Žemdirbiai: rugiapjūtė eina į pabaigą, lieka nuimti apie 10 proc. derliaus | Diena.lt

ŽEMDIRBIAI: RUGIAPJŪTĖ EINA Į PABAIGĄ, LIEKA NUIMTI APIE 10 PROC. DERLIAUS

Ūkininkai skaičiuoja, kad 90 proc. šių metų derliaus jau yra aruoduose, vyksta jo prekyba. Tikimasi, kad ateinančią savaitę rugiapjūtė bus baigta, nebent liktų nuimti nedidelius vasarinių kultūrų plotus, pavyzdžiui, avižas bei grikius ir kukurūzus, kurie dar bręsta.

Kai kurių žemdirbių atstovų vertinimu, žieminių kultūrų – rapsų, kviečių – derlius bus mažesnis negu pernykštis rekordas, ir tik šiek tiek mažesnis už daugiametį vidurkį, tuo metu vasarinių kultūrų – nesiekia vidurkių.  

Lietuvos žemės ūkio rūmų vadovas Arūnas Svitojus sako, kad žieminės kultūros, kurios greičiausiai subręsta ir pirmiausia kulamos – nuimtos, o su vasarinėmis sudėtingiau, vieną-dvi savaites dar kūlimas gali užsitęsti. Pasak jo, šiek tiek laiko dar prireiks nuimti avižas.  

„Daug ūkininkų stebisi, kad keistai nebyra – iškūlus lieka tarp grūdų daug šiukšlių, kažkaip jos sulimpa, ypač miežių“, – BNS sakė A. Svitojus.

Tuo metu Lietuvos jaunųjų ūkininkų ir jaunimo sąjungos vicepirmininkas Vytautas Buivydas sako, kad javapjūtė jau eina į pabaigą, nenukulta iki 10 proc. grūdinių kultūrų. Visgi jis abejoja, ar kitą savaitę visi laukai jau ištuštės.

„Dar nebus pabaigta, lieka grikių, kukurūzai dar bręsta. Jie sudaro gan didelę dalį. Kasmet jų pasėlių daugėja“, – BNS sakė V. Buivydas.

A. Svitojus teigimu, visų grūdinių kultūrų derliaus šiemet bus arti 6 mln. tonų ribos, bet tikriausiai jos neviršys. 

Nupjautą sudėtinga sugrėbti, pradžiovinti – paimti šieną.

„Ženkliai mažiau bus negu praėjusiais metais žieminių kultūrų derliaus. Pernai buvo rekordiniai metai ir derliaus, ir kainų. Jeigu imama kokių 10 metų vidurkį, į jį šiemet įsipaišome, bet tik ne su vasarinėmis kultūromis – miežių, rapsų, kvietrugių derlius mažesnis už vidurkį. Tai pagal ūkininkų informaciją“, – kalbėjo A. Svitojus. 

V. Buivydas pastebėjo, kad jau ima kenkti lietūs.

„Dabar turime pakankamai didelį kiekį drėgmės, ji netrukdo, kol augalų brendimas yra. Pievos dar šienaujamos, žolė atsigavusi auga, bet nupjautą sudėtinga sugrėbti, pradžiovinti – paimti šieną“, – kalbėjo V. Buivydas.

Anot jo, lietus šiek tiek pristabdė ir paskutinius kūlimus: „Kol ta drėgmė yra, norisi, kad saulė geriau padžiovintų, nes sunku į lauką įvažiuoti, o tokią  šlapią kultūrą nusikūlus, reikės daug kaštų išdžiovinti“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS