Bus vertinama, ar dėl NATO pirkimų bausti „Litexpo“ | Diena.lt

BUS VERTINAMA, AR DĖL NATO PIRKIMŲ BAUSTI „LITEXPO“

Viešųjų pirkimų tarnybai (VPT) paskelbus, kad parodų ir kongresų centras „Litexpo“ pažeidė tvarką prekes ir paslaugas NATO viršūnių susitikimui Vilniuje pirkdamas neskelbiamų derybų būdu, tarnybos vadovas Darius Vedrickas sako, jog artimiausiu metu bus sprendžiama, ar dėl to įspėti arba bausti įmonę. 

Pasak jo, sprendimas dėl to turėtų būti priimtas per 1–1,5 mėnesio.

„Dabar seka kitas etapas – tarnyba vertins, ar pradėti administracinę teiseną. Jeigu bus priimtas sprendimas, kad aplinkybės ir sąlygos administracinei teisenai yra, tuomet bus kreiptasi į asmenis, į perkančiosios organizacijos („Litexpo“ – BNS) vadovą, kad pateiktų paaiškinimus, kodėl vieni ar kiti sprendimai buvo priimti“, – žurnalistams pirmadienį sakė D. Vedrickas.

„Jeigu būtų nustatyta, kad administracinis pažeidimas buvo (...), už Viešųjų pirkimų įstatymo ir su jo įgyvendinimu susijusių teisės aktų pažeidimus gali būti skiriamas įspėjimas arba bauda, kurios suma yra nuo 250 iki 3 tūkst. eurų“, – pridūrė jis. 

D. Vedrickas patvirtino, kad jis buvo nusišalinęs nuo „Litexpo“ pirkimų vertinimo, nes dalyvavo premjerės Ingridos Šimonytės sudarytoje renginio organizavimo darbo grupėje.

Jo teigimu, VPT vertino tik „Litexpo“ veiksmus, dėl kurių nuspręsta pirkimus rengti neskelbiamų derybų būdu. 

„Apskųsti buvo galima ir (pirkimus – BNS), vykusius neskelbiamų derybų būdu, nes į kai kuriuos pirkimus buvo kviečiamas ne vienas tiekėjas“, – žurnalistams sakė VPT vadovo pavaduotojas Ramutis Prišmantas, atsakydamas į klausimą, ar buvo vertintos rizikos, kurias būtų sukėlęs kitokio pirkimo būdo pasirinkimas.

VPT teigė vertinusi pirkimo būdo pagrįstumą ir nekvestionuojanti NATO renginio svarbos ir to, kad „Litexpo“ buvo įpareigota vykdyti Vyriausybės užduotis, tačiau „Litexpo“ nurodytos aplinkybės neatitinka nenumatytų įvykių kategorijos, todėl ji pirkdama neskelbiamų derybų būdu pažeidė lygiateisiškumo ir skaidrumo principus.

„Litexpo“ anksčiau atmetė abejones dėl skaidrumo – anot jo, visi pirkimai derinti su Užsienio reikalų ministerija bei kitomis institucijomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS