VMI: 2023 metų pajamas jau deklaravo beveik pusė gyventojų | Diena.lt

VMI: 2023 METŲ PAJAMAS JAU DEKLARAVO BEVEIK PUSĖ GYVENTOJŲ

Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) į elektroninio deklaravimo sistemą (EDS) įkėlus didžiąją dalį duomenų, deklaracijas jau pateikė 667 tūkst. gyventojų – mažiau nei pusė potencialių deklaruotojų. 

VMI Mokestinių prievolių departamento vyresnioji patarėja Stasė Aliukonytė-Šnirienė BNS pranešė, kad deklaracijas šiemet privalo pateikti 831 tūkst. gyventojų, tačiau realiai deklaruojančiųjų būna apie 1,5-1,6 mln. Iš jau pateikusiųjų deklaracijas 75 proc. to daryti neprivalėjo.

Anot jos, VMI iš įmonių, organizacijų ir kitų duomenų teikėjų jau yra gavusi ir perkėlusi beveik visą informaciją apie pernai gyventojams išmokėtas išmokas ir jų išlaidas.

„Duomenų apie išmokas nepateikė vos 1,35 proc. privalančių tai padaryti. Aktyviai dirbame su duomenų teikėjais dėl trūkstamos informacijos ar poreikio ją tikslinti“, – komentare BNS teigė S. Aliukonytė-Šnirienė.

Pajamas deklaruoti šiemet privalo 348 tūkst. žmonių, užsiėmusių individualia veikla – su pažyma arba įsigijus verslo liudijimą. Dar 98 tūkst., pavyzdžiui, politikai, valstybės tarnautojai, įmonių vadovai turi pateikti ir turto deklaracijas.

Pajamas deklaruoti taip pat privalo gyventojai, gavę apmokestinamųjų pajamų – palūkanų, už būsto nuomą ar užsienyje gautų pajamų, taip pat pasinaudoję per dideliu neapmokestinamuoju pajamų dydžiu (NPD) ir dėl to susidarius mokėtinai  pajamų mokesčio (GPM) sumai.

Deklaracijas teikia ne tik tie gyventojai, kurie privalo tai daryti, bet ir norintieji susigrąžinti permokas (pasinaudoti lengvatomis).

Pernai pajamų deklaracijas pateikė 1,58 mln. gyventojų. Pajamų mokesčio permoką (342 mln. eurų) deklaravo kiek daugiau nei 1 mln. gyventojų, o 402 tūkst. deklaravo mokėtiną GPM sumą (380 mln. eurų).

Gyventojai deklaracijas elektroniniu būdu šiemet, kaip ir kasmet, gali pildyti nuo sausio 1-osios, o jas deklaruoti turi iki gegužės 2 dienos.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

ar jau puse avinu subego ? !

niekaip

nesuprantu, kam įdomu žinoti, kad kažkas kažkur deklaravo kažkokias savo pajamas. Kam tai rūpi?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS