Estijos banko viceprezidentas: „Swedbank“ klientai neturėtų jaudintis | Diena.lt

ESTIJOS BANKO VICEPREZIDENTAS: „SWEDBANK“ KLIENTAI NETURĖTŲ JAUDINTIS

„Swedbank“ klientai Estijoje neturėtų jaudintis dėl Švedijos banko pinigų plovimo skandalo – „Danske Bank“ lemtis, t. y. filialo Estijoje uždarymas, bankui negresia, teigia Estijos banko viceprezidentas Madisas Mulleris.

„Bankas negali tikrinti kiekvienos klientų atliekamos operacijos, todėl sukčiavimas dažnai yra aptinkamas tik atgaline data, ir tada bankas turi pasirinkimą – ar nutraukti ryšius su klientu. Mes turime suprasti, kad, pirma, oficialus „Swedbank“ tyrimas dar nėra užbaigtas, ir, antra, – tokių įtarimų atveju bankas visada būna labai nepavydėtinoje padėtyje, nes, pagal įstatymus, bankas negali nei komentuoti klientų bankinių operacijų dėl konfidencialumo principų, nei atskleisti tai, kad vienas ar kitas žmogus yra banko klientas“, – radijuje „Raadio Kuku“ kalbėjo M. Mulleris.

Estijos banko viceprezidentas taip pat pridūrė, kad, jo nuomone, dabartinių kovos su pinigų plovimu standartų negalima naudoti dešimtmečių senumo įvykiams vertinti, todėl, nors įtartinos bankinės operacijos niekada nebuvo laikomos teisingomis, reguliavimas ir galimybė tokias operacijas sekti ilgainiui keitėsi.

Tačiau, paklaustas, ar tokia pat logika galima pateisinti „Danske Bank“ pinigų plovimo skandalą, kuriame įsipainioję mokėjimai, kurių suma siekia 200 mlrd. eurų, M. Mulleris atsakė neigiamai.

„Tai, kas nutiko „Danske“ banke – sisteminis taisyklių ignoravimas ir tyčinis Finansų inspekcijos bei Kovos su pinigų plovimu biuro klaidinimas, – žinoma, yra nepriimtina“, – teigė jis.

Taip pat M. Mulleris pabrėžė, kad „Danske Bank“ atveju yra žinoma, jog išplauti pinigai nebuvo išgryninami Estijos bankomatuose, o pervedami į kitus Europos bankus.

„Tikėtina, kad ir „Swedbank“ skandale minimi pinigai taip pat (buvo pervedami į kitus bankus). Nieko nuostabaus, kad tarp Estijos bankų buvo vykdomi mokėjimai. Kiekvienai tolesnei šios grandinės grandžiai vis sudėtingiau yra atpažinti įtartiną operaciją. Jei tu esi „Swedbank“ ir tau perveda pinigus asmuo, turintis sąskaitą patikimame Danijos banke, kuris, tavo nuomone, patikrino informaciją, tu nerimauji kur kas mažiau“, – tikino Estijos banko viceprezidentas.

Vasario 20 d. Švedijos nacionalinis transliuotojas SVT pranešė, kad su „Danske Bank“ pinigų plovimo skandalu yra susijęs ir kitas Skandinavijos bankas – „Swedbank“. SVT teigimu, tarp „Swedbank“ ir „Danske Bank“ Baltijos šalių filialų įvykdyta mokėjimų už maždaug 40 mlrd. kronų (3,8 mlrd. eurų). Švedijos ir Estijos finansų inspekcijos apie bendrą „Swedbank“ tyrimą pranešė jau kitą dieną – vasario 21-ąją.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

petras kuprys

Aukos avineliai ir ginantys pinigu isplovimus vadove bei akcininkai!!! Kodel nutylite apie pinigus gaunamus uz skalbimus??? NARKOTIKU KARTELIAI MOKEDAVO 10- 20 PROC, O KIEK JUMS ATSEIKEDVO?? TYLIT LYG SU MORKOM AR AGUROCIAIS SSIKNASKYLESE STOVETUMETE GARBES SARGYBOSE-- NEI KALBET, NEI JUDET. NEI PERST NEBEGALIT

...

Bankui nusimato didžiulės baudos... na, o jis paskui jas atsiims iš savo klientų.

Vika

Kiekvieno kliento operacijos bankas gal ir negali tikrinti, bet tokiu, kurie perveda dideles sumas, ne tik gali,bet ir privalo ir nera cia jokio pasiteisinimo. Janukoviciui pervestu pinigu lygis neitiketinas 1,4 mlrd. euru i r tokio dalyko nepastebeti..? Suprantu,kad ne per viena diena pravesta tokia suma, bet ir ne po tukstanti ar desimt tukstanciu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS