I. Šimonytė paprašė M. Navickienės pasiaiškinti dėl pažinties su V. Germanu | Diena.lt

I. ŠIMONYTĖ PAPRAŠĖ M. NAVICKIENĖS PASIAIŠKINTI DĖL PAŽINTIES SU V. GERMANU

  • 2

Premjerė Ingrida Šimonytė paprašė socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės informuoti apie jos ryšius su Šveicarijos „iSun“ grupės savininkės, valdančios finansinių technologijų įmonę „Foxpay“, sugyventiniu Vilhelmu Germanu, anksčiau kalėjusio už finansinius nusikaltimus.

„Premjerė yra paprašiusi M. Navickienės informacijos apie pažinties pobūdį su V. Žideliu (dabartiniu V. Germanu – BNS)“, – BNS pirmadienį pranešė Vyriausybės komunikacijos departamentas.

Motyvuodamas „ribojančiais teisiniais konfidencialumo reikalavimais“ jis neatsakė į BNS klausimus, ar I. Šimonytė žurnalistų paviešintą informaciją žinojo anksčiau, ar apie tai jau yra kalbėjusi su M. Navickiene, kokia yra ministrės atsakomybė ir ar ji gali toliau eiti pareigas, taip pat, ar premjerė mato Lietuvos banko, leidusio Ievai Trinkūnaitei įsigyti „Foxpay“, atsakomybę. 

„Foxpay“ 2023 metų pabaigoje – šių metų pradžioje vadovavo ir jos valdyboje dar neseniai dirbo ministrės sutuoktinis Mindaugas Navickas. Į viešumą iškilus informacijai apie įmonės atžvilgiu atliekamus tyrimus, birželio pradžioje jis nutarė iš bendrovės pasitraukti.

I. Šimonytė praėjusią savaitę teigė turinti klausimų M. Navickienei dėl jos sutuoktinio veiklos finansinių technologijų įmonėje „Foxpay“ bei šalies institucijoms dėl susiklosčiusios situacijos.

Portalas „15min“, remdamasis teismų nutartimis, liudijimais bei viešų šaltinių analize, sekmadienį paskelbė, kad su „Foxpay“ susijusios „iSun“ grupės veikloje figūruoja už sukčiavimą kalėjęs V. Germanas, anksčiau žinomas kaip Vilius Židelis. Jis yra „iSun“ steigėjos, valdybos pirmininkės bei vienintelės „Foxpay“ savininkės ir naudos gavėjos Ievos Trinkūnaitės sugyventinis.

Pasak portalo, V. Germanas bei M. Navickas priiminėdavo „iSun“ kertinius darbuotojus bei padalinių vadovus.

Pati M. Navickienė portalui teigė su V. Germanu nebendraujanti, o paskutinį kartą su juo matėsi 2023-ųjų metų vasarą.

 

Pati M. Navickienė portalui teigė su V. Germanu nebendraujanti, o paskutinį kartą su juo matėsi 2023-ųjų metų vasarą.

Žurnalistų duomenimis, būdamas V. Žideliu, vyras buvo bent tris kartus teisiamas už sukčiavimą ir bent keletą metų kalėjo už šiuos nusikaltimus, o nuo jo veiksmų yra nukentėjusios įmonės „Mineraliniai vandenys“, „Eugesta“, „Danske Bank“, „West Express“.

M. Navickas įmonei „Foxpay“, kurios savininkė yra I. Trinkūnaitė, vadovavo 2023 metų pabaigoje – šių metų metų pradžioje bei dirbo jos valdyboje.

Vyriausybė penktadienį BNS patvirtino turinti strateginių įmonių sandorius tikrinančios komisijos išvadą dėl įmonės akcininkės I. Trinkūnaitės neatitikties nacionalinio saugumo interesams, tačiau jos neviešina.

Lietuvos bankas (LB) atlieka „Foxpay“ ir jos savininkės veiklos patikrinimą, atskirą patikrinimą generalinės prokurorės nurodymu atlieka ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

LB pabrėžia vertinantis, ar įstaigos akcininkai ir galutiniai naudos gavėjai atitinka teisės aktų reikalavimus, ar įstaiga tinkamai atlieka pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevenciją.

Pasak centrinio banko, suteikdamas licencijas įmonėms jis savo sprendimus grindžia šalies teisėsaugos bei specialiųjų  tarnybų,  taip pat užsienio priežiūros institucijų suteikta informacija. 

„Lietuvos bankas, gavęs anksčiau neturėtos informacijos, kad vertinamas asmuo galimai nebeatitinka nepriekaištingos reputacijos reikalavimų, imasi atitinkamų priemonių – turi teisę atlikti išsamų patikrinimą arba, jeigu nustatomas teisės akto pažeidimas, iškart taikyti poveikio priemonę“, – pirmadienį BNS teigė LB. 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

arkliui sikna dega

Anonimas

lauk kaip Grazuli nera ko galvoti Grazuli nei uz ka o cia yra uz ka ir dar tokia atsakingas pareigas eina lauk kiuo greiciau

SUSIJUSIOS NAUJIENOS