VMVT: sugriežtinus kontrolę sumažėjo grūdų srautas iš Rusijos ir kitų šalių | Diena.lt

VMVT: SUGRIEŽTINUS KONTROLĘ SUMAŽĖJO GRŪDŲ SRAUTAS IŠ RUSIJOS IR KITŲ ŠALIŲ

Lietuvai nuo pirmadienio pradėjus griežčiau tikrinti iš Rusijos ir kitų padidintos rizikos šalių įvežamus pašarinius grūdus, pažeidimų nenustatyta, tačiau jų vežimo apimtys mažėja, sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) atstovas.

„Šiai dienai neturime kažkokių nustatytų pažeidimų, tiesiog pastebėjome sumažėjusį vežančiųjų grūdus kiekį“, – ketvirtadienį LRT radijui sakė VMVT Priežiūros departamento direktorius Gediminas Gvazdaitis.

„Kol kas nėra toks intensyvus, kaip planuota ir galvota, bus mėginių atrinkimas. Kol kas mes jo nematome“, – pridūrė jis.

Kol kas institucijos tikrina tik geležinkeliu ir vilkikais vežamus pašarinius grūdus. Pasak G. Gvazdaičio, ketvirtadienį turėtų būti pasirašytas tarnybos vadovo įsakymas tikrinti ir maistinius grūdus.

„Jei jis yra, pradėsime tą daryti“, – teigė VMVT atstovas.

Muitinės departamento Procedūrų skyriaus vadovė Neringa Motiejūnaitė sakė, kad remiantis muitinės deklaracijų statistika iš Rusijos ir kitų padidintos rizikos šalių įvežamų grūdų kiekiai „tikrai mažėja“. Anot jos, pernai į Lietuvą rusiškos kilmės kviečių, rugių neimportuota visai, o importuota tik apie 30 tūkst. tonų kukurūzų.

„Manau, kad situacija nesikeičia lyginant su 2023 metų duomenimis“, – LRT radijui sakė N. Motiejūnaitė.

G. Gvazdaičio teigimu, sugriežtinus grūdų įvežimo kontrolę tikrinami kiekvienos siuntos mėginiai, o ne kas dvidešimtos, kaip buvo anksčiau.

Lietuvos grūdų perdirbėjų ir prekybininkų asociacijos prezidentas Karolis Šimas sakė, kad dabar importuotojams pabrango vežamų grūdų mėginių tyrimai, todėl griežtesnės patikros procedūros yra veiksmingos.

Anot jo, panaši kontrolė turėtų būti įvesta ir tranzitu iš Kaliningrado į Klaipėdos uostą vežamiems grūdams.

„Tada galbūt ir tranzitas per mūsų šalį nevažiuotų“, – LRT radijui sakė K. Šimas.

Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Viktoras Pranckietis tikino, kad tranzito sustabdymas būtų efektyvus, jei tam pritartų visa Europos Sąjunga.

„Tada šalyse įstatymai neprieštarautų europinei teisei“, – LRT radijui sakė V. Pranckietis.

Pirmadienį pradėjo veikti griežtesnė į Lietuvą iš Rusijos bei kitų padidintos rizikos šalių įvežamų grūdų kontrolė – tikrinamas kiekvienas įvežamos produkcijos vagonas ar transporto priemonė – tiek skirti Lietuvos rinkai, tiek eksportui per Klaipėdos uostą. Artimiausiu metu numatoma dar sugriežtinti kontrolę ir tikrinti per Lietuvą vežamų grūdų kilmę.

Žemės ūkio ministerija pranešė, kad Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos ir Čekijos žemės ūkio ministrai kreipėsi į Europos Komisiją ragindami uždrausti grūdų iš Rusijos ir Baltarusijos importą į Europos Sąjungą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

negaliu

suprasti, kodėl iki šiol neuždarytas bet koks ŽŪ produkcijos importas ir tranzitas iš putleristano?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS