Vyriausybė leido kariuomenei lietuviškų dronų gamintojus pasirinkti be konkurso | Diena.lt

VYRIAUSYBĖ LEIDO KARIUOMENEI LIETUVIŠKŲ DRONŲ GAMINTOJUS PASIRINKTI BE KONKURSO

Skatinant dronų gamybos ir remonto pajėgumus Lietuvoje Vyriausybė trečiadienį pritarė siūlymui netaikyti viešųjų pirkimų procedūrų įsigyjant žvalgybinius ar daugiafunkcinius dronus.

Viešieji konkursai nebus skelbiami, jei dronus perka Gynybos resursų agentūra.

„Bepiločiai orlaiviai prisideda prie ekosistemos formavimo ir tai susiję, aišku, su parama Ukrainai. Turime labai rimtą sprendimą, padarėme visa tai labai greitai ir, manau, kad verčiame naują puslapį bendradarbiaujant su mūsų gynybos pramone“, – Vyriausybės posėdyje kalbėjo krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas.

„Bepiločiai orlaiviai būtų perkami iš Lietuvos įmonių, gaminančių ar galutinai surenkančių bepiločius orlaivius“, – teigė Krašto apsaugos ministerija (KAM).

Tokios be konkurso pasirinktos Lietuvos įmonės privalės gaminti bepiločių orlaivių valdymo programinę įrangą, o jų duomenys bus kaupiami tik NATO arba ES šalių debesijos serveriuose.

Taip siekiama trumpinti tiekimo grandines ir užtikrinti patikimą dronų tiekimą karo arba nepaprastosios padėties metu.

Pasak KAM, išimties nepritaikius, agentūros konkursuose dalyvautų daug tiekėjų, įskaitant ir užsienio įmones, kurios galėtų laimėti su mažesnės kainos pasiūlymu.

Priėmus nutarimą, bepiločiai orlaiviai už maždaug 15 mln. eurų būtų perkami Lietuvos kariuomenės, Šaulių sąjungos reikmėms, taip pat Ukrainai.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

išvada

Kažkas iš nusipelniusių gyventi geriau šaikos lėktuvėlius pradėjo drožti?

EU rules

Gerai be kitajsku detaliu

V.

Vogė vagia ir vogs.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS