Kartelyje dalyvavusioms kino filmų įmonėms – 80 proc. mažesnė bauda | Diena.lt

KARTELYJE DALYVAVUSIOMS KINO FILMŲ ĮMONĖMS – 80 PROC. MAŽESNĖ BAUDA

  • 1

Kino filmų platintoja „Theatrical Film Distribution“ ir vienai grupei priklausančios bendrovės „NCG Distribution“ bei „Forum Cinemas“ susitarė dėl jų platinamų filmų kainų, skelbia Konkurencijos tarnyba.

Bendra baudų už kartelį suma įmonėms turėjo siekti daugiau nei 3,8 mln. eurų, tačiau dėl pandemijos suvaržymų taryba baudas sumažino 80 proc. iki 0,77 mln. eurų. 

Taryba tyrimą pradėjo gavusi bendrovės „Multikino Lietuva“ skundą – ji nurodė, kad gavo „Theatrical Film Distribution“ pasiūlymą pasirašyti kino filmų demonstravimo sutartį, identišką anksčiau pasirašytai su „NCG Distribution“. Abejose sutartyse filmų platinimo kainos, jų skaičiavimo tvarka buvo vienodos.

Pasak tarybos, „Theatrical Film Distribution“ sutartį gavo iš „Forum Cinemas“ ir „NCG Distribution“ darbuotojų. Tokiu būdu konkurentei buvo atskleista kitos filmų platintojos „NCG Distribution“ kainos skaičiavimo tvarka ir jos dydžiai.

Konkurencijos tarybos teigimu, įmonei „Theatrical Film Distribution“ sutartį pirmoji perdavė „Forum Cinemas“, kuri skatino ir spaudė kainos skaičiavimo tvarką taikyti kino teatrams, įskaitant „Multikino“. Taip „Forum Cinemas“ siekė apriboti akcijų, nuolaidų taikymą, nes kino teatrai pagal sutartį turėtų nuolaidas kompensuoti iš savo pajamų dalies.

Tarybai pradėjus tyrimą, „Theatrical Film Distribution“ nebetęsė derybų su kino teatrais dėl suderintos kainodaros ir „Forum Cinemas“ siektas poveikis kino bilietų kainoms nepasireiškė.

Taryba „Theatrical Film Distribution“ skyrė 167,7 tūkst. eurų, „NCG Distribution“ – 132,8 tūkst. eurų, „Forum Cinemas“ – 3,5 mln. eurų baudas. Tačiau dėl pandemijos jos buvo sumažintos atitinkamai iki 33,5 tūkst., 26,6 tūkst. ir 707,5 tūkst. eurų.

„Forum Cinemas“ teigia esanti nusivylusi tarybos sprendimu ir spręs, ar skųsti jį  teismui.

„Konkurencijos tarybos nutarime minimas įmonės bendravimas su kino filmų platintoju, mūsų vertinimu, yra normalus teisėtas verslo elgesys, skatinant rinkoje diegti skaidresnį kino filmų nuomos užmokesčio modelį, kuris jau anksčiau buvo peržiūrėtas ir patvirtintas pačios Konkurencijos tarybos. Todėl „Forum Cinemas“ įtraukimas į šį konkurencijos pažeidimo atvejį, mūsų nuomone, yra nepagrįstas ir neteisingas“, – pranešime teigė įmonė.

„Papildomai stebina tai, kad Konkurencijos taryba itin griežtą finansinę sankciją skyrė pandemijos kontekste, nuo kurios Lietuvos ir viso pasaulio kino industrija nukentėjo ypač skaudžiai“, – pridūrė ji.

2015 metų gruodį „Forum Cinemas“ jau buvo nubausta 1,4 mln. eurų bauda už konkurenciją ribojantį susitarimą, nes skatino savo konkurentes „Multikino Lietuva“ ir „Cinamon Operations“ laikytis „nusistovėjusios“ praktikos netaikyti didelių nuolaidų pirmąsias populiariausių kino filmų demonstravimo savaites.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Verygacare

Kino pramonė yra viena tų (nedaugelio) pramonės šakų, kuriai verygovidas smogė itin skaudžiai. Dabar gyvas tik Netflixo internetinis popsas, o Holivudui po šių metų teks viską pradėti nuo nulio. Kita vertus, Holivudas ir kino pramonė degradavo jau ne vieną dešimtmetį (nuo maždaug 1970-ųjų), tad gali būti, kad dėl verygovido, kino teatrų kultūra, kokią mes pažįstame suvis išnyks.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS