Didžiulio dėmesio sulaukę konkurso organizatoriai: norim, kad chemija nebebūtų baubas | Diena.lt

DIDŽIULIO DĖMESIO SULAUKĘ KONKURSO ORGANIZATORIAI: NORIM, KAD CHEMIJA NEBEBŪTŲ BAUBAS

  • 0

Jau penktąjį kartą Jonavos Senamiesčio gimnazijoje vykstantis, dr. Bronislovo Lubio vardu pavadintas chemijos konkursas kasmet sulaukia vis didesnio dėmesio. Ne tik švietimą, bet ir bendravimą skatinančio konkurso organizatoriai atviri, čia nutinka visko. Konkurso iniciatorė ir koordinatorė chemijos mokytoja Audronė Kuliešienė atskleidžia konkurso užkulisius bei šių metų nugalėtojus.

„Nuo pat pirmųjų metų susidomėjimas konkursu išties didelis. Šiemet registracija tetruko tik vieną dieną“, – pasakoja A. Kuliešienė.

Konkurso rengėja atvira, vaikai čia drąsiai dalyvauja dėl to, kad užduotys yra iš mokyklinio kurso, todėl nieko papildomai ruoštis nereikia.

„Stengiamės, kad užduotys būtų įdomios, spalvingos, o eksperimentai – tiriamieji: nustatyti medžiagas, pagaminti skirtingo tankio tirpalus. Tokios užduotys ugdo dalyvių komandinę dvasią ir skatina į chemiją pažvelgti kitu kampu“, – pasakoja A. Kuliešienė.

Komandą sudaro keturi mokiniai – du devintokai ir du dešimtokai, o konkursą – trys dalys. Pirmoji – protmūšis, lyg visos komandos apšilimas. Po jo komandų poros pasikeisdamos atlieka praktinę užduotį, bei kiekvienas mokinys individualiai teorinę užduotį.

Pasak konkurso organizatorės, tokie konkursai ne tik suteikia galimybę į chemiją pažvelgti iš kitos pusės, bet ir ugdo bendražmogiškąsias savybes: pilietiškumą, iniciatyvumą, skatina entuziazmą.

„Savo ruožtu gausus Senamiesčio gimnazijos mokinių būrys savanoriauja renginyje, nes supranta, kad gebėjimu priimti atvykusiuosius reprezentuoja tiek savo mokyklą, tiek miestą. Man smagiausia, kai išvažiuodami dalyviai prisipažįsta, jog sužinoję, kur yra Jonava, vykdanti, kaip pasirodo, tokį įdomų konkursą. Jie pagilina žinias ir kartu atliekama chemijos mokslo populiarinimo misiją. Mokiniai tai supranta, įgauna azarto dar kartą sugrįžti kitais metais“, – pasakoja A. Kuliešienė.

Tokios užduotys ugdo dalyvių komandinę dvasią ir skatina į chemiją pažvelgti kitu kampu.

Konkurse dalyvauja vaikai iš visos Lietuvos: Vilniaus, Kauno, Alytaus, Kėdainių, Šalčininkų, Plungės, Ukmergės, Zarasų ir kitų miestų. Visi dalyvaujantys gauna suvenyrų, o nugalėtojai prizus, kuriuos steigia organizatoriai, trąšų ir chemijos produktų gamykla „Achema“ bei savivaldybė. Be to dalyviai aplanko „Achemos“ gamyklą,

Realizuodami programą su Senamiesčio gimnazija bendradarbiauja Lietuvos chemijos mokytojų asociacijos komanda, KTU cheminės technologijos fakulteto mokslininkai lektoriai, bendrovė „Achema“ ir Jonavos savivaldybė.

Konkurso partnerė bendrovė „Achema“ organizuoja visiems dalyviams ir jų mokytojams edukacinę išvyką į trąšų ir chemijos produktų gamybos įmonę, kur supažindina su čia vykstančiais chemijos procesais iš arti. „Siekiame dar nuo mokyklos suolo paskatinti vaikus aktyviau domėtis chemija. Kartu ugdomės jaunąją kartą, kuri galbūt po 10 metų taps mūsų įmonės specialistais“, – teigia „Achemos“ generalinis direktorius Ramūnas Miliauskas.

Dr. Bronislovo Lubio vardo penktojo respublikinio chemijos konkurso I-II (9-10) klasių mokiniams komandų prizus gimnazijų, nevykdančių mokinių atrankos, grupėje I vietą iškovojo Vilniaus Simono Daukanto gimnazija; II – Kėdainių šviesioji gimnazija; III – Kaišiadorių Algirdo Brazausko gimnazija. Tarp mokyklų, vykdančių mokinių atranką, I vietą laimėjo Vilniaus licėjaus komanda.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS