VMVT: svarstoma galimybė nutraukti įsakymą dėl naminių paukščių laikymo aptvaruose | Diena.lt

VMVT: SVARSTOMA GALIMYBĖ NUTRAUKTI ĮSAKYMĄ DĖL NAMINIŲ PAUKŠČIŲ LAIKYMO APTVARUOSE

Europoje mažėjant paukščio gripo protrūkio atvejų, artimiausiu metu bus svarstoma galimybė nutraukti įsakymą dėl naminių paukščių laikymo aptvaruose, sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Skubios veiklos skyriaus patarėjas Paulius Bušauskas.

Pasak VMVT atstovo, paskutiniai ligos židiniai nustatyti kovo pradžioje Lenkijoje ir Bulgarijoje.

„Šiai dienai kažkokių naujų (paukščių gripo protrūkių nėra – ELTA). (...) Nuo vasario 21 dienos tik Lenkija ir Bulgarija pranešė apie protrūkius, kitose šalyse informacijos negauname. Galbūt ta banga praėjo ir pavasarinė paukščių migracija, kaip mes stebime Lietuvoje, irgi eina į pabaigą“, – Eltai sakė P. Bušauskas.

Anot jo, rizika dėl paukščių gripo protrūkių mažėja.

„Manau, kad artimiausiu metu ta rizika mažėja (paukščių gripo – ELTA), bet tai nereiškia, kad jos visai nėra. Saugos reikalavimų turi būti laikomasi visus metus“, – tikino jis.

Mažėjant protrūkių skaičiui, kaip sakė P. Bušaukas, kitą savaitę bus svarstoma galimybė nutraukti įsakymą dėl naminių paukščių laikymo aptvaruose, aptvertuose kiemuose ar uždarytus patalpose.

„Ta galimybė yra svarstoma (dėl nurodymo nutraukimo – ELTA). Kitą savaitę (...) svarstysime, ar panaikinti ar dar kažkiek pratęsti. Aišku, atsižvelgiant į situaciją – jeigu drastiškai nesikeis, nepasipils kaimyninėse šalyse naujų protrūkių, naujų židinių ūkiuose, tai tikrai šitas įsakymas bus pakeistas“, – aiškino VMVT Skubios veiklos skyriaus patarėjas.

Jo teigimu, didžioji dalis šalies paukščių laikytojų laikosi nuo vasario 4 dienos įsigaliojusio nurodymo.

„Kadangi tas reikalavimas nebuvo perteklinis, (...) tokių kažkokių incidentų ar didelių pažeidimų tikrai nėra nustatyta. Aišku, buvo gauta vienur ar kitur informacija, taip pat kiaulininkystės ūkius tikrinantys inspektoriai atsižvelgdavo ir kaip laikomasi šitų reikalavimų“, – sakė P. Bušauskas.

Visgi pavienių nusižengimų, anot jo, buvo užfiksuota.

„Didžioji dalis jų buvo įspėjimų (...) – pasakyta, priminta laikytojams, kokie yra reikalavimai“, – pridūrė jis.

Šiuo metu galioja įsakymas, kuriuo dėl paukščių gripo grėsmės visi naminiai paukščiai Lietuvoje turi būti laikomi aptvaruose.

Iš viso per pastaruosius tris mėnesius Lenkijoje patvirtinti 32 paukščių gripo protrūkiai, Bulgarijoje – 6, Vengrijoje – 4, Slovakijoje – 3, Rumunijoje ir Čekijoje – po 2, Vokietijoje ir Ukrainoje – po 1, primena ELTA.

Lietuvoje paukščių gripo virusas kol kas nenustatytas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS