G. Skaistė: tris vėjo parkus jūroje statysianti „Ignitis grupė“ įvertino savo galimybes | Diena.lt

G. SKAISTĖ: TRIS VĖJO PARKUS JŪROJE STATYSIANTI „IGNITIS GRUPĖ“ ĮVERTINO SAVO GALIMYBES

Lietuvos energetikos grupei „Ignitis grupė“ kartu su partnere laimėjus antrą jūrinio vėjo parko konkursą Estijoje, grupės akcininkės Finansų ministerijos vadovė sako mananti, kad įmonė įvertino savo galimybes ir diversifikavo rizikas.

„Investicija atitinka įmonės strategiją. Manyčiau, kad įmonė įvertino savo galimybes ir rizikų diversifikavimą ir priėmė sprendimą dalyvauti šiame konkurse“, – žurnalistams trečiadienį sakė finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Į būsimą 700 megavatų vėjo parką Baltijos jūroje Lietuvos vandenyse „Ignitis grupė“ kartu su kita partnere, VERT skaičiavimais, turėtų investuoti beveik 2 mlrd. eurų, tačiau kiek ji žada investuoti į dukart didesnės galios parkus Estijoje, neskelbiama. Pasak grupės atstovų, šių projektų vertė gali labai skirtis.    

„Projektas Estijoje yra prieš tai laimėto konkurso šalia esanti dalis, kuri projektą įgyvendinimo prasme padarys efektyvesnį“, – pridūrė ministrė.  

Investicija atitinka įmonės strategiją. Manyčiau, kad įmonė įvertino savo galimybes ir rizikų diversifikavimą ir priėmė sprendimą dalyvauti šiame konkurse.

 

Pasak G. Skaistės, „Ignitis grupė“ dalyvaudama dviejuose jūros vėjo parkų konkursuose Estijoje ir tik viename Lietuvoje įsivertino pinigų srautus ir galimybes investuoti į vienu metu įgyvendinamus projektus. 

„Kadangi Lietuvoje projektų įgyvendinimo grafikas yra šiek tiek ankstesnis nei Estijoje, tai reiškia, kad vienu metu piniginių išteklių reikėtų (Lietuvoje – BNS) dviem dideliems projektams“, – kalbėjo finansų ministrė. 

Pasak G. Skaistės, antrasis projektas papildo pirmąjį, kurį vystyti grupė įgijo teisę pernai gruodį.

„Jis (antrasis projektas Estijoje – BNS) yra labiau kaip papildinys prieš tai laimėto konkurso. Įmonė („Ignitis grupė“ – BNS) dalyvauja konkurse drauge su kita Danijos įmone. Finansinių įsipareigojimų, be pirminio įnašo, kol kas nėra, projektas pradėtų veikti 2035 metais, pakankamai ilgas laiko tarpas“, – kalbėjo finansų ministrė.

Energetikos ministras Dainius Kreivys BNS teigė, kad „Ignitis grupės“ sėkmė jūros vėjo parkų konkursuose Estijoje rodo, kad Lietuva tampa rytinės Baltijos jūros pakrantės energetikos centru.

„Ignitis grupė“ trečiadienį paskelbė kartu su Danijos investicijų įmonės „Copenhagen Infrastructure Partners“ (CIP) valdomu fondu pateikė didžiausią – 1,165 mln. eurų – pasiūlymą už teisę Rygos įlankoje vystyti 0,7–1,5 GW galios „Liivi 1“ elektrinių parką.

Gruodžio viduryje teisę vystyti 1,4 GW galios jūrinį vėjo parką „Liivi 2“ Rygos įlankoje kartu su CIP įgijusi „Ignitis renewables“ šalia esančią „Liivi 1“ teritoriją vertina kaip jūros dugno ploto išplėtimą, kuris sudarys sąlygas didesnei sinergijai tarp abiejų teritorijų ir jų optimizavimui vystant vieną projektą.

Anot „Ignitis renewables, nors teorinis potencialus abiejų teritorijų pajėgumas yra 2,3 gigavato (GW), priklausomai nuo poveikio aplinkai vertinimo rezultatų, teritorijų optimizavimo ir kitų veiksnių, faktinis abiejų parkų pajėgumas bus apie 1–1,5 GW.

Abi 193 kv. kilometrų bendro ploto teritorijos yra Rygos įlankoje, į šiaurės vakarus nuo Ruhnu salos, netoli Baltijos jūros pakrantės Estijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Anonimas

o tai pirma VAGYS lai grazina 160 liamu o paskui savo svaigciojimus raso

Turetu komisiniai but kaip su nafta

O ne kazkoks aukcionas kur kainos 10 kart isauga. Lietuvai 80% energijos fiksuota kaina o visa kita kad ir 10000% stumkit Vikingams

seniokas

Taip,... vertinamos igničio galimybės... O kam ? Už dujas prisiplėšia kiek tik nori ir su Valstybės parama.Jokios atsakomybės ir atsiskaitomybės. Visi kreiviai,masiuliai, pociai visiškai nekelia jokio pasitikėjimo...Kada atsiras sąžiningų vadovų ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS