A. Zananavičius: spalį PPO gali būti nagrinėjami Lietuvos ir Rusijos nesutarimai | Diena.lt

A. ZANANAVIČIUS: SPALĮ PPO GALI BŪTI NAGRINĖJAMI LIETUVOS IR RUSIJOS NESUTARIMAI

  • 0

Rusijos sprendimas blokuoti Lietuvos vežėjus bei lietuviškų pieno produktų importą dar šį mėnesį gali būti svarstomas Pasaulio prekybos organizacijoje (PPO), sako Lietuvos nuolatinis atstovas prie PPO. Anot Albino Zananavičiaus, Lietuva jau renka medžiagą ir ją ketina pateikti Europos Komisijai, kuri galėtų skųsti Rusiją PPO.

„Galiu pasakyti tik tiek, kad šį mėnesį planuojamas posėdis, kuriame ši problema gali būti iškelta, ir tam jau gavome preliminarų Europos Komisijos pritarimą“, - portalui eversus.lt sakė Lietuvos ambasadorius ypatingiems pavedimams A.Zananavičius.

"Kai pastaruoju metu Lietuvoje kalbama, kad skubiai reikia kreiptis į PPO, tai, be abejo, mes šią galimybę svarstome – renkame medžiagą ir ją pateiksime Europos Komisijai, kuri PPO kalba ES šalių vardu. Tik Komisija galėtų Rusiją paduoti į PPO teismą, o mes turėtume įrodyti, kad ji turi tai padaryti - surinkti reikiamus dokumentus ir įrodymus", - kalbėjo diplomatas.

Pasak jo, jei būtų nuspręsta kreiptis į PPO ir skųsti Rusiją dėl jos veiksmų, nagrinėjimas gali užtrukti iki 2 metų, todėl jas pirmiausiai bandoma išspręsti greičiau - politinėmis priemonėmis.

„Lietuva dirba su Europos Komisija: jai yra pateikta tam tikra informacija apie vežėjus. Po to buvo paskelbti dviejų komisarų – Algirdo Šemetos ir prekybos komisaro Karelo De Guchto laiškai. Tai rodo, kad Komisiją įtikino mūsų pateikta informacija dėl kylančių prekybos problemų su Rusija. Kita vertus, komisarai susidariusią situaciją pirmiausia bando išspręsti politinėmis priemonėmis. Tai yra vienintelis būdas greitai išspręsti problemą, nes ginčo nagrinėjimas PPO gali trukti ir dvejus metus“, - teigė ambasadorius.

Anot jo, Lietuva yra išsiderėjusi, kad Rusija netaikytų į konkrečią šalį nukreiptų muitinės procedūrų.

„Negirdėta ir tai, kad kažkokios priemonės galėtų būti taikomos nacionaliniu mastu.  Prisiminkime – 2000 metais mūsų vežėjai Rusijoje buvo konvojuojami, todėl Rusijai stojant į PPO mes išsiderėjome, kad ji netaikys į konkrečią šalį nukreiptų muitinės procedūrų. Lietuva su Rusija pasirašė dvišalį protokolą, o šį įsipareigojimą Komisija vėliau įtraukė ir į bendrąjį Rusijos įsipareigojimų protokolą“, - sakė A.Zananavičius.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS