Ekologiškų prekių pardavimai Lietuvoje gerina rekordus | Diena.lt

EKOLOGIŠKŲ PREKIŲ PARDAVIMAI LIETUVOJE GERINA REKORDUS

  • 1

Vis dažnesnis lietuvių pasirinkimas – ekologiškos prekės. Vien pernai jų pardavimai ūgtelėjo penktadaliu, o didžiausio susidomėjimo sulaukia ekologiški maisto produktai. Ekspertai teigia, kad šiam pokyčiui reikšmingą įtaką turi ne tik gausesnė pasiūla, o ir daugiau veiksnių.

„Ekologiškų prekių pasiūla „Maximos“ parduotuvėse praėjusiais metais padidėjo keliais procentais, užtat paklausa, lyginant su 2017-aisiais, šoktelėjo net 20 proc. Vienas svarbiausių veiksnių, lėmęs šį augimą, tai, jog lietuviai pasitiki mūsų šalies gamintojais, vertina jų produkcijos šviežumą, kokybę ir būtent jai teikia pirmenybę. Iš daugiau nei 300 skirtingų pavadinimų ekologiškų prekių, kurias pirkėjai gali rasti mūsų parduotuvėse, didžioji dauguma – per 80 proc. – yra lietuviškos. Jas mums tiekia daugiau nei pusšimtis gamintojų iš visos Lietuvos“, – pasakoja Vilma Drulienė, „Maximos“ komercijos vadovė.

Dalies lietuviškų ekologiškų prekių pardavimai pernai augo įspūdingu tempu. Antai ekologiškų kiaušinių paklausa padidėjo daugiau nei tris kartus, šviežios mėsos ir paukštienos – beveik penkis kartus, o šaldytos mėsos ir paukštienos – net 7,5 karto. Bendrai ekologiškų bakalėjos prekių iš Lietuvos 2018-aisiais parduota 75 proc., prekių kūdikiams – 67 proc., šaldytų produktų – 55 proc. daugiau nei užpernai, o ekologiško šviežio maisto paklausa išaugo beveik dešimtadaliu.

Kitas klientų pasirinkimą lemiantis veiksnys – augantis ekologiškų prekių prieinamumas. Didėjant pasiūlai ir konkurencijai, mažėja šios produkcijos kaina, o tai leidžia pritraukti vis didesnį pirkėjų ratą. Mažėjant skirtumui tarp įprastų ir ekologiškų prekių kainų, kokybiškus, aplinkai draugišku būdu pagamintus produktus, dažniau renkasi vidutines pajamas gaunantys pirkėjai.

Taip pat lietuviai vis daugiau dėmesio skiria savo bei artimųjų sveikatai. Šį teiginį patvirtina tai, kad pagal paklausą, mūsų šalyje tarp ekologiškų prekių pirmauja maistas: pieno produktai, bakalėjos, kūdikių prekės, gėrimai, duonos gaminiai, vaisiai, uogos ir daržovės.

Rekordinis ekologiškų prekių populiarumas rodo, kad lietuviams rūpi ne tik sveikata, bet ir aplinka, kurioje jie gyvena. Ekologiški produktai žymimi specialiu žalio lapo simboliu ir ekologiškos gamybos sertifikato numeriu, kuris suteikiamas tik tais atvejais, kai ne mažiau nei 95 proc. produkto sudėties sudaro ekologinės kilmės sudedamosios dalys. Ekologijos turi būti laikomasi visuose gamybos ir tiekimo etapuose, nuo žaliavų gavybos, jų laikymo ir perdirbimo sąlygų iki pervežimo, sandėliavimo ir tiekimo galutiniams vartotojams. Tik tokia produkcija Europoje laikoma ekologiška.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

naivuoliai

ekologiski tik savam uki ir savo gaminiuose,o visa kita melas ,nes jus nepasitikrinsit tu ekologisku ,o pas juos bet kas gali virsti ekologisku ,euras visagalis. Kur internete sarasas patikrintu maisto ir pram. prekiu su visu esamu medziagu turiniu patikrintuose produktuose, kur? jeigu tikrintu sarasas turi buti ,netgi butinas,niekas netikrina tikrina tik euras

SUSIJUSIOS NAUJIENOS