350 žmonių reikalauja 100 tūkst. eurų dėl paviešintų „CityBee“ duomenų | Diena.lt

350 ŽMONIŲ REIKALAUJA 100 TŪKST. EURŲ DĖL PAVIEŠINTŲ „CITYBEE“ DUOMENŲ

Apie 350 žmonių teisme reikalauja atlyginti daugiau nei 100 tūkst. eurų neturtinę žalą dėl nutekintų automobilių dalijimosi bendrovės „CityBee“ klientų duomenų. Tokį Vartotojų aljanso inicijuotą ir patikslintą kolektyvinį ieškinį jie pateikė teismui.

Aljanso viceprezidentas Rytis Jokubauskas BNS trečiadienį teigė, kad ieškinys pateiktas Vilniaus apygardos teismui, juo iš platformą valdančios įmonės „Prime Leasing“ prašoma atlyginti dėl nutekintų duomenų patirtą neturtinę žalą – 103 tūkst. eurų.

„Ieškinys jau patikslintas ir pateiktas teismui. Yra 346 asmenys, kiekvienam iš ieškovų prašome 300 eurų neturtinės žalos, o turtinės – kas kiek patyrė“, – teigė R. Jokubauskas.

Teismo sprendimu nukentėjusiais save laikantys žmonės iki gegužės 2 dienos galėjo jungtis prie kolektyvinio ieškinio. 

„Teismo terminas patikslinimui baigėsi vakar, praėjo terminas grupės papildymui, mes ją papildėme ir teikiame teismui. Nuo šio momento naujai prisijungti prie grupės nėra galimybės“, – BNS sakė R. Jokubauskas.

Vartotojų aljansas pernai gegužę inicijavo kolektyvinį ieškinį, prie kurio iš pradžių prisijungė apie 200 paslaugos naudotojų, reikalavusių iš bendrovės atlyginti 60 tūkst. eurų žalą.

Pernai lapkritį Vilniaus apygardos teismas ieškinį atmetė, nes aljansas nėra tinkama teisinė atstovė nukentėjusiesiems, tačiau gruodį Lietuvos apeliacinis teismas nusprendė, kad ieškinys atmestas be pagrindo nurodė jį nagrinėti iš naujo.

Aljansas žalą iš pradžių bandė atgauti iš „Prime Leasing“, tačiau įmonei nesutikus su reikalavimu ieškinys nukeliavo į teismą. 

2021 metų vasarį pranešta, kad nusikaltėliai viename iš kibernetinių įsilaužėlių pamėgtų forumų paskelbė apie 110 tūkst. „CityBee“ klientų duomenis – vardus, telefono numerius, e. pašto adresus, asmens kodus, gyvenamosios vietos adresus, vairuotojų pažymėjimo numerius bei užkoduotus slaptažodžius.

Nacionalinis kibernetinio saugumo centras (NKSC) atlikęs tyrimą konstatavo, kad duomenys galėjo būti paviešinti dėl netinkamo debesijos paslaugų administravimo.

Lietuviško kapitalo tarptautinės grupės „Modus Group“ valdoma „CityBee“ veikia Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje. Bendrovės valdomą automobilių parką sudaro daugiau nei 2 tūkst. transporto priemonių, įmonė turi daugiau kaip 800 tūkst. registruotų klientų bazę.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS