VMI ragina iki gruodžio vidurio sumokėti nekilnojamojo turto mokestį | Diena.lt

VMI RAGINA IKI GRUODŽIO VIDURIO SUMOKĖTI NEKILNOJAMOJO TURTO MOKESTĮ

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) gyventojams primena pareigą iki šių metų gruodžio 16 dienos pateikti nekilnojamojo turto, kurio vertė viršija 220 tūkst. eurų, mokesčio (NTM) deklaracijas ir sumokėti mokestį už 2019 metus.

Preliminariai skaičiuojama, kad šiemet daugiau kaip 4,8 tūkst. šalies gyventojų turėtų sumokėti apie 3,5 mln. eurų nekilnojamojo turto mokesčio.

Nekilnojamojo turto, kurio vertė viršija 220 tūkst. eurų, mokesčio skaičiavimo tvarka išliko tokia pat kaip ir pernai. Daugiausiai tokio nekilnojamojo turto valdo Vilniaus apskrities gyventojai – 3,8 tūkst. gyventojų turėtų į biudžetą sumokėti 2,4 mln. eurų.

VMI primena, kad dalis gyventojų (765) dar yra skolingi ankstesnio, 2018 metų, laikotarpio nekilnojamojo turto mokestį. Jiems VMI pradėjo formuoti pakaitines deklaracijas ir jau netrukus iš pamiršusių sumokėti NT mokestį savininkų nesumokėtus mokesčius bei susidariusius delspinigius pradės išskaičiuoti. Taip pat jiems išlieka ir pareiga pateikti deklaraciją.

VMI duomenimis, 220 tūkst. vertės nekilnojamo turto valdytojų daugėja ir jų sumokėti mokesčiai kasmet auga: 2015 metais 3,5 tūkst. gyventojų į biudžetą sumokėjo 0,9 mln. eurų NTM, o 2018 m. į biudžetą 4,2 tūkst. gyventojų sumokėjo 2,3 mln. eurų.

Primenama, kad kai gyventojo turimo NT vertė yra didesnė už neapmokestinamąjį dydį (220 tūkst. eurų), tačiau neviršija 300 tūkst. eurų, taikomas 0,5 procento mokesčio tarifas. Kai NT vertė yra didesnė už 300 tūkst. eurų, tačiau neviršija 500 tūkst. eurų, taikomas 1 procento mokesčio tarifas, o viršijant 500 tūkst. eurų ir daugiau taikomas 2 procentų mokesčio tarifas.

Jeigu tėvai augina tris ir daugiau vaikų (įvaikių) iki 18 metų arba vyresnį neįgalų vaiką (įvaikį), kuriam nustatytas specialusis nuolatinės slaugos poreikis, jiems numatyta lengvata – neapmokestinamasis 286 tūkst. eurų dydis taikomas asmeniui.

Jei tokių asmenų turimas NT viršija neapmokestinamąjį dydį (286 tūkst. eurų), tačiau neviršija 390 tūkst. eurų, taikomas 0,5 procento mokesčio tarifas. Kai NT viršija 390 tūkst. eurų, tačiau neviršija 650 tūkst. eurų, taikomas 1 procento mokesčio tarifas, o viršijant 650 tūkst. eurų taikomas 2 procentų mokesčio tarifas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS