VMVT: griežtinami reikalavimai augintinių įvežimui į ES iš Rusijos ir Baltarusijos | Diena.lt

VMVT: GRIEŽTINAMI REIKALAVIMAI AUGINTINIŲ ĮVEŽIMUI Į ES IŠ RUSIJOS IR BALTARUSIJOS

  • 0

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba praneša, kad griežtinamas augintinių įvežimas į Europos Sąjungos šalis iš Rusijos ir Baltarusijos. Nuo rugsėjo 16 dienos įvežamam gyvūnui turės būti atliktas pasiutligės antikūnų serologinis tyrimas ir išduotas tai patvirtinantis dokumentas.

„Rusija ir Baltarusija išbraukiama iš veiksmingai įgyvendinančių pasiutligės reikalavimus šalių sąrašo. Praėjusiais metais 63 komerciniais tikslais gabenami gyvūnai augintiniai nebuvo įleisti į Lietuvą dėl lydimųjų dokumentų neatitikimų, netinkamų transportavimo sąlygų, gyvūno identifikavimo numerio neatitikimų“, – sako Pasienio kontrolės departamento Vyriausioji valstybinė veterinarijos gydytoja Alicija Zarankovich.

„Nuo šiol norint įvežti šunis, kates ar šeškus iš Baltarusijos ir Rusijos į ES, būtina atlikti pasiutligės antikūnų tyrimą“, – pažymėjo A. Zarankovich.

VMVT taip pat pabrėžia, kad pasiutligės antikūnų tyrimo mėginys turi būti paimtas praėjus ne mažiau kaip 30 d. po vakcinacijos nuo pasiutligės ir likus ne mažiau kaip 3 mėnesiams iki veterinarijos sertifikato išdavimo ir įvažiavimo į ES.

Taip jis turi būti atliktas  patvirtintoje laboratorijoje, o rezultatas rodyti ne mažesnį kaip 0.5 TV/ml pasiutligės virusą neutralizuojančių antikūnų lygį.

Atvykstantiems taip pat privaloma turėti trečiosios šalies valstybinio veterinarijos gydytojo išduotą Europos Sąjungos pavyzdžio veterinarijos sertifikatą.

VMVT primena, įvežant į Europos Sąjungą gyvūnus augintinius iš Rusijos ir Baltarusijos, gyvūnas taip pat turi būti paženklintas poodine mikroschema arba tatuiruote (padaryta iki 2011 metų, liepos trečios dienos) bei būti vakcinuotas nuo pasiutligės (pirminė vakcinacija padaryta ne jaunesniam nei 12 savaičių gyvūnui).

Taip pat nurodoma, kad grįžtantiems iš Rusijos ar Baltarusijos su gyvūnu, kuriam ES buvo išduotas Gyvūno augintinio pasas su kuriuo jis vežamas į ES, jis taip pat turi būti paženklintas poodine mikroschema arba tatuiruote , vakcinuotas nuo pasiutligės bei nuo rugsėjo 16 dienos turi būti pateikta informacija, kad prieš išvykimą iš ES gyvūnui buvo atliktas pasiutligės antikūnų serologinis tyrimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS