Vyriausybėje – rinkliavos už komunalines atliekas pokyčiai | Diena.lt

VYRIAUSYBĖJE – RINKLIAVOS UŽ KOMUNALINES ATLIEKAS POKYČIAI

  • 0

Vyriausybė trečiadienį spręs dėl rinkliavos už komunalines atliekas pokyčių – ketinama patikslinti jos nustatymo tvarką, pagal kurią savivaldybės tvirtina konkrečius dydžius.

Pasak Aplinkos ministerijos, siekiama sukurti efektyvesnę apmokestinimo sistemą konkrečiai numatant kainos nustatymo, paskirstymo ir atskaitomybės, skundų nagrinėjimo tvarką.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) nustatys pirmąsias atliekų tvarkymo regionuose kainas trejiems metams, o pagal jas savivaldybių tarybos tvirtins įmokos dydį. Atliekų tvarkymo centrai turės aiškiai įvardyti sąnaudas, įtraukiamas į kainas.

Be to, siūloma numatyti, kad į sąnaudas negali būti įtrauktos savivaldybės, atliekų tvarkymo sistemos administratoriaus arba atliekų tvarkytojo mokėtinos baudos, delspinigiai ir sąnaudos, kurias turi apmokėti gamintojai ar importuotojai.

Bendrosios būtinosios sąnaudos ir toliau būtų skirstomos į pastoviąsias ir kintamąsias atsižvelgiant į tai, ar jos kinta priklausomai nuo paslaugų apimties.

Pagal ministerijos siūlymus rinkliavą mokėtų nekilnojamojo turto (NT) savininkai, jo objektų sąrašą patvirtinant ministrui. Iki šiol savivaldybės galėdavo šį sąrašą išplėsti, dėl to sulaukta skundų.

NT savininkams, kurie turi individualius konteinerius, pastovioji rinkliavos dalis bus skaičiuojama pagal jų skaičių, tūrį ir ištuštinimo dažnį.

Aplinkos ministerija pažymi, kad dabar kyla neaiškumų, kai savivaldybės apskaičiuoja ir nustato įmokas.

Aplinkos viceministrė Raminta Radavičienė anksčiau BNS sakė, kad nauja tvarka norima išskaidrinti šių paslaugų kainodarą. Ji taip pat teigė, kad pokyčiai savaime nereiškia, jog gyventojams keisis paslaugų kainos – esą kol kas per anksti vertinti, kaip tai paveiks kainas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS