Vyriausybė leido sumokėti įnašą į Europos stabilumo mechanizmo fondą | Diena.lt

VYRIAUSYBĖ LEIDO SUMOKĖTI ĮNAŠĄ Į EUROPOS STABILUMO MECHANIZMO FONDĄ

  • 1

Lietuvai antradienį oficialiai tampus Europos stabilumo mechanizmo (ESM) nare, Vyriausybė trečiadienį leido sumokėti pirmąjį įnašą į jį.

„Kadangi operaciją reikia atlikti skubiai, skubiai buvo teikiamas Vyriausybės nutarimas. Juo Finansų ministerijai pavedama atlikti šį pervedimą“, - Vyriausybės posėdyje sakė finansų ministras Rimantas Šadžius. Pasak jo, tai ne išlaidos, o investicija.

„Tai finansinio kapitalo įsigijimas, kaip investavimas į įmonės akcijas. Tai nėra išleisti ir negrįžtamai išėję iš Lietuvos pinigai, tai yra mūsų turtas. Jis buvo turtas ir juo liks“, - kalbėjo finansų ministras.

Šalis per 15 dienų į ESM fondą sumokės 65,44 mln. eurų, o iš viso per penkerius metus - 327,2 mln. eurų. Po 2027 metų Lietuva turės sumokėti dar vieną įnašą - 159,4 mln. eurų, kurie yra Lietuvai iš pradžių suteikta lengvata.

„Kadangi mūsų išsivystymo lygis dar nesiekia 75 proc. euro zonos vidurkio, mes turime lengvatą. Mūsų įnašas apskaičiuotas su nuolaida ir dėl nuolaidos turėsime atsiskaityti po 12 metų. (...) Matyt, tuomet (2027 metais - BNS) ši suma nebeatrodys tokia didelė kaip gal galėtų pasirodyti dabar“, - po posėdžio Vyriausybėje žurnalistams sakė finansų ministras.

Europos stabilumo mechanizmas – pagalbos finansinių sunkumų ištiktoms euro zonos narėms fondas. Jis sukurtas po to, kai ES 2008-2010 metais ištiko ekonominė krizė. 2010 metais nuspręsta, kad euro zonos nares bus galima gelbėti beveik 500 mlrd. eurų siekiančiu fondu.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

O varge

kokie mes turtingi tik niekaip neatsiskaitom su savais.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS