Būsto renovacija – modernaus miesto ateitis: kauniečių pasitikėjimą vis sparčiau pelno KBMA | Diena.lt

BŪSTO RENOVACIJA – MODERNAUS MIESTO ATEITIS: KAUNIEČIŲ PASITIKĖJIMĄ VIS SPARČIAU PELNO KBMA

  • 8

Svajonių Kaunas – koks jis? Tai miestas, kuriame kiekvienas gyventojas jaučiasi gerai, kuriame norisi ne tik dirbti, bet ir leisti laisvalaikį, džiaugtis jaukiais ir moderniais namais. Nors gali atrodyti, kad šiuos tikslus pasiekti sudėtinga, mat daugybė gyvenamųjų daugiaaukščių namų mieste tebėra itin prastos būklės, Kauno būsto modernizavimo agentūra (KBMA) keičia pasenusį požiūrį ir padeda gyventojams įvertinti renovacijos naudą. Kokia ji?

„Kalbant labai paprastai ir konkrečiai, renovuotų namų gyventojai džiaugiasi ne tik akivaizdžiai pagerėjusia gyvenimo kokybe. Juk namo estetinė išvaizda suteikia daug džiaugsmo! Gyventojai įvertina ir tai, kad renovavus jų namus akivaizdžiai padidėja turimo nekilnojamojo turto vertė, juos džiugina mažesnės kiekvieną mėnesį gaunamos sąskaitos. Skaičiuojama, kad renovavus namą gyventojams net iki 70 proc. sumažėja išlaidos už šildymą, net iki 80 proc. išleidžiama mažiau daugiabučio priežiūros išlaidoms“, – pranašumus vardijo Kauno būsto modernizavimo agentūros vadovė Ieva Šakalienė ir priduria, kad renovuotas namas – tvaresnis, o tai labai svarbu šių dienų kontekste, siekiant tausoti gamtą.

Ji pasakoja apie tai, ką kasdien veikia agentūros specialistai, kokią didžiausią prasmę jie mato savo darbe, kaip jiems sekasi šviesti gyventojus apie renovacijos naudą ir pranašumus.

Būtina nuolat informuoti gyventojus

Svarbiausias KBMA tikslas – gerinti Kauno miesto mikrorajonų gyvenamąją aplinką. Įstaigos vadovė I. Šakalienė paaiškina, kad specialistai kasdien deda daugybę pastangų siekdami esminio pokyčio renovacijos srityje. Tam reikia nuolat šviesti, skatinti ir įtikinti renovacijos nauda namų savininkus.

Patrauklu: renovuotų namų gyventojai džiaugiasi ne tik akivaizdžiai pagerėjusia gyvenimo kokybe. Juk namo estetinė išvaizda suteikia daug džiaugsmo! KBMA archyvo nuotr.

„Esame tam, kad skatintume greitesnius ir efektyvesnius renovacijos procesus. Siekiant šio tikslo, būtina nepertraukiama, nuolatinė ir išsami komunikacija su gyventojais. Juk renovacija bene kiekvienam atrodo labai sudėtinga. Ką reikia daryti, norint savo name ją inicijuoti? Kur kreiptis? Kiek tai kainuos ir kokių yra galimybių šiuo metu pasinaudoti parama? Tai vieni dažniausių klausimų, kuriuos girdime kasdien, atsakydami į gyventojų užklausas, bendraudami su jais telefonu ir nuolat rengdami informacinio pobūdžio susitikimus“, – sakė įstaigos atstovė.

Esame tam, kad skatintume greitesnius ir efektyvesnius renovacijos procesus.

 

Anot jos, nėra kvailų klausimų. KBMA specialistai supranta, kad sprendimas renovuoti savo namą – labai svarbus. Todėl visa informacija pateikiama paprastai, suprantamai, o susitikimai su gyventojais rengiami atsižvelgiant į jų užimtumą. Per susitikimus gyventojai gali užduoti rūpimų klausimų, į kuriuos atsakoma itin kantriai ir išsamiai.

Ne tik konsultacijos, bet ir dokumentų rengimas

KBMA specialistai ne tik informuoja miesto gyventojus apie energinio efektyvumo didinimą, jo poreikį ir naudą.

„Kuriame ir skatiname kvartalinės, kompleksinės ir mažosios renovacijos skatinimo programas, jas vykdome. Svarbu ir tai, kad prireikus organizuojame daugiabučio namo atnaujinimo (modernizavimo) projekto rengimą, jo įgyvendinimą“, – apie veiklos sritis kalbėjo I. Šakalienė.

Pašnekovė sako, kad KBMA specialistai organizuoja ir daugiabučių atnaujinimo (modernizavimo) projektų finansavimą, taip pat – projektavimo, ekspertinės, rangos darbų, rangos darbų techninės priežiūros paslaugų pirkimą viešojo pirkimo būdu.

„Koordinuojame rangos darbus, teikiame prašymus finansuotojui dėl rangos darbų finansavimo kredito lėšomis. Organizuojame statybos rangos darbų užbaigimą, dokumentų parengimą, rengiame ir teikiame prašymus Valstybės paramai gauti“, – teigė įstaigos vadovė.

Ji pabrėžia, kad pokyčiams pasiryžę kauniečiai tampa realiais pretendentais gauti miesto finansavimą ir nemokamai susitvarkyti namų grupės lauko erdves. Šiuo metu Kauno savivaldybė biudžeto lėšomis pasirengusi finansuoti visas rekreacinių erdvių tvarkymo ir kūrimo lėšas. Šiame procese gyventojams padeda Kauno būsto modernizavimo agentūros specialistai.

Džiaugiasi dirbdami dėl gero tikslo

Šiuo metu Kaune pastatyta apie 4 800 daugiabučių. Juose gyvena net apie 70 proc. visų miesto gyventojų. Dauguma šių daugiabučių – penkių ar devynių aukštų, dominuoja plytų mūro ir gelžbetonio plokščių konstrukcijų namai. Daugiausia šių namų pastatyti iki 1993 metų.

„Turbūt nereikia aiškinti, kad tokie namai nei estetiškai išvaizdūs, nei energiškai efektyvūs. Modernizuoti juos reikia ir šis poreikis auga kasdien. KBMA specialistai savo darbe mato didžiulę prasmę ir naudą. Juk mes esame tie, kurie šviečia, supažindina ir padeda kartais tikrai nelengvame renovacijos procese“, – nurodė pašnekovė.

Ji skatina visus kauniečius drąsiai kreiptis į KBMA specialistus, kurie įvertins jų individualią situaciją, suteiks visą informaciją ir atsakys į klausimus. Daugiau informacijos: www.kbma.lt. Rūpimais klausimais konsultuoja KBMA specialistai tel. +370 649 48 495 arba e. paštu info@kbma.lt.

GALERIJA

  • Būsto renovacija – modernaus miesto ateitis: kauniečių pasitikėjimą vis sparčiau pelno KBMA
  • Būsto renovacija – modernaus miesto ateitis: kauniečių pasitikėjimą vis sparčiau pelno KBMA
KBMA archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

to "to Anonimas"

Akivaizdu, kad renovacija yra tavo biznis, todėl rašai nesąmones. Ne vamzdžii, ne radiatoriai ir ne apšiltintas stogas laiko namo korpusą. Jį kol kas dar laiko nurūdiję ir kažkada tarpusavyje suvirintos geležies plokštelės įlietos į betono blokus. Bet tie suvirinimai jau liaudiškai tariant - likę tik ant snarglių.

Vitalijui

matosi,kad toli nuo šitų reikalų esant.Visais atvejais rangovas teikia draudimus-pasiūlymo,kad neatsiims pasiūlymo tokia kaina,kuria atėjo,sutarties įvykdymo draudimo-kad įvykdys sutartį ir po darbų užbaigimo-garantinio laikotorpio draudimas.Rangovui bankrutavus,atlygins draudimas,o jei rangovas yra-privers taisyti išlindusį broką.Taip kad nereikia verkti iš anksto,kaip Elzei ir brolių Grimų pasakos ,,Išmintingoji Elzė,,

to Anonimas

Yra geru renovacijos pavyzdžių, su žmogumi lyginti netikslu. Vamzdziai visi nauji, radijatoriai nauji, silumos mazgas naujas, stogas apsiltintas ir stogo danga nauja, pamatas ir sienos apsiltintos, ventilaicija nauja. Kol kas niekas neirode, kad renovuotas namas nestovės dar 50 metu. O kad jis nenaujas niekas nesiginčina.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS