30-metį švenčiančios Lietuvos loterijos pristato savo istoriją apžvelgiantį leidinį „Loterijų kodas“ | Diena.lt

30-METĮ ŠVENČIANČIOS LIETUVOS LOTERIJOS PRISTATO SAVO ISTORIJĄ APŽVELGIANTĮ LEIDINĮ „LOTERIJŲ KODAS“

  • 0

Ar žinote, kad loterijos Lietuvoje sukūrė net 70 naujų milijonierių? O kad loterijų žaidėjams buvo išmokėti beveik 700 milijonai eurų laimėjimų? Lietuvos loterijų asociacijos išleista knyga „Loterijų kodas“ atvirai pasakoja lietuviškos loterijų industrijos atsiradimo peripetijas, atskleidžia iki šiol viešai nežinomą informaciją, aptaria laimėjimo tikimybę ir padeda geriau suprasti, kodėl lietuviai ir kitų šalių žmonės taip mėgsta loterijas. Knyga yra skirta tiek plačiajai visuomenei, tiek loterijų entuziastams ir bus platinama nemokamai – nuo šiandien ją galima pasiekti internete, kitais metais skaitytojai galės leidinį rasti ir šalies bibliotekose. 

„2023-iaisiais minime atkurtos nepriklausomos Lietuvos loterijų trisdešimtmetį. Per šį laikotarpį mūsų šalies gyvenimas labai pasikeitė, o loterijos, kaip nepriklausomybės pradžioje, taip ir dabar, išliko visuotinai mėgstama pramoga. Bėgant metams loterijos keitėsi ir tobulėjo prisitaikydamos prie laikmečio aktualijų, technologinių naujovių, valstybinio reguliavimo reikalavimų bei visuomenės poreikių. Lietuvoje dėl loterijų atsirado ne vienas naujas milijonierius, į gatves išvažiavo daugiau nei 5 tūkstančiai naujų, žaidimuose laimėtų automobilių, o geriems visuomeniniams tikslams remti iš loterijų organizavimo surinkta daugiau kaip šimtas milijonų eurų“, – pasakojo Lietuvos loterijų asociacijos vadovas Andrius Karaliūnas.

Pasak jo, Lietuvos loterijų istorija labai spalvinga, gerai iliustruojanti mūsų valstybės ir visuomenės pokyčius per daugiau nei 30 metų. Tačiau metams bėgant įvykiai užsimiršta, gyvi liudininkai pasitraukia, artefaktai dingsta, todėl buvo nuspręsta surinkti, apžvelgti ir išsaugoti ateičiai svarbiausią lietuviškų loterijų informaciją, kartu apžvelgiant ir senesnę istoriją bei kitų šalių patirtis.

R. Šeškaičio nuotr.

„Darbas ties šia knyga buvo tarytum kelionė laiko mašina. Jos metu supratau, jog loterijų istorijai ir kultūrai galima būtų sukurti ištisą muziejų –  tiek įdomios informacijos teko peržvelgti. Toli gražu ne visa ji tilpo į mūsų leidinį, tačiau svarbiausius faktus pavyko surinkti. Jie liudija, jog loterijos yra neatsiejama lietuviškos populiariosios kultūros dalis, tam tikras atspindys, puikiai išryškinantis visuomenės nuotaikas ir madas, kitaip tariant, laiko dvasią“, – sakė Asta Dovydėnaitė, knygos sudarytoja ir teksto autorė. Pasak jos, knyga turėtų sudominti besidominčius kultūros istorija, norinčius daugiau sužinoti apie pramogų ekonomikos ir verslo aspektus, loterijų žaidėjus ar tiesiog norinčius prisiminti daugelį smagių ar šiltų lietuviško gyvenimo istorijų ir smagiai praleisti laiką.

Knygos pristatyme dalyvavusi ilgametė loterijų TV laidų vedėja Laima Kybartienė sako, kad loterijos užima svarbią vietą nemažos dalies lietuvių gyvenime, sukurdamos daugybę teigiamų emocijų, kurių liudininke ji yra jau daugelį metų – laukimą, netikėtumą, laimėjimo džiaugsmą ir lūkestį, kad kitą kartą pasiseks.

„Loterijos įkūnija vieną iš žmogiškų varomųjų jėgų – viltį, kad sėkmė vis dėlto mums nusišypsos. Tai ir galimybė mesti iššūkį atsitiktinumui patiriant tą sėkmės ir pergalės viltį, žinant, kad bent prieš atsitiktinumą kiekvienas yra lygus“, – mintimis dalijosi L. Kybartienė.

R. Šeškaičio nuotr.

Pasak A. Karaliūno, knygoje gausu iliustracijų, bet dar daugiau vaizdinės medžiagos iš archyvų bus internetiniame projekte „Loterijų kodas“ (adresu www.loteriju-kodas.loterijos.lt), kuris suteikė galimybę talpinti multimedijos turinį ir bus periodiškai atnaujinamas, taip sukuriant nuolat veikiantį online loterijų „muziejų“. Šiuo adresu bus galima ir parsisiųsti knygą „Loterijų kodas“.

Daugiau – apie knygą

Knyga „Loterijų kodas“ apima septynis skyrius, kelis tūkstantmečius žmonijos istorijos ir kelis žemynus. Skyriuje „Kas yra loterija“ paaiškinami esminiai loterijų organizavimo ir žaidimo principai, bei detalizuojama, kuo loterijos skiriasi nuo azartinių lošimų. „Loterijos žmonijos istorijoje“ skyrius žvelgia į ankstyvąją istoriją ir loterijų ištakas senovės Romoje ir Kinijoje, bei į loterijų vystymąsi Europoje bėgant amžiams. Skyriaus „Įdomiausios loterijų tradicijos šių dienų pasaulyje“ pavadinimas tiksliai apibūdina jo turinį. Skyriuje „Trisdešimt metų kuriamos tradicijos Lietuvoje“ detaliai nušviečiamas lietuviškų loterijų atsiradimas ir vystymasis per praėjusius tris dešimtmečius – žymius produktus ir projektus, pagrindinius organizatorius, rinkos vystymąsi ir loterijų kultūrą, pradedant prizais ir baigiant reklamomis. Skyrius „Lotonomika“ suteikia galimybę pažvelgti į loterijų organizavimo virtuvę ir sužinoti loterijos laimėjimo tikimybes, laimėjimų fondo taisykles ir kur keliauja loterijose surinkti pinigai. Skyrius „Loterijų reglamentavimas Lietuvoje“ apžvelgia loterijų valstybinio reglamentavimo istoriją ir reguliavimo aktualijas. Paskutinis skyrius „Kur link juda loterijos?“ apžvelgia naujausias tendencijas, madas ir prognozes.

Lietuvos loterijų asociacija vienija didžiausias Lietuvoje loterijų organizavimo, loterijų aptarnavimo, loterijoms skirtų produktų kūrimo ir gamybos paslaugas teikiančias bendroves.

GALERIJA

  • 30-metį švenčiančios Lietuvos loterijos pristato savo istoriją apžvelgiantį leidinį „Loterijų kodas“
  • 30-metį švenčiančios Lietuvos loterijos pristato savo istoriją apžvelgiantį leidinį „Loterijų kodas“
R. Šeškaičio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS