Žiniasklaida: kavos kainų augimo lėtėjimas Lietuvoje yra mažiausias | Diena.lt

ŽINIASKLAIDA: KAVOS KAINŲ AUGIMO LĖTĖJIMAS LIETUVOJE YRA MAŽIAUSIAS

  • 0

Eurostato duomenims rodant, kad Europos Sąjungoje (ES) lėtėja kavos brangimas, Lietuvoje metinis kainų pokyčio tempas buvo mažiausias po Suomijos, praneša portalas LRT.

Kavinių tinklo „Huracan“ vadovo Vytauto Kratulio teigimu, manyti, kad kavinėse kavos puodelio kaina mažės, nes atpigo kava biržoje, yra netikslu. Pasak jo, tikriausiai turėtų pigti komercinė kava parduotuvių lentynose.

„Bet ar pinga? Ar pasijuto mums žaliavos kainos pokytis? Ne, nepasijuto, žaliavos kaina kyla vėl. Dabar kaip tik biržoje kavos kaina turėtų kristi, ji per didelė, tačiau tai įtakos kavos puodelio kainai mieste neturės. Kiti faktoriai svarbesni“, – sakė jis.

Anot jo, pati kavos žaliava kavinių versle yra maža kaštų dalis, o didžiausios sąnaudos kavinėse yra patalpų nuoma, atlyginimai, mokesčiai, komunalinės paslaugos, pienas.

„Kilo minimalus atlygis, jis kilo daug, tad ir mūsų atlyginimų dalis augo. Kavinėse daug paslaugų, kurių kaštai iš esmės priklauso nuo minimalaus atlygio – valymas, kepyklos, kurjeriai. Skaičiuokime: jei kavinė sunaudoja labai daug kavos, tarkime, 50 kg per mėnesį, kurios kaina yra 40 eurų už kilogramą, kavai kavinė išleis 2 tūkst. eurų. Jei kava 15 proc. atpigo, sutaupys 300 eurų. Tačiau jei minimalus atlygis buvo 740 eurų, o dabar jis yra 920 eurų ir žmonių tokioje kavinėje dirba keturi etatai, tai darbo kaštai kils 720 eurų per mėnesį“, – skaičiavo V. Kratulis.

Jo teigimu, kitais metais minimalus atlygis vėl didės, tad kavos puodelis brangs.

Kavos kainų pikas Lietuvoje buvo pasiektas praėjusių metų balandį, per metus jos nusmuko kiek daugiau nei 17 proc.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS