Išankstinis laidotuvių planavimas: šia tema kalbėti verta | Diena.lt

IŠANKSTINIS LAIDOTUVIŲ PLANAVIMAS: ŠIA TEMA KALBĖTI VERTA

  • 11

Atsisveikinimo namai „Rekviem“ ne tik suteikia pagalbą sunkią minutę, bet ir padeda jai pasiruošti. Viena jų naujovių – laidotuvių planuoklis, suteikiantis galimybę iš anksto išreikšti savo valią, kad netikėtos netekties atveju artimieji žinotų, kaip norėjote būti palaidotas.

Suteikia ramybės

Laidotuvėms besiruošiantiems artimiesiems dažnai tenka svarstyti, spėlioti, kas būtų patikę velioniui, ką jis pats būtų pasirinkęs. Neretai nuomonės išsiskiria, apnikusios abejonės, baimė pasielgti prieš velionio valią dar labiau aptemdo gedėjimo laikotarpį.

Atsisveikinimo namai „Rekviem“, stebėdami besikeičiantį visuomenės požiūrį į mirtį, žinodami atsisveikinimo su artimaisiais svarbą, bando paneigti stereotipus, kad iš anksto kalbėti apie mirtį yra tabu, o atsisveikinimas turi būti niūrus.

„Vienas pagrindinių ir svarbiausių sprendimų – velionį kremuoti ar laidoti su karstu. Kai dėl to žmogus nebuvo išreiškęs valios, tarp artimųjų kyla net ir rimtų nesutarimų“, – kalbėjo „Rekviem“ atstovė Jorūnė Jurkevičienė.

Lietuvoje mirtį vis dar gaubia nežinomybės šydas. Šios temos vis dar stengiamasi išvengti. Dalykus, kurių bijome, daug paprasčiau tiesiog ignoruoti, bet iš tiesų pokalbis apie laidotuves žmogui dar esant gyvam, pokalbis apie atsisveikinimą, įvairius to aspektus suteikia ramybės visiems.

Vienas pagrindinių ir svarbiausių sprendimų – velionį kremuoti ar laidoti su karstu. Kai dėl to žmogus nebuvo išreiškęs valios, tarp artimųjų kyla net ir rimtų nesutarimų.

 

Kalbėti apie mirtį iš pradžių gali būti nejauku, bet tai yra naudinga ir reikalinga. Tai suartina žmones, tampa lengviau įveikti savo baimes, kartu paskatina pamąstyti, ko norime iš gyvenimo, ką mums reiškia artimieji, išsakyti jiems, kaip juos vertiname.

Spėlionės apsunkina

„Remdamiesi savo klientų patirtimi, matome, kaip būna sudėtinga planuoti laidotuves, kai tenka remtis tik spėlionėmis, kam velionis būtų pritaręs, ką pats būtų pasirinkęs. Pasirinkimų planuojant laidotuves – atsisveikinimą – artimiesiems tenka priimti daug“, – sakė J. Jurkevičienė. 

Ji pridūrė, kad jaučiamas labai didelis skirtumas, kai klientai ateina žinodami velionio valią ir kai jos nežino ir sprendimus tenka priimti čia ir dabar. Laidotuvių planavimas visais atvejais yra morališkai sunkus, tačiau žinant, ko norėjo mirusysis, tai daryti lengviau. Apie tai užsimena ir patys klientai, tai akivaizdu ir klientus lydint per visą procesą.

„Rekviem“ idėja sukurti išankstinį laidotuvių planuoklį kilo norint paskatinti žmones atvirai pasikalbėti šia tema, padiskutuoti, išsakyti savo nuomonę artimiesiems ir patiems apgalvoti, kaip, kur norėtų atgulti amžinojo poilsio.

Lietuvoje kalbėtis mirties tema vis dar nejauku, juo labiau užduoti konkrečius klausimus, pavyzdžiui, dėl laidojimo aprangos, gėlių, urnos ar karsto dizaino.

„Tikrai yra žmonių, kurie norėtų išsakyti savo valią, tačiau artimieji vengia tokių temų, pertraukia, keičia temą, nes „juk dar gyvensi 100 metų“. Tarsi, jeigu nešnekės apie mirtį, pavyks jos išvengti. Taip pat dažnai žmonės nežino, kaip reaguoti, ką sakyti, kai artimasis užsimena, kaip norėtų būti ateityje palaidotas. Tam ir sukūrėme šį planuoklį – tai komunikacijos šia tema tiltas“, – pastebėjo J. Jurkevičienė.

Beje, net ir kilus temai ar, pavyzdžiui, žmogus sutiktų po mirties būti kremuotas, kiti klausimai dažniausiai lieka neaptarti, nes juos dar nejaukiau užduoti ar klausytis pamąstymų apie tai. Neretai net ir nežinome, ką dar reikėtų aptarti.

Pokalbis apie laidotuves žmogui dar esant gyvam, pokalbis apie atsisveikinimą, įvairius to aspektus atrodo nejaukus, bet iš tiesų suteikia ramybės.

 

Nusiunčia artimiesiems

Planuoklis, kurį galite rasti tinklalapyje https://kaunas.rekviem.lt/isankstinisplanavimas/, pasitarnauja ir kaip sufleris, kokius klausimus reikia apgalvoti, tačiau jis sukurtas valiai išreikšti kol kas nenorint šia tema trikdyti artimųjų.

Atsivertus planuoklį, atsakymus į klausimus galima galvoti tiek laiko, kiek prireikia, tokiu paros metu, kuris jums patogus. Atsakymų kopija, įrašius savo vardą, pavardę, savo ir artimųjų e. pašto adresus, nusiunčiama pateiktais adresais, taip pat yra išsaugoma „Rekviem“ duomenų bazėje, jeigu šios informacijos prireiktų jūsų artimiesiems.

„Neišsigąsk, man nieko nenutiko, aš tik noriu, kad žinotum, kaip norėčiau iškeliauti į paskutinę savo kelionę. Tyrimai rodo, kad išankstinis laidotuvių planavimas padeda žmonėms jaustis ramiems. Išties jaučiuosi ramiau, kad, kai paliksiu šį pasaulį, būsiu išsakęs savo paskutinius norus. Tikiuosi, kad bent į svarbiausius iš jų bus atsižvelgta“, – laišką su tokia įžanga gauna jūsų artimieji, kai užpildote planuoklį.

Kokie klausimai?

Išankstinis laidotuvių planuoklis apima įvairiausius klausimus. Vieni svarbiausių: norėtumėte būti kremuotas ar ne, kur norėtumėte būti palaidotas?

Kremavimo atveju, ar norite, kad pelenai būtų išbarstyti, jei taip, kur? Kitu atveju, ar norite, kad atsisveikinimas vyktų prie atviro karsto ar uždaro? Norėtumėte tradicinių, labiau religinių ar modernių laidotuvių?

Kokios muzikos, kokių skaitinių norėtumėte? Kaip norėtumėte, kad per laidotuves būtų apsirengę artimieji? Ir t. t.

Savo nuožiūra galima pasirinkti ir nuotrauką ar kelias, kurios būtų naudojamos per atsisveikinimą. 

„Rekviem“ nuotr.

Išankstinį laidotuvių planuoklį rasite tinklalapyje https://kaunas.rekviem.lt/isankstinisplanavimas/.https://kaunas.rekviem.lt/isankstinisplanavimas/.

GALERIJA

  • Išankstinis laidotuvių planavimas: šia tema kalbėti verta
  • Pasirinkimas: atsisveikinimo namai „Rekviem“ siūlo kokybiškas laidojimo paslaugas už prieinamą kainą.
„Rekviem“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (11)

d

Tas pats apie tą patį.

Anonimas

vakaru salyse sitas reikalas paplites jau seniai, kaip pas mus viskas per velai ateina

na

nežinau kaip ten bus, bet ruošiuosi susitikti su šv. Petru ir Liuciferiu, tik bijau , kad vietoj Liuciferio išvysiu Ožį
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS