Vyriausybė skyrė 5 mln. eurų Ukrainos mokyklų ir darželių atstatymui | Diena.lt

VYRIAUSYBĖ SKYRĖ 5 MLN. EURŲ UKRAINOS MOKYKLŲ IR DARŽELIŲ ATSTATYMUI

  • 0

Vyriausybė trečiadienį posėdyje Ukrainos švietimo sektoriui skyrė 5 mln. eurų.

Lietuvos parama bus nukreipta sugriautų Ukrainos mokyklų ir darželių atstatymui ir pritaikymui, įrengiant slėptuves nuo bombordavimų ir kitą saugos įrangą, nurodo Finansų ministerija.

Apie šią būsimą paramą pranešta finansų ministrės Gintarės Skaistės vizito Kyjive metu kovą.

„Tebevykstant Rusijos karui prieš Ukrainą, turime padėti ukrainiečiams išlaikyti viltį dėl ateities. Tam itin svarbi galimybė net ir karo sąlygomis vykdyti jaunosios kartos švietimą, užtikrinant vaikų mokymąsi nepaisant nuolatinės antskrydžių rizikos, – sako ministrė. – Lietuvos skiriami 5 mln. eurų papildys mūsų švietimo sektoriuje vykdomus dvišalius atstatymo projektus bei prisidės prie platesnės tarptautinės bendruomenės paramos.“

Lietuvos parama bus pervesta į Ukrainos švietimo ir mokslo ministerijos atidarytą sąskaitą Ukrainos nacionaliniame banke.

Į šią sąskaitą pritraukiamos lėšos naudojamos šalies švietimo bei mokslo įstaigų, kurios buvo sugadintos ar sunaikintos dėl karo veiksmų, atstatymui, taip pat mokymo priemonių ir kompiuterinės įrangos įsigijimui, mokslinių tyrimų ir inovacijų infrastruktūros tinklo modernizavimui bei saugios ugdymo aplinkos užtikrinimui.

Parama dvišaliu pagrindu bus skiriama iš valstybės vardu pasiskolintų lėšų.

Pasaulio banko atliktu vertinimu, Ukrainai padaryta žala siekia 450 mlrd. eurų, o būtiniausioms atstatymo išlaidoms 2024 metais reikia 14 mlrd. JAV dolerių.

Finansų ministerija skaičiuoja, kad nuo karo pradžios Lietuvos skirta parama Ukrainai siekia 1,5 proc. bendrojo vidaus produkto.

Gairės: karas Ukrainoje, lėšos, mokyklos, darželiai, Ukraina
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS