų vandenviečių. Iš bendrovei „Vilkaviškio vandenys“ priklausančios Duonelaičių kaimo vandenvietės tiekiamo vandens vartoti maistui negalima iki šiol.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS