Kaip pradėti daugiabučio renovaciją? | Diena.lt

KAIP PRADĖTI DAUGIABUČIO RENOVACIJĄ?

  • 6

Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) kviečia daugiabučių gyventojus teikti paraiškas atnaujinti daugiabutį pagal Aplinkos ministerijos paskelbtą septintąjį kvietimą. Vis dėlto ne visi gyventojai žino, kokių veiksmų reikia imtis, norint įsitraukti į Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą.

BETA primena, jog būsto atnaujinimą gali inicijuoti ne tik savivaldybė, bet ir patys gyventojai, gali paskirti savo atstovu projekto administratorių. Jis bus atsakingas už visus daugiabučio atnaujinimo etapus, rūpinsis projekto finansavimo, bendraus su gyventojais, statybos darbų rangovais, techniniais prižiūrėtojais bei kitais renovacijos proceso dalyviais. Jeigu projekto administratorius savo pareigas vykdys netinkamai, gyventojai daugumos sprendimu visuomet gali jį pakeisti.

Taip pat svarbu pakartoti, jog šioje programoje gali dalyvauti būstai, pastatyti pagal iki 1993 m. galiojusius statybos techninius normatyvus, bei tik daugiabučių klasifikaciją atitinkantys pastatai – trijų ar daugiau butų gyvenamieji namai.

Nuo renovacijos jus skiria tik du žingsniai

Norint prisijungti prie Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos pirmiausia reikalingas daugiabučio gyventojų susirinkimas, kuriame jo organizatorius turi pristatyti esamą namo būklės situaciją, aptarti priemones, kurias reikėtų įgyvendinti renovacijos metu, suteikti informaciją apie finansavimo sąlygas bei atsakyti į gyventojams kylančius klausimus. Tik tada, susirinkimo arba po jo metu, gyventojai balsuoja ar pritaria renovacijai, reikalingas balsų skaičius – ne mažiau nei 55 proc. butų savininkų.

Dar vienas svarbus žingsnis – investicijų plano parengimas, kuriame yra numatomos daugiabučio modernizavimo priemonės ir jų kaina. Ši planą būtina patvirtinti gyventojų susirinkime, o butų savininkams pritarus, administratorius kreipiasi į finansinę instituciją dėl kredito suteikimo.

Renovacija / BETA archyvo nuotr. 

Valstybė garantuoja ne mažesnę nei 30 proc. paramą

Daugiabučių atnaujinimui yra išduodamos lengvatinės paskolos, kurių sąlygos yra geresnės nei įprastų kreditų, jų metinės palūkanos siekia vos 3 proc. pirmiems 5 metams, o maksimalus paskolos grąžinimo laikotarpis – net 20 metų.

Valstybė finansuoja 30 proc. butų savininkų investicijų modernizuojant daugiabutį, o papildomi 10 proc. finansavimo suteikiami įsirengiant išskirtines priemones, pavyzdžiui, įrengiant balansinius ventilius ant stovų, modernizuojant neautomatizuotą šilumos punktą ir pan. Taip pat valstybė visiems gyventojams 100 proc. padengia atnaujinimo projekto parengimo, administravimo bei statybos techninės priežiūros išlaidas.

Tuo tarpu socialiai remtiniems gyventojams galioja dar papildomos sąlygos – šildymo kompensaciją gaunantiems gyventojams padengiamos visos renovacijos išlaidos. Vienintelis reikalavimas – šių butų savininkai privalo pritarti būsto atnaujinimui balsavimo metu.

BETA kviečia teikti paraiškas

Daugiabučių gyventojai, norintis dalyvauti Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje, laiko turi iki 2020 m. sausio 31 dienos. Paraiškas gyventojai gali teikti agentūros padaliniams visuose Lietuvos regionuose.

Vertinant šio kvietimo metu gautas paraiškas, BETA prioritetą teiks projektams, kurie atnaujinimo procesą pradės vykdyti anksčiau – parengs investicijų planą ar net bus gavę leidimą statyboms. Didesnis dėmesys bus skiriamas ir daugiabučiams, kurie yra įtraukti į savivaldybės kvartalų energinio efektyvumo didinimo programą.

Šio kvietimo metu Aplinkos ministerija daugiabučių atnaujinimui yra numačiusi skirti 150 mln. eurų, iš kurių net 50 mln. eurų bus skiriama energinį efektyvumą didinančioms priemonėms.

GALERIJA

  • Renovacija
A. Ufarto / Fotobanko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

patarimas

Tik neprasidėkite su Kauno UAB "Bona mente". Ši šaraškinų kontora pas mus Vilniuje jau 3 metus namą "renovuoja". Jis tik mirksta visas ir šildo lauką. Po visų tokių "renovacijų" teks pardavinėti butą ir ieškotis kur gyventi. Įmonė turi ryšių, neformaliai susijusi su "Invalda", nujaučiamas "stogas" Vilniaus savivaldybėje ir kitose valdiškose institucijose. Daro ką nori, nesilaiko jokių terminų, savivaliauja, bet niekaip dėl to vis nenukenčia.

...

Jei neturit kur pinigų dėt, mokėkit telefoniniams sukčiams... arba į kazino neškit, nes ten bent teoriškai yra viltis ką laimėt.

Kaunietė

Kaip nerenovuot jei namas byra pelyna per siules bega vanduo paziurekit i draugystes 5f nama baisus o salia grazus tvarkingi
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS