Keičiasi daugiabučių atnaujinimo procesai | Diena.lt

KEIČIASI DAUGIABUČIŲ ATNAUJINIMO PROCESAI

  • 4

Lietuvoje augant daugiabučių modernizacijos tempams, jau kurį laiką buvo ieškoma sprendimų, kurie leistų palengvinti renovacijos procesus. Nuo 2022 m. sausio 1 d. įsigaliojo Daugiabučių atnaujinimo (modernizacijos) programos pakeitimai, kurie suteikė gerų žinių tiek būstų gyventojams, tiek statybininkams ir projektų administratoriams. Nuo šiol daugiabučių modernizacija vyks gerokai efektyviau.

„Savininkams gera žinia, kad naikinant perteklinę biurokratiją nereikės iš naujo tvirtinti investicinių planų – vėl ir vėl rinktis laiptinėse arba nuotoliniu būdu balsuoti dėl būsto atnaujinimo. Nuo šiol gyventojams užteks vieną kartą patvirtinti namo atnaujinimo investicinį planą“, – apie pokyčius pasakoja aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Aplinkos ministro teigimu, administratorių laukia papildomos finansinės naudos. Nuo šiol valstybės mokama kompensacija už daugiabučių atnaujinimo projektus padidinama beveik dvigubai. Administratoriams bus mokami avansiniai mokėjimai dar neatlikus pirmųjų statybos darbų.

Ministras pratęsia, kad didesniems pastatams projektavimo ir statybos darbų konkursą bus galima skelbti bendru viešuoju pirkimu. Taip architektai ir statybininkai galės dirbti komandoje ir pasiekti kokybiškesnių rezultatų per trumpesnį laiką. Skaičiuojama, kad vien dėl šio pakeitimo renovacijos procesas galėtų sutrumpėti iki pusės metų.

„Statybos bendrovėms gera naujiena, kad bus komplektuojami modernizacijos projektai – skelbiami konkursai atnaujinti ne po vieną, o po keletą pastatų. Kadangi projektai buvo gan smulkūs, kartais net statybininkai neateidavo į konkursus, o dabar, kai projektai stambesni, bus didesnė tikimybė, kad konkursai įvyks. Visa tai leis pasirinkti rangovą iš pirmo karto, o ne laukti pakartotinio konkurso“, – teigia S.Gentvilas.

Bus siekiama įgyvendinti modulinę renovaciją

Pasak aplinkos ministro, vienas iš konkrečių veiksmų, leisiančių efektyvinti daugiabučių renovacijos procesus, yra modulinė renovacija, kurios įgyvendinimas – šių metų tikslas. Sėkmingai įgyvendinus modulinę renovaciją, pavyktų išspręsti egzistuojančią statybininkų stygiaus problemą ir padaryti modernizacijos procesą tokį, kad jis galėtų būti vykdomas ir žiemos metu.

Manoma, kad, paspartinus daugiabučių atnaujinimo procesus, ateityje 1 000 atnaujintų namų per metus atrodys labai mažai.

Daugiabučių atnaujinimo tendencijos džiugina

Per 2021 m., įgyvendinant Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą, Lietuvoje atnaujinta daugiau kaip 340 daugiabučių, o šiuo metu modernizuojama dar 600. Skaičiuojama, kad nuo 2013 m., kai į renovacijos procesus įsitraukė savivaldybės, iki 2021 m. šalyje atnaujinta virš 3 000 daugiabučių, arba 92 tūkst. butų.

„Pastarųjų metų rezultatai išryškina svarbią tendenciją – vis daugiau daugiabučių gyventojų ne tik nori modernizuoti savo būstą, bet ir imasi realių veiksmų. 2021 m. gruodžio 31 d. baigėsi aštuntasis kvietimas atnaujinti daugiabučius – gautų paraiškų skaičiumi jis viršijo visų kvietimų rekordą“, – pastebi Vytautas Vrubliauskas, Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) pastatų energinio taupumo departamento direktorius.

Gruodžio mėnesį pasibaigusio kvietimo metu buvo gautos 784 paraiškos. Daugiausia daugiabučių norima modernizuoti didmiesčiuose – Vilniuje (139 paraiškos), Klaipėdoje (66) ir Kaune (59). Pašnekovo teigimu, bendri rezultatai džiugina, tačiau yra ir tokių savivaldybių, kurios neparodė iniciatyvos ir nepateikė nė vienos paraiškos.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Klaipėdietė

ŠIE PAKEITIMAI - tai didžiulė NAUDA INVESTICIJŲ PLANŲ, TECHNINIŲ PROJEKTŲ RENGĖJAMS IR DAUGIABUČIŲ NAMŲ ADMINISTRATORIAMS. PRITARIU JOOO - TAI DAUG BAISIAU IR UŽ VAGIŲ BANDĄ !!! KAS PAGALIAU IŠDRĮS SUSTABDYTI DAUGIABUČIŲ ATNAUJINIMO ( MODERNIZAVIMO ) KORUPCINĘ SISTEMĄ? KURIOJE ŠIUO METU PUSĖJE YRA ĮŽYMIOJI VISUOMENININKĖ L.GIRSKIENĖ, KURI, EIDAMA Į RINKIMUS, BUVO PASIRUOŠUSI SKIRTI DIŽDŽIULĮ DĖMESĮ NAMŲ ADMINISTRATORIŲ, ŠILUMOS TINKLŲ, VANDENS TIEKIMO VEIKLOS SKAIDRINIMUI IR JŲ ATSAKOMYBĖS GYVENTOJAMS DIDINIMUI ? KOLKAS GYLI TYLA: NESIMATO NEI DRĄSOS, NEI RYŽTO.

jooo

Daugiabuciuose turtuliai negyvena, o renovacijos ispusti burbulai-kainu.. ne visi gali sau leisti 25 metus, kas menesi moketi po du simtus, uz niekine kokybe ir paskola. Jei plastikini langa pasikeisti individualiai kainuoja 1000, tai renovacijos projektas ji ikainuoja 4000. Vagiu banda.

Onai

Nenori renovacijos parduok butą
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS