„Amber Grid“ vadovas: GIPL detalių keitimas gali užtrukti mažiausiai metus | Diena.lt

„AMBER GRID“ VADOVAS: GIPL DETALIŲ KEITIMAS GALI UŽTRUKTI MAŽIAUSIAI METUS

Rinkos reguliuotojui įpareigojus dujų perdavimo sistemos operatorę „Amber Grid“ pakeisti įtarimų sukėlusias galimai rusiškas jungiamąsias detales, sumontuotas Lietuvos ir Lenkijos magistraliniame dujotiekyje (GIPL), pasak bendrovės vadovo, darbai gali užtrukti vienerius metus ar ilgiau.

„Pakeitimas neatliekamas per greitą laiką, tam reikia suorganizuoti tarptautinį viešąjį pirkimą, tada susidėlioti šitos sistemos pakeitimus, grafiką su rinka ir tada atlikti pakeitimus. Tai tikrai užtruks metus laiko ar daugiau“, – žurnalistams penktadienį sakė „Amber Grid“ vadovas Nemunas Biknius. 

Jo teigimu, bendrovė pradėjo rengi detalių keitimo rangovo konkurso dokumentus – juos planuojama paskelbti per artimiausią mėnesį.

Tuo metu detalių keitimo planas, anot N. Bikniaus, VERT turi būti pateiktas iki gegužės 31-os dienos.

Pasak „Amber Grid“ vadovo, detalių keitimo darbai bus organizuojami taip, kad jų metu dujotiekis galėtų veikti nemažinant pralaidumo. 

 Mes dirbsime, kad apribojimų rinkai būtų kaip įmanoma mažiau, o galbūt jų nebūtų visai.

 

„Mes ieškome geriausių technologinių sprendimų, tame tarpe ir apvadinių linijų. (...) Mes dirbsime, kad apribojimų rinkai būtų kaip įmanoma mažiau, o galbūt jų nebūtų visai“, – sakė N. Biknius.

„Mes šiuo metu dar skaičiuojame“, – teigė jis, paklaustas, ar keičiant detales gali būti sumažintas jo pralaidumas.

„Amber Grid“ atsakomybę verčia „Alvorai“

VERT konstatavus, jog „Amber Grid“ netinkamai prižiūrėjo GIPL dujotiekio statybas, N. Biknius kartoja, jog už tokią situaciją atsakinga pagrindinė projekto rangovė „Alvora“.

„Matome akivaizdžią rangovo atsakomybę ir bandymus įdiegti detales, kurios neturi tinkamų dokumentų“, – teigė N. Biknius.

„Ir pagal sutartį, ir pagal teisės aktus už tinkamą detalių parinkimą, tinkamą jų instaliavimą yra atsakingas rangovas“, – kalbėjo jis.

„Amber Grid“ vadovas teigė, kad planuojamos keisti 123 detalės nekelia rizikos bei atitinka projektinius reikalavimus, tačiau „dokumentai, kurie yra pateikti bendrovei, nėra suderinami su šiomis detalėmis“.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

?

o kam isvis keisti???? kad brangiau kainuotu?

O ka?

Alga taigi eina!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS