Ž. Vaičiūnas: su V. Sutkumi ir M. Zalatoriumi vyko darbo pokalbiai | Diena.lt

Ž. VAIČIŪNAS: SU V. SUTKUMI IR M. ZALATORIUMI VYKO DARBO POKALBIAI

Teisėsaugai korupcijos byloje pareiškus įtarimus šešiems asmenims, tarp jų Lietuvos verslo konfederacijos prezidentui Valdui Sutkui ir Lietuvos bankų asociacijos vadovui Mantui Zalatoriui, energetikos ministras, laikinai einantis ekonomikos ir inovacijų ministro pareigas, Žygimantas Vaičiūnas sako, jog su šiais asmenimis vykę pokalbiai buvo darbiniai.

„Šitame COVID–19 kontekste nuo kovo vidurio, kai buvo kilę daug iššūkių verslui, mes rengiame reguliarius susitikimus su verslo bendruomene, su asociacijomis, yra dešimtys verslo asociacijų atstovų, su kuriais vyksta nuolatinis dialogas. (...) Kiek tai susiję su priemonėmis, kuriose buvo svarbus bankų įsitraukimas, M. Zalatorius dalyvavo nuotoliniuose susitikimuose. Kiek tai susiję su verslo interesų atstovavimu, buvo V. Sutkus“, – antradienį LRT radijui sakė Ž. Vaičiūnas.

 „Tai buvo natūralūs darbiniai pokalbiai, tuos pokalbius matė ir juose dalyvavo visų verslo asociacijų pagrindiniai dalyviai. Nebuvo išskirtiniai susitikimai su šiais asmenimis“, – pridūrė ministras.

Pasak Ž. Vaičiūno, tam tikrų įstatymų pataisų būtų galima imtis, kai teisėsauga suteiks atsakymus.

„Visuomet yra tobulintinų dalykų, kiek tai susiję su lobizmo reglamentavimu, nes čia yra ne pirmas atvejis. Dabar, aišku, tai vertina atsakingos institucijos – tiek Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), tiek Generalinė prokuratūra ir po jų vertinimo turbūt galėtume imtis vienokių ar kitokių sprendimų, kokios yra išmoktos pamokos iš šios istorijos. Pagrindinis dalykas, kuris svarbus tiek visuomenei, tiek verslui, kad tie atsakymai būtų duodami kuo greičiau“, – kalbėjo Ž. Vaičiūnas.

Korupcijos byloje įtarimai pareikšti 6 asmenims: V. Sutkui, M. Zalatoriui, dviejų privačių kelių tiesimo bendrovių generaliniams direktoriams, privačios konsultacijų ir mokymų įmonės vadovui bei privačios informacinių technologijų bendrovės vadovui, pranešė STT.

Anot STT, turimi duomenys leidžia pagrįstai įtarti, kad V. Sutkus, vykdydamas savo pareigas konfederacijoje ir atstovaudamas jos narių bei kitų verslo subjektų interesams, pasinaudodamas savo pareigomis, visuomenine padėtimi, pažintimis, ryšiais ar kita įtaka, galimai gaudavo neteisėtą piniginį atlygį už jo darytą poveikį priimant įvairius verslo subjektams svarbius teisės aktus.

Tyrimo duomenimis, V. Sutkus galimai susitarė ir priėmė kyšį iš Lietuvos bankų asociacijos prezidento M. Zalatoriaus už V. Sutkaus atstovavimą 2019 metų pabaigoje svarstant 2020 metų Lietuvos biudžeto įstatymų paketą, įstatymus dėl bankų turto ir pelno mokesčių.

Taip pat, tyrimo duomenimis, V. Sutkus galimai priėmė kyšius iš privačių kelių tiesimo bendrovių vadovų. Kaip įtariama, V. Sutkus galimai už neteisėtą atlygį tikslingai organizavo, rinko ir viešai teikė tendencingai neigiamą informaciją, turėdamas tikslą sumenkinti tuometinio susisiekimo ministro Roko Masiulio autoritetą, dalykinę ir politinę reputaciją.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS