Vis daugiau darbo siūloma kaime: įvardijo paklausiausias specialybes | Diena.lt

VIS DAUGIAU DARBO SIŪLOMA KAIME: ĮVARDIJO PAKLAUSIAUSIAS SPECIALYBES

Žemės ūkio sektoriuje darbo pasiūlymų mažiau nei kituose šalies ūkio sektoriuose, tačiau, pasak Užimtumo tarnybos (UZT), jų informacinėje platformoje darbdaviai pirmąjį pusmetį įregistravo 5,2 tūkst. laisvų darbo vietų. Tai – dešimtadaliu (9,4 proc.) daugiau nei pernai metų tuo pačiu laikotarpiu.

Lemia sezoniškumas

Šiaulių apskrityje daugiausia darbo pasiūlymų žemės ūkyje – beveik ketvirtadalis (23,3 proc.) visų darbo skelbimų šiame sektoriuje. Nekvalifikuoto darbo paklausa čia sudarė daugiau nei pusę (54,3 proc.) pirmąjį ketvirtį pateiktų laisvų darbo vietų. Įsidarbinti lengviausia pagalbiniams darbininkams, nekvalifikuotiems augalininkystės ūkio ar mišriojo augalininkystės ir gyvulininkystės ūkio darbininkams.

Traktorininkams skirtas kas ketvirtas kvalifikuoto darbo pasiūlymas žemės ūkyje. Daugiau nei 100 darbo pasiūlymų per pusmetį pateikta miško medelyno darbininkams, medkirčiams, grybų augintojams, netoli 100 – mechanizatoriams.

Beje, agrokoncernai, ieškantys kvalifikuotų specialistų su aukštuoju išsilavinimu, nėra tarp dosniausiai už darbą ketinančių mokėti darbdavių.

„Sezoniškumas būdingas daugeliui žemės ūkio veiklų ir nemažai kaimo vietovių gyventojų įdarbinami ne tik pagal darbo sutartis, bet ir naudojant žemės ūkio ir miškininkystės paslaugų kvitus. Tai ypač praplečia norinčių dirbti nekvalifikuotus žemės ūkio darbus galimybes. Tačiau nei šie laikini ir vienkartiniai darbai, nei asmenų užimtumas neatsispindi mūsų stebėsenoje“, – teigė UŽT Stebėsenos ir analizės skyriaus vyr. specialistė Audronė Butkienė.

Daugiausia darbo pasiūlymų žemės ūkio sektoriuje pirmą pusmetį įregistravo AB „Vilniaus paukštynas”, valstybės įmonė Valstybinių miškų urėdija, UAB „Baltic Champs“, žemės ūkio bendrovė „Draugas“, UAB „Idavang“ ir Pasvalio rajono žemės ūkio bendrovė „Vaškai“.

Dirba šimtai ukrainiečių

Žemės ūkio, miškininkystės ir žuvininkystės veiklomis užsiimančiose įmonėse šiuo metu dirba ir 460 ukrainiečių, iš jų – 243 (155 moterys ir 88 vyrai) įdarbinti nuo karo Ukrainoje pradžios.

Pasak UŽT turimos statistikos, šiame sektoriuje nekvalifikuotus darbus dirba 123 ukrainiečiai. Tarp turinčių kvalifikaciją daugiausia įdarbintų miškų ūkio darbuotojų (miško sodintojų, medkirčių, kvalifikuotų miškų ūkio darbininkų, sunkiasvorių sunkvežimių ir krovinių transporto priemonių vairuotojų, judamųjų žemės ir miškų ūkio įrenginių operatorių (mechanizatorių, traktorininkų, miškų ūkio mašinų operatorių), sodininkų, daržininkų, medelynų ir daigynų darbuotojų, kultūrinių lauko augalų ir daržovių augintojų.

Ieškoma ir privačiai

UŽT interneto puslapyje žemės ūkio, miškininkystės, žuvininkystės skiltyje skelbiama daugiau nei 312 darbo pasiūlymų. Tačiau nemaža dalis jų nesusiję su šia sritimi (pavyzdžiui, ekskavatorininkams, buldozerininkams statybos įmonėse, miestų želdynų prižiūrėtojams, elektromonteriams energetikos kompanijose, traktorininkams miestų komunalinio aptarnavimo bendrovėse, jūrinių laivų mašinistams, siuvimo įrenginių mechanikams ir pan.)

Paklausios agronomų (mėnesio atlyginimas, atskaičiavus mokesčius, – maždaug 1 600 eurų), zootechnikų (1 900 eurų), traktorininkų (1 000 eurų) profesijos, bet labiausiai ieškoma melžėjų (850–1 350 eurų) ir traktorininkų (800–1 000 eurų). Tarp įdomesnių pasiūlymų darbas malūnininkui (1 200 eurų), arklininkui (800–1 000 eurų), gyvulių varovui (1 200 eurų), grybų rūšiuotojai (730–800 eurų)

Darbdaviai šiuo metu darbuotojų ieško ne tik per UŽT. Nemažai darbo skelbimų galima rasti ir privačiose įdarbinimo agentūrose. Pavyzdžiui, interneto portale cvbankas.lt skelbiama, kad ūkininkai, žemės ūkio bendrovės ir apželdinimo įmonės mielai priimtų dirbti įvairiausių specialybių ir nekvalifikuotų darbuotojų. Maždaug pusėje skelbimų nurodoma, kad laukiami ir ukrainiečiai. Ieškoma ir ne tik šiuo metu itin reikiamų kombainininkų, uogų, vaisių skynėjų, bet ir agronomų, veterinarijos gydytojų-gyvulininkystės specialistų, fermų vadovų.

Dažniausiai siūlomas 800–1 800 eurų mėnesio atlyginimas (beje, agrokoncernai, ieškantys kvalifikuotų specialistų su aukštuoju išsilavinimu, nėra tarp dosniausiai už darbą ketinančių mokėti darbdavių). Daugiausiai – 2 000–4 000 eurų šiuo metu gali užsidirbti kombainininkai.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

jo

darbo uz miinimuma ir vilniuj pakankamai siulo...

Vergove

uz dyka cia,o ne "darbai".

SUSIJUSIOS NAUJIENOS