Dėl piktnaudžiavimo rinka skirtos įspūdingos baudos L. Strėliui ir J. Kvaraciejui | Diena.lt

DĖL PIKTNAUDŽIAVIMO RINKA SKIRTOS ĮSPŪDINGOS BAUDOS L. STRĖLIUI IR J. KVARACIEJUI

Lietuvos banko Priežiūros tarnyba nustatė, kad bendrovės „Vilkyškių pieninė“ ir „AUGA group“ valdybos narys Linas Strėlis, žinodamas viešai neatskleistą informaciją ir ja pasinaudojęs, sudarė sandorius dėl bendrovės „Žemaitijos pienas“ akcijų įsigijimo ir pardavimo. Bankas taip pat nustatė, kad bendrovės „Pieno žvaigždės“ valdybos pirmininkas Julius Kvaraciejus, draudžiamu prekybos laikotarpiu netiesiogiai sudarydamas sandorį dėl šios bendrovės akcijų, pažeidė Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą dėl piktnaudžiavimo rinka.

Kaip skelbia LB, L. Strėlis paskatino tą patį padaryti ir savo šeimos narius. Taip jis pažeidė Europos Parlamento ir Tarybos reglamento dėl piktnaudžiavimo rinka draudimą naudotis viešai neatskleista informacija.

2018 m. balandžio 30 d. per „Nasdaq Vilnius“ biržą bendrovė „Žemaitijos pienas“ paskelbė, kad įmonė „Baltic Holding“ 2018 m. birželį iš akcininkų, kurie jungtinės veiklos sutarties pagrindu veikė kartu (Investuotojų asociacija, AB „Invalda INVL“ ir kt.) įsigys daugiau kaip 5 mln. bendrovės „Žemaitijos pienas“ akcijų.

Anot LB, L. Strėlis dalyvavo derybose ir, žinodamas tikslią informaciją apie jų eigą bei pasiektą pažangą, aptartus akcijų pardavimo kainų rėžius, kartu su šeimos nariais sudarė sandorius dėl bendrovės „Žemaitijos pienas“ akcijų (jas reguliuojamoje rinkoje pirko ir vėliau pardavė bendrovė „Baltic Holding“). Šiais veiksmais L. Strėlis pažeidė draudimą naudotis viešai neatskleista informacija sudarant sandorius ir patarti kitiems asmenims užsiimti prekyba vertybiniais popieriais pasinaudojant šia informacija.

Už tai Lietuvos banko valdyba L. Strėliui skyrė 200 tūkst. eurų baudą.

„Pieno žvaigždžių“ valdybos pirmininkui – 25 tūkst. eurų bauda

Anot LB, pagal minėtą reglamentą, likus 30 kalendorinių dienų prieš paskelbiant tarpinę finansinę ataskaitą arba metų pabaigos ataskaitą, galioja prekybos draudimo laikotarpis. Jo metu vadovaujamas emitento pareigas einantys asmenys negali tiesiogiai arba netiesiogiai savo arba trečiojo asmens labui vykdyti jokios prekybos, susijusios su akcijomis, emitento skolos priemonėmis, išvestinėmis ar kitomis su jomis susijusiomis finansinėmis priemonėmis.

Bendrovės „Pieno žvaigždės“ vadovai neturėjo teisės sudarinėti tokių sandorių 2018 m. rugpjūčio 27 d. – rugsėjo 25 d., tačiau Lietuvos bankas nustatė, kad bendrovės akcininkas Rokas Kvaraciejus 2018 m. rugsėjo 7 d. įsigijo 72 279 akcijų už 78 061,32 euro.

Nustatyta, kad lėšų šiam sandoriui įvykdyti (80 tūkst. eurų) jam suteikė J. Kvaraciejus, taip pažeisdamas Europos Parlamento ir Tarybos reglamento dėl piktnaudžiavimo rinka nustatytą draudimą emitento vadovaujamas pareigas einantiems asmenims sudaryti sandorius draudimo laikotarpiu. Apie pažeidimą, kurį nustatė LB, vėliau pranešė ir investuotojai.

Už šį pažeidimą LB valdyba skyrė J. Kvaraciejui 25 tūkst. eurų baudą.

L. Strėlis sako nežinantis, ar skųs teismui skirtą baudą

Pieno perdirbimo bendrovės Vilkyškių pieninė ir žemės ūkio investicijų bendrovės „Auga Group“ valdybų narys Linas Strėlis Lietuvos banko (LB) skirtą 200 tūkst. eurų baudą už piktnaudžiavimą rinka vadina absurdišku, tačiau teigia kol kas nežinantis, ar bandys skųstis teismui.

„Vertinu kaip absurdą (...) Laikas dar nepraėjo (dėl kreipimosi į teismą – BNS). Visi skundimai kainuoja, pasverti reikia visus už ir prieš. Ir tokių precedentų nėra Lietuvoje, ir užsienyje nelabai yra, kiek advokatai domėjosi. Čia iš viso formuojamas precedentas tokiu atveju, reikia ir iš tos pusės vertinti“, – BNS sakė L. Strėlis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS