VPT: tyrimo dėl apsaugos priemonių pirkimų išvados – birželio viduryje | Diena.lt

VPT: TYRIMO DĖL APSAUGOS PRIEMONIŲ PIRKIMŲ IŠVADOS – BIRŽELIO VIDURYJE

Dešimties kovai su koronavirusu skirtų apsaugos priemonių pirkimų, Viešųjų pirkimų tarnybai (VPT) sukėlusių daugiausia įtarimų, analizė bus atlikta iki birželio vidurio, žada VPT laikinoji vadovė Jovita Petkuvienė.

„Tikimės birželio viduryje turėti (išvadą – BNS). Daug kas priklauso ne tik nuo mūsų, bet ir nuo perkančiųjų organizacijų. Kol kas informaciją jos teikia pakankamai vangiai – naudoja maksimalų terminą, per kurį turi pateikti duomenis. Tas terminas dar nėra suėjęs“, – BNS teigė VPT laikinoji vadovė.  

Pasak jos, iš 1,2 tūkst. sutarčių įtarimų sukėlė apie 160 sandorių už maždaug 5 mln. eurų. Dėl 10 pirkimų už 2,5 mln. eurų atliekami tyrimai.  

J. Petkuvienė teigė nežinanti, kiek sandorių tikrina teisėsauga. VPT kol kas neprašė jos pradėti tyrimų. Tačiau dešimties sandorių analizės išvados bus perduotos įvertinti ir teisėsaugai (STT ir FNTT), ir Konkurencijos tarybai. 

J. Petkuvienė pabrėžė, kad perkančiosios organizacijos sutiko pateikti tarnybai visą informaciją apie  neskelbiamų derybų būdu vykusius prikimus.

„Nereikėjo labai labai raginti, reikalauti ar įtikinėti pateikti tų duomenų“, – sakė J. Petkuvienė.

Pasak jos, visos šalies perkančiosios organizacijos – savivaldybės, medicinos įstaigos, valstybinės įstaigos, ekstremalių situacijų centras – apsaugos priemonėms iki šiol išleido beveik 100 mln. eurų, iš jų už 83 mln. eurų pirkta apsaugos priemonių, už 13 mln. eurų – dezinfekcinėms priemonių. 

J. Petkuvienė prognozuoja, kad tai gali būti ne galutinės išlaidos, bet paaiškėjus naujiems pirkimams labai išaugti neturėtų.

„Gal yra taip, kad pačios ligoninės (...) turėjo, tikėtina, sutartis, gal buvo sutarčių pakeitimai, didinami užsakymai. Tai negalima sakyti, kad  tai ta suma, kiek kainavo apsaugos priemonės. Gal dar yra kitų sutarčių, kurios prasprūdo pro mūsų akis. Bet nedaug“, – BNS teigė ji. 

Apie tai, kaip VPT vertina per koronaviruso pandemiją vykdomus viešuosius pirkimus, J. Petkuvienė ketvirtadienį kalbėjo Seimo opozicijai priklausančioje konservatorių frakcijoje.

Seimo Audito komitetas yra paprašęs Vyriausybės labiau kontroliuoti, kad valstybės institucijos prekes, paslaugas ir darbus, susijusius su koronaviruso suvaldymu, neskelbiamų derybų būdu įsigytų tik išimtiniais atvejais.

VPT ir STT analizuoja sutartis, kai neskelbiamų derybų būdu buvo perkamos asmens apsaugos priemonės ir įranga.

Visais atvejais vertinti respiratorių ir veido kaukių įsigijimai, išskyrus sostinės savivaldybės pirktą dirbtinio plaučių ventiliavimo įrangą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS