„Atsiprašau, pone, jūsų kortelė netinka“ ir kiti įdomūs nutikimai, sulaukus 40-ies | Diena.lt

„ATSIPRAŠAU, PONE, JŪSŲ KORTELĖ NETINKA“ IR KITI ĮDOMŪS NUTIKIMAI, SULAUKUS 40-IES

  • 4

Tikriausiai pažįstate žmonių, kurie nuolat patiria kurioziškų situacijų. Kolega restorane yra užsisakęs visai ne tą patiekalą, kurio iš tikrųjų pageidavo, o giminaitė buities prekių kasos terminale įkyriai braukė grožio salono nuolaidų kortelę ir stebėjosi, kodėl ši neveikia. Dažnai tokių istorijų herojai kaltina save dėl išsiblaškymo ir naudojasi proga iš to pasišaipyti, tačiau šių juoką keliančių nutikimų priežastys gali būti neatsitiktinės.

Kas yra presbiopija?

Vis dažniau pasitaikantis akių nuovargis skaitant, noras toliau atitraukti rankas stengiantis įžiūrėti smulkų etiketės šriftą – šie požymiai gali būti regėjimo sutrikimo, vadinamo presbiopija, priežastimis. Vis dėlto presbiopija nėra liga ir jos nereikia bijoti. „Fielmann“ optometrijos specialistas Aivaras Daukontas pasakoja: „Sulaukus 40 metų žmogaus regos organuose įvyksta natūralūs fiziologiniai pokyčiai, kurių neįmanoma išvengti. Akies lęšiukas tampa mažiau elastingas, todėl darosi sunkiau sufokusuoti artimus objektus. Šių pokyčių rezultatas – akys nebegali vienodai gerai matyti daiktų, esančių ir arti, ir toli.“

Akims reikia dėmesio

Regėjimo sutrikimai yra viena iš dažniausiai pasitaikančių Lietuvos gyventojų sveikatos problemų sulaukus 40 metų. Tai pripažino net 44 proc. Lietuvos gyventojų. 45 metų ir vyresnių žmonių grupėje šis skaičius dar didesnis – nuo 53 iki 56 proc. Tokie yra 2019 m. tarptautinės kompanijos „Essilor Group“ atlikto presbiopijos tyrimo rezultatai. Apklausoje dalyvavo 544 Lietuvos gyventojai. Tyrimas taip pat atskleidė, kad beveik 3/4 apklaustų lietuvių tikrina savo regėjimą tik kartą per 2–3 metus.

„Regėjimą būtina tikrintis kasmet. Žmonės dažnai mano, kad tik gydytojas oftalmologas gali patikrinti regėjimą. Iš tikrųjų regėjimą patikrinti galima ir kiekvienoje optikoje, kurioje dirba optometrijos specialistai. Deja, apklausos rodo, kad lietuviai kreipiasi pas specialistus tik tada, kai regėjimas visiškai nusilpsta. O juk optometrijos specialistai ir gydytojai oftalmologai visuomet yra pasiruošę patarti, kaip išsaugoti gerą regėjimą arba jį pagerinti, priklausomai nuo jūsų veiklos srities. Įvairių gero regėjimo sprendimų šiandien rinkoje netrūksta“, – pataria „Fielmann“ optometrijos specialistas.

Laikas matyti aiškiai

Presbiopija metams bėgant atsiranda kiekvienam, jos nepadės išvengti net pats sveikiausias gyvenimo būdas. Dėl presbiopijos atsiradęs diskomfortas gali sukelti ne tik kuriozinių situacijų, bet rimtai trukdyti kasdieniuose darbuose. Vis dėlto modernūs akiniai su progresiniais lęšiais gali padėti gyventi taip, lyg presbiopijos nebūtų.

Atsiradus presbiopijos požymių, dažnai prireikia dviejų akinių: skaityti ir žiūrėti į tolį bei tarpiniu nuotoliu, pavyzdžiui, žiūrėti televizorių ar dirbti kompiuteriu. Progresiniai akinių lęšiai sujungia kelių skirtingų lęšių rūšis ir užtikrina matymą visais nuotoliais, tad užtenka vienų akinių. Progresiniai lęšiai ir juose naudojamos optinės technologijos šiuo metu yra geriausias presbiopijos problemų sprendimas.

Progresiniai akinių lęšiai turi kelis matymo laukus: viršutinę dalį, atsakingą už ryškų matymą dideliu nuotoliu, apatinę dalį, atsakingą už matymą iš arti, o vidurinė dalis užtikrina gerą matymą vidutiniu atstumu. Kiekvieną šį lauką lęšių gamintojas pritaiko individualiems akinių naudotojo poreikiams ir galimiems skirtumams tarp akių. Todėl, prieš gaminant individualiai pritaikytus lęšius, būtina pasitikrinti regėjimą pas gydytoją oftalmologą arba optometrijos specialistą optikos salone.

Kontaktai: www.laikasmatyti.lt


Pirmieji presbiopijos požymiai

Kasdieniame gyvenime tampa sunku:

skaityti laikraščio ar restorano meniu,

rašyti tekstinę žinutę mobiliuoju telefonu,

rašyti kompiuterio klaviatūra,

žiūrėti nuotraukas telefono ekrane.

Kaip mato Lietuvos gyventojai?

2019 m. „Essilor Group“ tyrimo Lietuvoje duomenimis, 39 proc. respondentų skaitydami visuomet arba labai dažnai turi atitraukti tekstą nuo akių, o 50 metų ir vyresnių žmonių grupėje taip elgiasi 42 proc. apklaustųjų.

22 proc. apklaustųjų sako, kad dėl susiliejusio vaizdo jiems sunku restorane skaityti meniu, o sulaukus 50–55 metų šis skaičius išauga iki 37 proc.

Progresinių akinių privalumai

Progresiniai akinių lęšiai technologiniu požiūriu yra vieni pažangiausių akinių lęšių rinkoje. Šiandien šiuos lęšius naudoja milijonai žmonių visame pasaulyje.

Vieni akiniai su progresiniais lęšiais gali padėti išspręsti kelias problemas vienu metu ir matyti ryškiai bet kokiu nuotoliu.

Didelė progresinių lęšių akiniams pasiūla leidžia patenkinti kiekvieno vartotojo poreikius, nepriklausomai nuo regėjimo korekcijos, pasirinktų akinių rėmelių ar gyvenimo būdo.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Alis...

akiniai turi būti tokie, kad bent galėtum skaityti ir nenukristi kur einant... o idealūs akiniai visiškai nereikalingi, ir jie, priedo, yra labai brangūs...

Ar prostitutė Lana

neįžeidžia populiarios aktorės, po jos nuotrauka patalpinusi savo amoralų skelbimą?

viskas ok

tik viena smulkmena tai kaina, kuri nenurodyta net apytikriai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS