KLASCO nuosekliai investuoja į aplinkosaugą | Diena.lt

KLASCO NUOSEKLIAI INVESTUOJA Į APLINKOSAUGĄ

  • 0

Mažindama birių krovinių poveikį  aplinkos orui, rietuvėms formuoti Klaipėdos jūrų krovinių kompanija KLASCO įsigijo naują transporterį su rotaciniu magnetu bei  vandens purkštukais, neleidžiančiais kroviniui dulkėti krovos metu. KLASCO pirmoji  ir vienintelė iš uosto krovos bendrovių naudoja tokio tipo transporterius, kurių šiuo metu įmonėje veikia jau du. Naujasis  transporteris bendrovei kainavo 220 tūkst. eurų.

„Mes nuolat investuojame į aplinkosaugą ir  pažangias krovos technologijas, nes tai yra susiję dalykai. Kuo techniškai greitesnė krovos operacija, tuo mažesnis jos poveikis aplinkai. Anksčiau geležies rūda iš vagonų į rietuves buvo kraunama kaušiniu krautuvu vykdant kelias tarpines operacijas, o įsigijus naują transporterį iškart formuojamos rietuvės.

Dispečeriai reaguoja į mažiausius oro rodiklių pokyčius, nes nenorime, kad uostas keltų nepatogumų gyventojams. Gegužės – rugpjūčio mėnesiais nė viena oro monitoringo stotelė nė karto nebuvo nustačiusi kietųjų dalelių paros vidutinės koncentracijos viršijimų“, - teigia KLASCO generalinis direktorius Vytautas Štumbergas. 

KLASCO vadovas nurodo, kad įmonės teritorijoje oro taršos matavimams yra pastatytos Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos (KVJUD), Aplinkos apsaugos agentūros (AAA) ir įmonės „Koris“ monitoringo stotelės.

Bendrovės dispečeriai operatyviai gauna KVJUD visą parą atliekamos oro kokybės tyrimo duomenis. Nuo rugpjūčio pabaigos šie duomenys yra vieši ir skelbiami visuomenei  interneto  svetainėje  portofklaipėda.lt.

Užfiksavus momentinius rodiklių padidėjimus, stabdomi krovos darbai, imamasi visų priemonių, užtikrinančių švarią krovą. AAA stotelės rodikliai visuomenei yra skelbiami svetainėje gamta.lt.  Apdorotus duomenis iš AAA KLASCO gauna periodiškai.

Kol KVJUD nėra pateikusi atsakymo į KLASCO paraišką dėl investicijų pietinėje uosto dalyje, kur kompanija numato įrengti specializuotą suverstinių krovinių terminalą, KLASCO nuosekliai taiko technologinių procesų poveikio aplinkos orui mažinimo priemones. Ilgalaikį aplinkosaugos priemonių planą yra patvirtinusi AAA, kuri nuolat informuojama apie įgyvendintas priemones.

Be to, Aplinkos ministerijos institucijų darbuotojams patekti į gamybinę teritoriją ir patikrinti krovos operacijas leidžiama bet kuriuo paros metu.

KLASCO į aplinkosaugos priemones pastaraisiais metais yra investavusi daugiau kaip  milijoną eurų ir per artimiausius metu numato investicijoms į aplinkosaugą skirti ne mažiau. KLASCO pirmoji uoste įsigijo ir naudoja 6 vandens rūko patrankas, kurios drėkina krovinius. Darbuotojai apmokyti jas naudoti atsižvelgiant į vėjo kryptį ir kitas meteorologines sąlygas. Įsigyti nauji „Tukan“ kranai, mažinantys  operacijų skaičių ir laivų krovos trukmę, o kartu ir krovos poveikį uosto aplinkai, kita dulkių patekimą į aplinką mažinanti įranga.

KLASCO pirmoji Klaipėdos uoste pradėjo naudoti ekologišką medžiagą biriems kroviniams dengti - taip išvengiama poveikio aplinkai krovinio sandėliavimo metu. Bendrovė taip pat drėkina ir valo gatves Vitės gyvenamųjų namų teritorijoje savo turimomis priemonėmis.

O vietoj  planuoto vieno transporterio su magnetais ir purkštukais naudojami du. KLASCO teritorijos lietaus nuotekos, prieš išleidžiant į marias, surenkamos ir išvalomos valymo įrenginiuose. Prie atnaujintų 10-11 krantinių  tiesiami  nauji inžineriniai lietaus vandens surinkimo tinklai, pastatyti valymo įrenginiai.

Įmonės veikla dėl aukščiau išvardintų techninių, technologinių ir organizacinių aplinkosaugos  priemonių yra vykdoma pagal šalyje galiojančius normatyvus. Jų efektyvumą patvirtina ir oro kontrolės tyrimų stotelių duomenys.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS