VMVT: veterinarinių antibiotikų naudojimas Lietuvoje nuosekliai mažėja | Diena.lt

VMVT: VETERINARINIŲ ANTIBIOTIKŲ NAUDOJIMAS LIETUVOJE NUOSEKLIAI MAŽĖJA

  • 1

Lietuva išlieka tarp mažiausiai veterinarinių antibiotikų naudojančių ES šalių, jų naudojimas šalyje ir toliau nuosekliai mažėja, ketvirtadienį informavo Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

Pasak VMVT Veterinarinių vaistų ir pašarų skyriaus vedėjo Sigito Siriukaičio, per 9-erius vykdytos stebėsenos metus VMVT specialistai fiksuoja nuosekliai mažėjantį antibiotikų, skirtų gyvuliams gydyti, naudojimą Lietuvoje. Tai rodo mažėjantys vaistų pardavimai.

Lietuva taip pat yra ir tarp penkių mažiausiai veterinarinių antibiotikų parduodančių ES šalių. Vidutinis antimikrobinių medžiagų sunaudojimas mūsų šalies veterinarijoje - 35,5 mg/kg biomasės.

„Besaikis antibiotikų naudojimas ne tik žalingas gyvūnų gydymui, nes bakterijos ilgainiui tampa atsparios ir vaistai gali nebeturėti reikiamo poveikio, antibiotikų likučiai mėsoje gali sukelti ir riziką žmonių sveikatai“, –  sako VMVT atstovas.

Anot jo, stebimos antibiotikų mažėjimo tendencijos džiugina, tarnyba ir toliau žada skirti didelį dėmesį ūkių kontrolei, mėsos kokybės tikrinimui, taip pat toliau vykdys nuolatinį mokymus veterinarijos gydytojams, ūkininkams, gyvūnų savininkams apie saikingą antibiotikų naudojimą.

Lietuva kartu su kitomis Europos Sąjungos (ES) šalimis vykdo susirgimus žmonėms ir gyvūnams galinčių sukelti bakterijų atsparumo antimikrobinėms medžiagoms tyrimus bei stebėseną. Tyrimų rezultatai teikiami Europos maisto saugos tarnybai (EFSA), kuri kartu su Europos ligų prevencijos ir kontrolės centru apibendrina ir analizuoja pateiktus duomenis.

Pasak VMVT, tai padeda ne tik pamatyti bendras antibiotikų naudojimo veterinarijoje tendencijas Europoje, tačiau ir kurti bei tobulinti veiksmų strategijas šalyse.

Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute yra atliekami Lietuvoje užaugintų naminių paukščių, kiaulių ir iš mažmeninės prekybos atrinktų mėsos produktų mėginių, pavyzdžiui, broilerių, jautienos, kiaulienos tyrimai dėl bakterijų paplitimo ir atsparumo antibiotikams. Per metus ištiriama ir atrenkama daugiau kaip 700 mėginių.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Jūs čia rimtai?

Kas mažėja?!Nusiperki lašinių arba šoninės,tai atpjovus šlykštu valgyti,nes vienos kraujosruvos nuo adatų dūrių!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS